Tjeckien ser ut att bygga ett starkt VM-lag anno 2024. 

Rent historiskt har det varit ganska svårt att locka de stora stjärnorna när det vankas ett VM men när mästerskapet äger rum på hemmaplan brukar det se annorlunda ut. I år är det Tjeckien som står som värd för världsmästerskapet och om truppen till Euro Hockey Tour i nästa vecka är en försmak av hur VM-truppen kommer se ut så gör man något av en storsatsning. Den innehåller nämligen hela tio spelare från NHL.

NHL-stjärnorna förstärker Tjeckien inför Ishockey-VM

Bland spelarna som ansluter till laget inför Euro Hockey Tour – som också spelas i Tjeckien – finns flera meriterade spelare som rankas högt både på hemmaplan och på andra sidan Atlanten. Det tyngsta namnet rent rutinmässigt är målvakten Petr Mrázek som spelat i NHL i mer än tio år och som den här säsongen slagit nytt personligt rekord i antal spelade matcher under grundserien, då det blev 56 matcher för Chicago Blackhawks. Tidigare har 32-åringen bland annat även representerat Detroit och på meritlistan finns ett VM-brons från 2012. Just på målvaktssidan har Tjeckien lyckats med bedriften att locka hem tre väldigt duktiga spelare som fått mycket speltid den här säsongen, Karel Vejmelka (förra årets förstaval i VM) spelade 38 matcher i Arizona och Lukas Dostal noterades för 44 matcher i Anaheim.

I offensiv väg kommer Tjeckien hoppas mycket på Ondrej Palat som gjort drygt 30 poäng i New Jersey den här säsongen, samt Dominik Kubalik som stundtals håller en väldigt hög klass men som inte riktigt fått spelet att stämma i Ottawa den här säsongen. Bland spelarna som är med i Euro Hockey Tour och som även följer med till VM finns den tidigare supertalangen Filip Zadina (bilden), 24-åringen valdes som nummer sex i draften 2018 och har spelet flera säsonger i Detroit men flyttade förra sommaren till San Jose där han noterats för 23 poäng på 73 matcher.

HÄR ÄR NHL-SPELARNA I TJECKIENS TRUPP TILL EURO HOCKEY TOUR

Målvakter
Lukas Dostal (Anaheim), Karel Vejmelka (Arizona) och Petr Mrázek (Chicago).
Backar
Radko Gudas (Anaheim) och Jan Rutta (San Jose)
Forwards
Filip Zadina (San Jose), Ondrej Palat (New Jersey), Tomas Nosek (New Jersey), Dominik Kubalik (Ottawa) och Radim Zohorna (Pittsburgh)

Kampen hårdnar – stjärnans återkomst

Tjeckien deltar därmed med ett stjärnspäckat lag i säsongens avslutande del av Euro Hockey Tour och man gör det med många spelare som ännu inte kan vara helt säkra på att få åka med till VM. Stjärnorna från NHL är mer eller mindre säkrade en biljett men det finns många andra som måste visa upp sig från sin bästa sida, bland annat Jakub Vrána som vunnit Stanley Cup med Washington men som haft en ganska tung säsong i St Louis där det blivit mycket spel i farmarligan.

Att spela ett VM på hemmaplan har även fått en av Europas mest erfarna spelare att ansluta till landslaget igen, efter att inte ha varit med i landslaget så mycket den här säsongen är Roman Cervenka också är uttagen i truppen till Euro Hockey Games och som därmed finns med i racet inför VM. 38-åringen var med och vann VM-guld redan 2010 och har varit med i tio världsmästerskap och hela fyra olympiska spel.

HÄR ÄR TJECKIENS TRUPP TILL BETANO HOCKEY GAMES

Målvakter

Petr Mrázek (Chicago Blackhawks)
Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)
Lukáš Dostál (Anaheim Ducks)

Backar

Radko Gudas (Anaheim Ducks)
Jan Rutta (San Jose Sharks)
Libor Zábranský  (Ässät)
Jan Ščotka (HC Kometa Brno)
Dominik Mašín (Ilves
Michal Kempný (Sparta Prag)
Jakub Krejčík  (Sparta Prag)
David Špaček  (Iowa Wild, AHL)
Jiří Ticháček (Kladno Knights)

Forwards

Roman Červenka  (Rapperswil)
Dominik Kubalík (Ottawa Senators)
Ondřej Palát (New Jersey Devils)
Filip Zadina (San Jose Sharks)
Jakub Vrána  (Springfield Thunderbirds, AHL)
Ondřej Beránek  (HC Energie Karlovy Vary)
Michael Špaček  (HC Ambrì-Piotta)
David Tomášek  (Färjestad)
Petr Kodýtek  (Ilves)
Jakub Flek  (HC Kometa Brno)
Jáchym Kondelík  (České Budějovice)
Radan Lenc  (HV71)
Michal Kovařčík (Jukurit)
Ondřej Kovařčík  (Jukurit)
Matěj Stránský  (HC Davos)
Filip Chlapík (Sparta Prag)
Pavel Kousal  (Sparta Prag)
Ondřej Kaše  (Litvínov)
Tomáš Nosek (New Jersey Devils)
Radim Zohorna (Pittsburgh Penguins)

MER INFÖR VM: Glädjebeskedet – Lucas Raymond klar för VM

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.