Damkronorna fick en tung avslutning på VM. 

Efter segern mot Japan hade Damkronorna chansen att avsluta VM något av en placeringsfinal där Finland stod för motståndet, och där en femteplats låg i potten. Seger skulle innebära förflyttning till Grupp A och därmed en garanterat kvartsfinal nästa år och man fick en drömstart när Anna Kjellbin kunde sätta ledningspucken redan efter 48 sekunder spel.

Trots en väldigt bra start på matchen skulle det visa sig bli en tuff eftermiddag för de svenska spelarna, Finland tog tidigt kommando och halvvägs in i första perioden kunde man kvittera genom Jenni Hiirikoski som passade på när Sverige hade dragit på sig en utvisning. Finland hade ett stort spelmässigt övertag under resterande del av perioden och man vann skotten med hela 18-2, men en storspelande Emma Söderberg i målet höll kvar Sverige i matchen.

Tungt avslut – trots drömstarten

I andra perioden höjde sig Damkronorna en aning men det var fortsatt Finland som styrde och ställde, vilket skulle ge resultat. Efter knappt sju minuters spel kunde Kiira Yrjänen sätta ledningspucken och det var ett mål som skulle visa sig bli avgörande. De svenska spelarna verkade inte riktigt ha tillräckligt med energi för att utmana Finland på allvar och inte heller i den här perioden kunde man producera mer än tio skott, vilket gjorde att ställningen 2-1 faktiskt var i underkant.

Även under avslutningen av matchen blev det smärtsamt tydligt att energin var slut hos många av de svenska spelarna, vilket bidrog till att man drog på sig utvisningar och med tre minuter kvar att spela kunde Noora Tulus sätta spiken i kistan med sitt andra mål i turneringen. Finland vinner därmed matchen med 3-1 och det får ses som helt rättvist med tanke på deras spelövertag. För Damkronornas del avslutas VM med en förlust som gör att man lämnar Brampton med en sjätteplats i bagaget, och det innebär även att man är kvar i Grupp B även nästa år.

MATCHFAKTA
Finland – Sverige: 3-1 (1-1,1-0,1-0)
0-1 Anna Kjellbin (Johansson, Hjalmarsson)
1-1 Jenni Hiirikoski (Nieminen, Lindstedt)
2-1 Kiira Yrjänen (Savolainen, Vainikka)
3-1 Noora Tulus (Nieminen, Hiirikoski)
Skott: 42-19 (18-2,12-7,12-10)
Utvisningsminuter: 4-14
Publik: 956 (CAA Centre, Brampton)

 

Finlands laguppställning 

Målvakt
Sanni Ahola
Förstafemma
Nelli Laitinen – Jenni Hiirikoski
Kiira Yrjänen – Noora Tulus – Viivi Vainikka
Andrafemma
Sanni Rantala – Ronja Savolainen
Petra Nieminen – Sanni Vanhanen – Julia Liikala
Tredjefemma
Krista Parkkonen – Sini Karjalainen
Emilia Vesa – Jenniina Nylund – Sofianna Sundelin
Fjärdekedja
Anni Montonen – Emmi Rakkolainen – Anna Kaisa Antti Roiko
Sjundeback
Rosa Lindstedt

 

Sveriges laguppställning

Målvakt
Emma Söderberg
Förstafemma
Maja Nylén Persson – Mira Jungåker
Hilda Svensson – Hanna Olsson – Lina Ljungblom
Andrafemma
Anna Kjellbin – Annie Silén
Hanna Thuvik – Sara Hjalmarsson – Lisa Johansson
Tredjefemma
Linnea Andersson – Josefine Holmgren
Josefin Bouveng – Lova Blom – Sofie Lundin
Fjärdekedja
Fanny Rask – Ebba Hedqvist – Olivia Carlsson
Sjundeback
Nathalie Lidman

 

Bronsmatchen mellan Tjeckien och Schweiz spelas 21:00 och kan ses på SVT play. Finalen mellan USA och Kanada drar igång 01:00 och även den matchen sänds av SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här