Damkronorna fick en tung avslutning på VM.

Efter segern mot Japan hade Damkronorna chansen att avsluta VM något av en placeringsfinal där Finland stod för motståndet, och där en femteplats låg i potten. Seger skulle innebära förflyttning till Grupp A och därmed en garanterat kvartsfinal nästa år och man fick en drömstart när Anna Kjellbin kunde sätta ledningspucken redan efter 48 sekunder spel.

Trots en väldigt bra start på matchen skulle det visa sig bli en tuff eftermiddag för de svenska spelarna, Finland tog tidigt kommando och halvvägs in i första perioden kunde man kvittera genom Jenni Hiirikoski som passade på när Sverige hade dragit på sig en utvisning. Finland hade ett stort spelmässigt övertag under resterande del av perioden och man vann skotten med hela 18-2, men en storspelande Emma Söderberg i målet höll kvar Sverige i matchen.

Tungt avslut – trots drömstarten

I andra perioden höjde sig Damkronorna en aning men det var fortsatt Finland som styrde och ställde, vilket skulle ge resultat. Efter knappt sju minuters spel kunde Kiira Yrjänen sätta ledningspucken och det var ett mål som skulle visa sig bli avgörande. De svenska spelarna verkade inte riktigt ha tillräckligt med energi för att utmana Finland på allvar och inte heller i den här perioden kunde man producera mer än tio skott, vilket gjorde att ställningen 2-1 faktiskt var i underkant.

Även under avslutningen av matchen blev det smärtsamt tydligt att energin var slut hos många av de svenska spelarna, vilket bidrog till att man drog på sig utvisningar och med tre minuter kvar att spela kunde Noora Tulus sätta spiken i kistan med sitt andra mål i turneringen. Finland vinner därmed matchen med 3-1 och det får ses som helt rättvist med tanke på deras spelövertag. För Damkronornas del avslutas VM med en förlust som gör att man lämnar Brampton med en sjätteplats i bagaget, och det innebär även att man är kvar i Grupp B även nästa år.

Finland – Sverige: 3-1 (1-1,1-0,1-0)
0-1 Anna Kjellbin (Johansson, Hjalmarsson)
1-1 Jenni Hiirikoski (Nieminen, Lindstedt)
2-1 Kiira Yrjänen (Savolainen, Vainikka)

Nathalie Lidman

Bronsmatchen mellan Tjeckien och Schweiz spelas 21:00 och kan ses på SVT play. Finalen mellan USA och Kanada drar igång 01:00 och även den matchen sänds av SVT.