Snart har det gått tio år sedan VM-guldet på hemmaplan. 

Sakta men säkert är det dags för säsongens höjdpunkt, Ishockey-VM i Finland. Förra året lyckades Finland vinna guld och nu ska man försöka göra om bedriften, men rent historiskt är det väldigt svårt att lyckas som bäst när man spelar på hemmaplan. Vid ett flertal tillfällen har Sverige försökt göra just det, men det har ofta slutat med en besvikelse. Vid invigningen av Globen 1989 var det tänkt att Tre Kronor skulle kunna spela om medaljerna men man hade inget att sätta emot under slutspelsfasen.

1995 fanns chans till revansch men då blev det en tung finalförlust mot rivalen Finland och sju år senare fick man nöja sig med ett brons. 2013 delades VM för första gången sedan 1930 och tillsammans med just Finland lyckades Sverige skapa en riktig hockeyfest – där man tillslut skulle lyckas med bedriften att vinna guld på hemmaplan. Mer om turneringen finns att läsa HÄR, och idag tar vi en titt på hur den svenska guldtruppen såg ut.

Här är guldhjältarna från 2013 – det gör de idag

Målvakter 

Jhonas Enroth
Spelade stundtals briljant och blev utsedd till turneringens främsta målvakt. Inledde faktiskt säsongen som lockoutspelare i Hockeyettanlaget Huddinge och avslutade densamma som världsmästare. Spelade sedan i Nordamerika fram till 2017 för att sedan göra tre säsonger i KHL, men håller sedan 2020 till i Örebro.

Jacob Markström 
Gjorde flera bra matchen men överglänstes av Enroth i turneringen. Fick sitt genombrott i NHL samma säsong och håller fortfarande till i världens bästa liga, där numera Calgary är klubben. Ses fortsatt som en av Sveriges främsta målvakter och har är tredje bäst genom tiderna när det kommer till att hålla nollan i NHL, endast slagen av Tommy Salo och Henrik Lundqvist.

Johan Gustafsson
Fick ingen speltid i VM men hade en väldigt lyckad säsong som resulterade i en biljett till Nordamerika. Slog aldrig igenom i NHL men flytten till Frölunda 2015 gav dubbla SM-guld och hela tre titlar i Champions Hockey League. Håller numera till i Hockeyallsvenskan med Västerås.

Backar 

Staffan Kronwall
Trots ett flertal riktiga stjärnor var det Kronwall som fick vara lagkapten i VM-laget och guldet på hemmaplan blev backens stora höjdpunkt i karriären. Spelade ytterligare sju säsonger i KHL-laget Yaroslavl innan karriären avslutades 2020. Var med i VM 2015 och OS tre år senare. Är numera expert i Cmore.

Petter Granberg
Var något av en doldis i VM-truppen efter att bara spelat tretton matcher i Elitserien samma säsong, men ett starkt slutspel gav en biljett till mästerskapet. Testade sedan lyckan i Nordamerika vilket resulterade i 45 NHL-matcher men är sedan 2018 tillbaka hemma i Skellefteå.

Elias Fälth
En fin säsong i HV71 bäddade för en VM-plats och det blev sedan spel med Tre Kronor även året efter, men det visade sig bli hans sista med landslaget. Efter guldet blev det fem säsonger till i SHL innan karriären rundades av med ett år i Finland och några inhopp i Munkedals division 3-lag.

Alexander Edler
Fick agera wingman när bröderna Sedin gled in från Vancouver och det blev faktiskt bara två matcher i VM. Ett år senare var han med när det blev brons vid OS i Sochi och tre år senare blev det på nytt VM-guld. Är en av spelarna som gjort flest matcher i Vancouver (1007 stycken) men håller sedan ett par år tillbaka till i Los Angeles Kings.

Erik Gustafsson
Starka insatser i Philadelphia gav en VM-biljett och sedan guldet på hemmaplan har backklippan Gustafsson varit med i ett flertal mästerskap, senast OS 2018. Flyttade till Ryssland 2014 och testade även på spel i Schweiz men gör nu sin femte säsong som lagkapten i Luleå.

Henrik Tallinder
Tallinder klev in i truppen som en av de mest rutinerade spelarna efter att bland annat gjort åtta säsonger i Buffalo, samt tre i New Jersey. Tog även plats i OS-truppen 2014 men flyttade sedan till Europa där det först blev en sväng till Schweiz innan karriären rundades av med tre bra säsonger i den finska ligan.

Johan Fransson 
Blev, något överraskande, bästa poänggörare av de svenska backarna i laget. VM-guldet blev den stora höjdpunkten med landslaget men var även med i bland annat OS 2018. Gjorde efter VM flera fina säsonger i Schweiz men håller sedan 2020 till i Leksand, där dock en trafikolycka gjort att det inte blivit något spel sedan våren 2021.

Forwards

Fredrik Pettersson
Blev ett riktigt utropstecken i VM där straffen i kvartsfinalen skapade stora rubriker. Spelade i Ukraina och KHL vid den här tidpunkten men skulle även spendera många år nere i Schweiz, där fyra säsonger i Zürich blev avslutet för en lång och väldigt lyckad karriär. Sista mästerskapet blev OS 2018. Samma säsong blev han mästare i Schweiz efter att ha gjort femton poäng i slutspelet.

Gabriel Landeskog
Kom till VM som en av de stora stjärnorna och gjorde bra ifrån sig, där tre mål blev höjdpunkten. Hade blivit lagkapten i Colorado samma säsong och det är en roll han fortfarande har, även om det inte blivit något spel den här vintern. Hade stor del i att Avalanche vann Stanley Cup förra säsongen och hade även stor del i att det blev VM-guld även 2017.

Simon Hjalmarsson
Gjorde stor succé i Linköping vilket resulterade i en VM-biljett och sedan blev det ytterligare två mästerskap under de två kommande åren. Testade på spel i KHL men skördade sedan framgångar i Frölunda under fem säsonger, där det bland annat blev ett SM-guld. Håller numera till i Rögle, dit han lånats ut från sitt finska klubblag.

Martin Thörnberg
Få spelare är lika förknippade med ett och samma klubblag som Thörnberg är med HV71, men vid den här tidpunkten spelade han faktiskt i KHL. 2015 var det dock dags att vända hem för att göra fem säsonger hemma i Jönköping innan karriären rundades av med två år i grannklubben HC Dalen, men han hann även med en kortare återkomst i den blågula tröjan säsongen 21/22. Vann hela fyra SM-guld mellan 2004-2017 och ses än idag som en av HV71:s största genom tiderna.

Henrik Sedin
Vem är egentligen bäst av bröderna? i VM var det Henrik som var strået vassare än brodern Daniel, han stod för imponerande nio poäng på fyra matcher och var en turneringens främsta spelare. Efter VM-guldet blev det ytterligare fem säsonger i Vancouver innan karriären avslutades 2018, då hade han varit klubben trogen hela karriären och bland annat varit lagkapten i åtta år. På meritlistan fanns även OS-guldet 2006 och 2010 vann han NHL:s poängliga samt tog hem priset som ligans mest värdefulla spelare.

Nicklas Danielsson
En stark avslutning på säsongen i KHL gav en VM-biljett och sedan blev det spel i VM även 2014 och 2015. Har gjort flera fina säsonger i Schweiz men flyttade hem till Sverige 2018 och håller numera till i Hockeyallsvenskan med Djurgården.

Dick Axelsson
Publikfavorit och rubrikmakare som stod för tre assist i VM och som sedan gjorde ytterligare ett VM och sedan även OS 2018. Har gjort flera fina säsonger i SHL och även i Schweiz, men stod sedan under perioden 2019-2022 med bedriften att spela i allt från division fem till SHL. Har spenderat större delen av säsongen i division tre men flyttade nyligen till Hockeyettanlaget Väsby.

Loui Eriksson
Forward med en svängig karriär som stod på toppen av sin förmåga vid 2013, där han vann lagets interna poängliga när guldet säkrades. Gjorde flera fina säsonger i Dallas och Boston men sedan gick det betydligt tyngre i Vancouver, innan flytten till Arizona 2021. Håller numera till hemma i Frölunda och funderar på om karriären ska fortsätta ytterligare en säsong. Har vunnit alla medaljer som går i VM och har även ett OS-silver från 2014 på meritlistan.

Joel Lundqvist
Har på sätt och vis levt i skuggan av tvillingbrodern Henrik men har på senare år fått en hel del uppmärksamhet, då han blivit en av de stora profilerna i SHL. Testade tidigt lyckan i NHL men flyttade hem till Frölunda redan 2009 och där spelar forwarden fortfarande. Har vunnit hela fyra SM-guld med klubben och är inne på sin 14:e säsong som lagkapten, vilket aviserats som hans sista innan det är dags att lägga skridskorna på hyllan. Har tre VM-guld på meritlistan, som en av endast fyra svenskar, där det sista (2017) kom tillsammans med brorsan.

Oscar Lindberg
Har sällan fått de stora rubrikerna men har ändå hunnit med väldigt mycket. Efter VM-guldet flyttade Lindberg från Skellefteå till New York Rangers organisation där det blev fyra säsonger innan flytten till Vegas Golden Knight, för att sedan avsluta tiden i NHL med några veckor i Ottawa. Tog även VM-guld 2017. Flyttade efter det till Schweiz och sedan vidare till Ryssland men är sedan i somras tillbaka i Schweiz där det blivit succé, vilket gjort forwarden högaktuell till vårens VM-trupp.

Daniel Sedin
Brodern Henrik må ha varit den bästa av bröderna under VM, men ingen kan säga att Daniel gjorde ett dåligt mästerskap efter att bland annat spelat fram till fem mål på fyra matcher. Gjorde precis som Henrik ytterligare fem säsonger i Vancouver innan karriären var över och stod även han för bedriften att vinna NHL:s poängliga. Det mest anmärkningsvärda – att de båda bröderna gjorde det åren efter varandra, Henrik 2010 och Daniel 2011. På meritlistan finns även OS-guldet 2006 och är precis som brodern sedan ett par månader tillbaka invald i Hockeyns hall of Fame.

Niklas Persson
Skicklig tvåvägsspelare som gjorde flera fina säsonger i KHL, och som under ett antal år var en given spelare i Tre Kronor. Flyttade efter VM till Schweiz men återvände 2015 till Linköping för av att sluta karriären i klubben han tidigare spelat i (06-09). Gjorde tre säsonger som lagkapten innan det blev två inhopp i Mjölby säsongen 18/19. Förutom VM-guldet blev det silver 2011 och även två brons, samt två SM-silver med Linköping.

Andreas Jämtin
Är inte direkt känt för sina framträdanden i Tre Kronor men tog plats i VM-truppen och gjorde faktiskt även ett VM två år tidigare. Blev en stor profil i klubbar som HV71 (där det blev dubbla SM-guld) och Linköping innan karriären i England 2018.

Calle Järnkrok
Var vid den här tidpunkten en av landets största talanger och gjorde VM-debut redan året innan. Efter guldet skulle forwarden slå sig in i Nashville där det blev åtta säsonger innan flytten till nystartade Seattle Kraken. Flyttade sedan till Calgary förra året men håller numera till i Toronto där jakten är inne på att äntligen få vinna Stanley Cup. Har spelat drygt sex hundra matcher i NHL men har inte varit med i landslaget sedan 2014.

Jimmie Ericsson
Är på flera sätt en liknande spelare som Joel Lundqvist, som betytt väldigt mycket för en viss klubb i SHL. Slog visserligen igenom tidigt i Vita Hästen men har gjort störst avtryck i Skellefteå, inte minst VM-året där han vann SM-guld och fick ta emot priset Guldpucken. Vann SM-guld även ett år senare och var även med när Tre Kronor nådde final i OS samma vinter. På meritlistan finns även en finalplats i KHL och under sina totalt femton säsonger i Skellefteå blev det även hela fyra SM-silver och sex år som lagkapten innan karriären avslutades 2019.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här