Det svenska damlandslaget i ishockey går in i en ny och spännande säsong. 

Svensk damhockey har genomgått både succéer och misslyckanden genom åren, det har funnits toppar som medaljer i två olympiska spel men man har även åkt på en del bakslag. Ett kom när man åkte ut A-divisionen våren 2019. Då såg det riktigt mörkt ut. Nu har det sakta men säkert börjat gå i rätt riktning igen, förra säsongen lyckades U18-landslaget ta sig hela vägen till final samtidigt som Damkronorna förbättrade sitt resultat i VM jämfört med året innan. Unga spelare börjar slussas in i landslaget och den här säsongen finns det en stor chans att flera kommer ta ytterligare steg i rätt riktning. Här är fem spelare som kan vara värda att hålla ett extra öga på den här vintern.

Fem spelare i Damkronorna att hålla ögonen på säsongen 2023/24

Elin Svensson – HV71

Lagkamraterna Mira Jungåker och Hilda Svensson är redan etablerade i landslaget men det här skulle kunna bli säsongen då Svensson får sitt riktiga genombrott. 21-åringen har tidigare varit med i dubbla U18-VM och fick göra sin debut med Damkronorna redan förra säsongen, men hon hade en bra bit till att knipa en VM-plats. Nu har forwarden inlett säsongen på ett glimrande sätt och i helgen drygade hon ut sin ledning i skytteligan, med åtta mål på sju matcher har Svensson visat sin potential och en hel del talar för att hon finns med i säsongens första landslagstrupp.

Astrid Lindeberg – Luleå

Är något av en doldis med väldigt hög potential. Visade upp sig på ett bra sätt redan vid U18-VM förra vintern och den här säsongen verkar hon kunna få sitt riktiga genombrott i Luleå, där det blivit fem poäng på de inledande sju matcherna. Något som är imponerande med tanke på att hon dels är back, men även bara arton år gammal. Kan med en fortsatt fin form mycket väl få göra sin debut med Damkronorna någon gång under vintern.

Lina Ljungblom – Modo

Här har vi ett betydligt mer rutinerat kort, som går in i säsongen på ett lite speciellt sätt. 22-åringen gjorde stor succé vid årets VM och belönades med att draftas av Montréal i den nystartartade proffsligan, klubben får dock inte över henne under säsongen eftersom Ljungblom redan sitter på ett kontrakt. En sån situation skulle kunna vara en smula frustrerande vilket gör det intressant att se hur hennes motivation ser ut. Inledningen av säsongen har dock sett väldigt lovande ut.

Ebba Svensson Träff – Linköping

Den som följer Damkronorna vet att konkurrensen på målvaktspositionen är hård men trots det ska man inte räkna ut en spelare som Svensson Träff. 18-åringen väntar fortfarande på sin debut med A-landslaget men det här skulle kunna bli säsongen då det sker, hon har nämligen varit fullständigt briljant i de inledande omgångarna. Efter helgens matcher toppar hon målvaktsligan i SDHL och det ska bli väldigt intressant att se hur länge den fina formen kan hålla i sig.

Ebba Hedqvist – Modo

Är precis som Ljungblom redan inne i landslaget men väl där har hon inte riktigt fått det att stämma. Speltiden har stundtals varit ganska skral men den här vintern skulle det mycket väl kunna vända. 17-åringen (bilden) har varit väldigt bra i de inledande matcherna och har bland annat noterats för fyra mål, vilket är imponerande med tanke på att hon stod för fem mål på hela förra säsongen. Nu är hon plötsligt en av Modos ledande spelare i offensiven och det kan mycket väl ge den sista lilla skjutsen hon behöver för att även kliva fram i landslaget.

 

MER DAMHOCKEY: Nicole Hall om succéstarten på säsongen 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här