Årets NHL-draft ser ut att bli högintressant ur svensk synvinkel. 

Om ett par veckor är det dags för en av årets höjdpunkter för alla hockeyälskare när Nashville bjuder in till den traditionsenliga NHL-draften. Precis som vanligt råder det mycket spekulationer kring vilka spelare som kommer väljas tidigt men det som redan står klart är att Connor Bedard kommer att väljas som nummer ett, och därmed få inleda sin NHL-karriär i klassiska Chicago Blackhawks som vann vårens draft lotteri.

Bakom supertalangen från Kanada är det betydligt mer öppet men en hel del talar för att åtminstone en svensk kommer väljas bland de fem första. Nedan kommer en genomgång av tio svenska talanger som spås bli valda i årets draft.

5 svenskar som kan väljas i NHL-draften 2023

Leo Carlsson (Örebro)

Man ska aldrig ta ut något i förskott men det mesta talar för att Örebros guldklimp kommer väljas bland de fem första i årets draft. Den lovande forwarden kan blicka tillbaka på en väldigt händelserik säsong där ett starkt slutspel bäddade för VM-debut och väl på plats i Helsingfors stod 18-åringen för flera fina insatser som stärkte aktierna inför draften. Skulle kunna bli vald som tvåa men det mesta talar som sagt för att det blir nånstans mellan plats 3-5.

Tom Willander (Rögle)

Willander har inte haft ett lika stort genombrott som Carlsson och det blev exempelvis bara två matcher i SHL den här säsongen, men den unge backen har ändå visat upp sig inför en internationell publik och det kan gynna honom i draften. Under årets U18-VM var han nämligen en av lagets främsta spelare och på juniornivå har 18-åringen varit väldigt produktiv. Kan mycket väl väljas i den första rundan.

Axel Sandin Pellikka (Skellefteå)

Precis som Willander spelade Sandin Pellikka i U18-VM och där var han den största stjärnan, vilket gör att många NHL-klubbar redan har bra koll på honom. Han har dessutom varit med i JVM vilket också stärker aktierna inför draften. Har ett fint spelsinne och en hög potential vilket gör att många tror att backen kommer bli vald bland de tjugo första – kanske rentav ännu tidigare.

Oskar Asplund (Almtuna)

Går lite under radarn men skulle mycket väl kunna bli ett av draftens riktiga kap. Eftersom det inte blivit något mästerskap på juniornivå den här säsongen är det många som missat 19-åringen men hans fina säsong i Almtuna har visat att det finns potential i Uppsalasonen och till hösten väntas det bli spel i Oskarshamn. Är ganska lågt rankad men har talang nog att väljas bland de hundra första.

Ian Blomquist (Västerås)

Gurkstadens hockeylag har fostrat en del NHL-spelare genom åren och en hel del talar för att Blomquist kan stå näst på tur. 20-åringen kommer visserligen från västkusten men har spenderat de fyra senaste vintrarna i Västerås och den här säsongen fick han en hel del speltid i Hockeyallsvenskan. Kan mycket väl väljas bland de fem första målvakterna i draften men kommer förmodligen spendera nästa säsong på hemmaplan.

Bubblaren

David Edstrom (Frölunda)

Det finns andra svenskar som rankas högre inför draften men Edstrom kommer till Nashville med en fin säsong i ryggen, där det bland annat blev fyra poäng på elva matcher i SHL. Imponerade även under U18-VM där han stod för fem mål och insatserna där har gjort att vissa tror att han kan bli något av en outsider i draften, TSN rankas honom så högt som 22:a.

 

De fem högst draftade svenskarna genom tiderna

1:a
Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres) – 2018
Mats Sundin (Quebec Nordiques) – 1989
2:a
Victor Hedman (Tampa Bay Lightning) – 2009
Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche) – 2011
Daniel Sedin (Vancouver Canucks) – 1999

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här