Nu står det klart vilka lag som gör upp om medaljerna i Hockey-VM. 

Efter ett händelserikt gruppspel har helgen varit den tiden på damernas Hockey-VM då kvartsfinalerna spelats, och det bjöds på en hel del spänning. Finland gick in i mästerskapet med höga förväntningar på sig och imponerade stundtals i gruppspelsomgångarna, men i kvarten mot Tjeckien fick man verkligen bekänna färg. Avgörandet kom en bit in i andra perioden när Sanni Vanhanen sköt Finland till semifinal med matchens enda mål. Segerorganisatören, som endast är sexton år gammal, har nu karriärens första semifinal att se fram emot.

– Nu känns det helt otroligt. I ögonblicket (när hon gjorde målet, reds anm) kändes det ingenting, men nu är jag väldigt glad, sa Vanhanen till Iihf.com efter slutsignalen.

Ett riktigt rivalmöte

Segern tar som sagt var Finland till semifinal och där kommer USA stå för motståndet. Mötet blir en repris på VM-finalen 2019 då Finland såg ut att ha säkrat segern i förlängningen, men målet blev bortdömt och USA vann senare på straffar. Det gör att temperaturen är extra hög inför kvällens maktkamp mellan två av turneringens främsta lag.

Favoriten mot outsidern

Att USA och Finland skulle nå semifinal var ingen överraskning, men att Schweiz skulle ta sig dit var långt ifrån lika självklart. Gruppspelet bjöd på både toppar och dalar och väl i kvartsfinalen mot Ryssland bjöds det på ordentligt med spänning. Avgörandet kom först i förlängningen där Laura Zimmerman klev fram och sköt Schweiz till semifinal, där förhandsfavoriten Kanada kommer stå för motståndet.

Just Kanada hade inga större problem att säkra sin plats i semi, Tyskland fick se sig besegrat med hela 7-0 efter att Natalie Spooner gjort två av målen och nu lär självförtroendet vara på topp inför nattens möte med Schweiz.

Så spelas kvällens semifinaler
Finland – USA (21:00, SVT)
Kanada – Schweiz (01:00, SVT)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.