Det blev en smakstart på VM-turneringen för Tre Kronor, som besegrade USA med 5–2. Joel Eriksson Ek var väldigt framträdande och ledde Sverige till premiärseger.

Premiärmatchen av årets VM-turnering blev en lyckad historia för Tre Kronors del. USA besegrades med siffrorna 5–2, efter två mål i öppen kasse i slutet av matchen. Joel Eriksson EK stod för en tongivande insats med sina tre poäng. Även Filip Gustavsson gjorde en väldigt stabil match i det svenska målet.

Tre Kronor kontrollerade matchen i långa stunder, och förbundskapten Sam Hallam var nöjd med insatsen.

– Vi är jättenöjda med resultatet. Jag tycker vi har stunder av matchen som är väldigt bra, säger Sam Hallam till Viaplay-studion efter matchen.

Eriksson Ek visade vägen

Tre Kronor fick en bra start på årets VM. Första perioden började med lite svängigt spel, med några chanser åt båda vilket inte är så konstigt i en premiärmatch i en VM-turnering. Men sedan tog Sverige över allt mer och mer i spelet och fick tillslut också utdelning. Eriksson Ek utnyttjade sex-mot-fem-spelet när det var en avvaktande utvisning på en amerikansk spelare och sköt in Sveriges första mål i VM-turneringen.

– Det är klart att det är skönt. Komma ut hårt och försöka ta ledningen är något man försöker göra varje match, så det var gött, sa Eriksson Ek om målet i Viaplays sändning efter första perioden.

USA var ett ribbskott ifrån ett mål, med Sverige hade marginalerna på sin sida. Därefter kontrollerade Tre Kronor spelet hyfsat väl. Första perioden slutade 1–0 till Sverige.

Den andra perioden tog vid där den första slutade. Tre Kronor spelade väldigt stabilt och utökade sin ledning tidigt i perioden genom ett fint avslut i första krysset av Lucas Raymond. Tre Kronor åkte på en utvisning i mitten av andra akten, men lyckades stänga ner USA:s powerplay.

Men efter det numerära överläget fick amerikanerna lite energi och kunde reducera på ett backskott från Zach Werenski. Tre Kronor tog sedan tag i taktpinnen igen och några minuter senare ökade Marcus Johansson på ledningen. Sverige vann även den andra perioden, med siffrorna 2–1.

Tre Kronor kom ut avvaktande i den tredje perioden och gav USA en chans att komma närmare i matchen, vilket de också gjorde efter ett reduceringsmål av Brock Nelson. Sverige fick sedan en till utvisning, men klarade av det även denna gången. Perioden övergick sedan i mer närkamper och fysiskt spel.

Med mindre än tre minuter kvar åkte Sverige på ännu en utvisning och USA fick en bra möjlighet att kvittera, men Tre Kronor klarade av även detta boxplay. USA plockade målvakten i jakten på ett kvitteringsmål, men det utnyttjade istället Victor Hedman som dunkade in ett slagskott i tom kasse. Amerikanerna fortsatte spela med utplockad målvakt och Eriksson Ek kunde öka på ledningen för Sverige. Tre Kronor vann även den tredje perioden med 2–1.

Målskyttar i matchen
1–0 Joel Eriksson Ek (assist av Tim Heed och Marcus Johansson)
2–0 Lucas Raymond (assist av Victor Hedman och Joel Eriksson Ek)
2–1 Zach Werenski (assist av Seth Jones och Matthew Boldy)
3–1 Marcus Johansson (assist av Pontus Holmberg och Marcus Pettersson)
3–2 Brock Nelson (assist av Johnny Gaudreau och Alex Vlasic)
4–2 Victor Hedman (assist av Pontus Holmberg och Adrian Kempe)
5–2 Joel Eriksson Ek (assist av Jesper Fröden)

Tre Kronors nästa match är på söndag och då står Polen för motståndet.

MER OM VM: Ändringar i Kanadas trupp

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här