Säsongen är igång och det är dags att ta en titt i spåkulan. 

De senaste dagarna har hockeysäsongen 22/23 officiellt dragit igång, klubbarna i SHL har inlett Champions Hockey League och på juniornivå är J20-serien redan igång. För många av landets mest lovande spelare är Junior-VM i Kanada en av säsongens höjdpunkter och därför tänkte vi idag ta en liten titt på hur truppen skulle kunna se ut.

Målvakter

Carl Lindbom (Djurgården)
Lovande målvakt som i nuläget känns relativt given i JVM-truppen. Tog plats redan i årets trupp och även om det inte blev några spelade matcher kan det vara värdefull rutin inför säsongens turnering. En hel del hänger dock på hur mycket speltid han kommer få i Djurgården fram till jul.

Hugo Hävelid (Linköping) 
Precis som i fallet med Lindbom känns det troligt att även Hävelid tar plats i truppen som ska åka till Kanada strax före jul, den talangfulla östgöten kommer från en imponerande säsong där det blev guld i både Junior-SM och U18-VM vilket säger en del om hans potential. Har visserligen inte inlett säsongen övertygande men lär ändå ligga bra till.

Marcus Brännman (Dubuque Fighting Saints)
Den tredje platsen känns på förhand väldigt öppen och en av de hetaste kandidaterna hittar vi i Brännman, som efter en fullt godkänt säsong i Örebros J20-lag tagit steget över till Nordamerika där spel i USHL väntar. Har redan fått spela två matcher med juniorkronorna den här säsongen och i dem övertygade han. Något som naturligtvis stärker hans aktier.

Backar

Anton Olsson (Skellefteå)
På backsidan får Juniorkronorna bygga om en hel del jämfört med årets upplaga, men Olsson är en av tre spelare som är i rätt ålder för att vara med ytterligare en gång. 19-åringen har redan hunnit med att göra två säsonger i SHL och inför hösten har det blivit en flytt från Malmö till Skellefteå, vilket ses som ett bevis på hans potential. Det är ingen hemlighet att laget i norr gillar att värva lovande backar. Spelade fyra matcher i JVM och kan med en fin höst i ryggen bli en av juniorkronornas nyckelspelare.

Victor Sjöholm (HV71)
I årets upplaga av Junior-VM var Emil Andrae ett utropstecken från HV71 och om några månader kan mycket väl Sjöholm vara den som axlar rollen. 19-åringen spelade sex matcher i juniorlandslaget redan den gångna säsongen men missade JVM, det känns dock som han har betydligt större chanser att bli uttagen nästa gång. En hel del hänger dock på hur mycket speltid han kan få under sin första säsong i SHL.

Ludvig Jansson (Södertälje)
Efter att ha gjort några lovande insatser i Hockeyallsvenskan tog Jansson plats i JVM-truppen och det finns en hel del som talar för att han kan vara med även i vinter. Är i grunden en back med offensiv skicklighet och borde kunna ta stora steg framåt under hösten, vilket naturligtvis skulle öka hans chanser att få vara med i ytterligare ett mästerskap.

Elias Pettersson (Örebro)
Ingen spelare är given i truppen men det vore överraskande om Pettersson inte får åka med till Kanada. Den lovande backen tog U18-VM guld i vintras och har sedan dess hunnit med att bli draftad av Vancouver, han har dessutom gjort bra ifrån sig i juniorkronorna under sommaren. Lyckas 18-åringen ta en ordinarie tröja i Örebro är platsen så gott som hans.

Mattias Hävelid (Linköping)
Precis som Pettersson kommer Hävelid från en säsong där mycket gick väldigt bra, inte minst i U18-VM där det förutom guld blev hela tolv poäng. 18-åringen som är bror till målvakten Hugo och brorson till förbundskaptenen Magnus har stor potential och förhoppningen är att han ska kunna slå sig in på allvar i Linköping den här säsongen. Bör ha goda chanser att ta en plats i VM-truppen.

Elias Salomonsson (Skellefteå)
Det var det där med Skellefteå och lovande backar. I Salomonsson har klubben ytterligare en stor backtalang och i nuläget ligger 18-åringen bra till i jakten på en VM-biljett. Tog plats i U18-VM truppen förra säsongen och har fått chansen att göra tre matcher med juniorkronorna under sommaren.

Calle Odelius (Djurgården)
Den gångna säsongen inledde Djurgården något av en våg av unga spelare som tog för sig på olika nivåer och mycket talar för att den fortsätter även i vinter. Flera av lagets spelare draftades under sommaren och Odelius valdes av New York Islanders i den andra rundan. Är en offensivt skicklig back som tog guld i U18-VM i vintras och som borde kunna få hyfsat med speltid i Hockeyallsvenskan under hösten och början av vintern.

Oskar Asplund (Almtuna)
Konkurrensen på backsidan ser ut att vara hård men en spelare som Asplund borde ha rimliga chanser att ta en plats i truppen. Talangen kommer från en bra säsong i Almtuna och är en spelare med hög potential som borde ta nya steg framåt i vinter. Utmanas kanske främst av Adam Engström som ska försöka slå sig in i Rögle den här säsongen.

Forwards

Liam Dower Nilsson (Frölunda)
Förra säsongen räckte talangen från västkusten inte riktigt till i kampen om en plats i JVM-truppen, men den här säsongen ser det ljusare ut. 19-åringen har fått chansen i juniorkronorna under sommaren och kan han slå sig in mer på allvar i Frölunda är mycket naturligtvis vunnet. Stod för hela 50 poäng i J20-serien förra säsongen.

Isak Rosén (Rochester Americans)
Här har vi en spelare vars plats i JVM-truppen beror mycket på vad hans nya klubb säger. Det är inget snack om att Hävelid skulle vilja ha med Rosén i truppen, han gjorde succé i årets turnering och är en väldigt lovande spelare. Draften till Buffalo och flytten till deras farmarlag gör dock det hela svårare, eftersom amerikanska klubbar ofta är tveksamma till att släppa sina spelare till juniormästerskap.

Jonathan Lekkerimäki (Djurgården)
Om Roséns vara eller icke vara i VM kan bli en intressant följetång känns det mer givet att Lekkerimäki åker med till Kanada. 18-åringen är en av landets mest omtalade talanger och kommer från en säsong där han gjorde succé i U18-VM, förutom en guldmedalj tog han även hem poängligan och tog dessutom plats i turneringens allstar team. Sedan dess har han draftats av Vancouver och innan JVM borde han kunna ta för sig i Hockeyallsvenskan. Har potential att bli en nyckelspelare i mästerskapet.

Victor Stjernborg (Växjö)
Spelare som var med i årets upplaga har goda chanser att bli uttagna även i december och det gäller inte minst Stjernborg, som kommer från en händelserik säsong där han bland annat gjorde succé som utlånad till Troja/Ljungby. Har dock målet att slå sig in på allvar i Växjö och lyckas han med det är VM-biljetten given.

Simon Robertsson (Skellefteå)
I nuläget ser Skellefteå ut att kunna få med många spelare i JVM-truppen och Robertsson borde ligga bra till. Den lovande forwarden spelade sex matcher i juniorkronorna redan förra säsongen och har riktigt hög potential, men behöver fortfarande utveckla sin offensiv. Har visat upp sig i landslaget under sommaren och finns garanterat på Hävelids långa lista inför VM.

Fabian Lysell (Vancouver Giants)
Precis som i fallet med Rosén ligger Lysells eventuella JVM i hans klubbs händer, men om WHL-laget skulle vara snälla är 19-åringen given i truppen. Den yvige forwarden var ett av utropstecknen i årets JVM och är utan tvekan en väldigt lovande spelare med hög potential. Är i grunden en skicklig målgörare och skulle få en nyckelroll om dörren öppnas till JVM ytterligare en gång.

Liam Öhgren (Djurgården)
Djurgårdens talangutveckling har som sagt var burit frukt och i Öhgren har man fått fram en väldigt lovande spelare som borde ha stora chanser att ta plats i JVM-truppen, vilket han faktiskt gjorde redan den här säsongen. Öste in poäng i J20-serien förra säsongen och gjorde även succé i U18-VM där det blev guld. Har sedan dess blivit draftad av Minnesota i förstarundan och ska försöka ta Hockeyallsvenskan med storm i höst.

Noah Östlund (Djurgården)
Järnkaminerna kan sätta färg på JVM-truppen och en hel del talar för att man även får med sig Östlund, som också kommer från en händelserik säsong där han bland annat stod för tio poäng i U18-VM. Är numera draftad av Buffalo och kan han ta för sig i Hockeyallsvenskan känns VM-biljetten mer eller mindre given.

Oskar Jellvik (Boston College)
Spel i collegeligan gör det knepigt att få spela i Junior-VM men rent nivåmässigt är Jellvik utan tvekan en spelare som är tillräckligt bra för att åtminstone finns med i diskussionerna. Stod för hela 55 poäng i J20-serien förra säsongen där han hade stor del i Djurgårdens fina säsong och har imponerat i juniorkronorna under sommaren.

Leo Carlsson (Örebro)
Om Lekkerimäki var jokern i årets trupp skulle Carlsson mycket väl kunna vara 2023’s variant av den lovande forwarden. 17-åringen är en av snackisarna i Örebro inför säsongen och gjorde faktiskt två mål på lika många matcher när det blev guld i U18-VM. Har inlett säsongen med att göra fyra mål på tre matcher i juniorkronorna, vilket minst sagt känns lovande.

Albert Sjöberg (Södertälje)
Insatserna i sommarens Junior-VM var kanske inte enastående, men det känns ändå som att Sjöberg borde ligga bra till inför vinterns mästerskap. 19-åringen kommer från en fin säsong i Södertälje och kan han fortsätta sin utveckling är det här en spelare med väldigt fin offensiv potential.

Filip Bystedt (Linköping)
Precis som Djurgården och Skellefteå kan Linköping få med flera spelare till Junior-VM men då gäller det att ha lite flyt. Bystedt är en av klubbens mest lovande spelare och kommer från en väldigt fin säsong, men det är långt ifrån givet att han lyckas etablera sig i A-laget. Är dock en väldigt lovande spelare som utan tvekan finns med i Hävelids planer, vilket varit tydligt under sommaren då Bystedt gjort succé i juniorkronorna.

Oskar Pettersson (Rögle)
Sommarens läger i Enköping gav Juniorkronorna chansen att titta på en stor mängd spelare och Pettersson var en av talangerna som tog för sig mest. Den lovande forwarden har imponerat i landskamperna som spelats vilket naturligtvis stärker hans aktier inför en eventuella uttagning till JVM, men konkurrensen är hård och 18-åringen är långt ifrån given. Ett fint U18-VM är dock till hans fördel och sommarens draft till Ottawa kan naturligtvis också hjälpa.

 

Utmanarna

Det finns naturligtvis en hel del andra spelare som också finns med i förbundskapten Hävelids tankar inför det att säsongen ska inledas. Under lägret i Enköping var drygt 40 spelare med och fram till december kan säkert fler läggas till, vilket gör det hela extra intressant. Bland de främsta utmanarna finns spelare som forwardstalangen William Strömgren, Skellefteås målvaktslöfte Alexander Hellnemo och Valdemar Johansson som också imponerat under sommaren.

I en drömvärld skulle juniorkronorna få med sig Simon Edvinsson i truppen men det mesta talar för att backen slår sig in i Detroit och då stängs dörren till JVM. I nuläget känns konkurrensen större på forwardssidan än i offensiven och därför sitter nog Hävelid och hoppas att spelare som Olsson och Salomonsson håller sig skadefria under hösten. Ska Sverige kunna vara med och slåss om en medalj i JVM gäller det att ha alla de bästa spelarna tillgängliga, annars kan det bli en övermäktig utmaning.

Vilka spelare tycker du är givna i JVM-truppen? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.