Det är fortfarande oklart om världens främsta spelare kan vara med i nästa olympiska spel. 

Att NHL-stjärnor var med i de olympiska spelen var länge otänkbart men 1998 fick landslagen äntligen använda sig av spelare från världens bästa liga och det höjde genast statusen för turneringen. Vid de olympiska spelen i Ryssland 2014 fanns en mängd stjärnor med när Tre Kronor nådde hela vägen till final, där tillslut Kanada blev en för svår motståndare.

De flesta var överens om att världens bästa spelare skulle vara med i de anrika spelen men problem med diverse rättigheter gjorde att man fyra år senare fick genomföra hockeyturneringen utan representanter från NHL. 2022 var tanken att NHL åter skulle öppna dörren men då kom coronaviruset vilket fick ligan att komma med negativa besked. Man ville inte ta risken att skicka iväg spelare som kanske skulle komma hem sjuka.

Trots bakslaget var det ändå ett litet steg i rätt riktning men det verkar fortfarande osäkert kring hur ligan resonerar inför fortsättningen. Nästa OS spelas om knappt tre år men än finns inget definitivt beslut i frågan.

–  Förväntan är fortfarande att NHL ska delta i OS 2026 men det finns fortfarande en hel del ekonomiska detaljer som måste lösas först. Det är frågor som försäkringar och resekostnader, sådant måste lösas innan ett beslut kan fattas. Det är fortfarande mycket jobb som ska göras innan vi vet om NHL deltar på OS, säger TSN:s Darren Dreger till kanalen.

Snuvade på sista showen?

Utan ett besked om NHL åter öppnar dörren till OS finns det flera spelare som riskerar att gå miste om chansen att få runda av karriären med ytterligare ett olympiskt spel. En av dessa är fixstjärnan Sidney Crosby som fyllde 36 år i somras och som – förmodligen – ser nästa OS som sin sista chans till att åter vara med i den typen av sammanhang. Han har tidigare varit med i två olympiska spel där det blev guld både på hemmaplan 2010 och sedan i Sochi fyra år senare. OS i Italien skulle därmed kunna bli en chans att ta ett tredje guld – något ingen utanför Ryssland/Sovjetunionen lyckats med.

 

Tre andra stjärnor som kan göra sitt sista OS 2026

Alexander Ovechkin – Ryssland (Washington Capitals)
Vi hoppas naturligtvis att kriget i Ukraina ska ta slut och att det med tiden ska göra att ryska spelare åter kan vara med i internationella turneringar och mästerskap. Är så fallet vore Ovechkin förmodligen motiverad att vara med i ett fjärde OS. Något som skulle passa bra eftersom samma säsong (25/26) är den sista på hans kontrakt med Washington. Har sedan tidigare hela tre VM-guld men saknar en olympisk medalj.

Mats Zuccarello – Norge (Minnesota Wild)
Rutinerad forward som kan blicka tillbaka på en väldigt lång karriär där det bland annat blivit spel i två olympiska spel. Är dock en mycket bättre spelare nu än senast det begav sig (2014) och skulle vara värd att få kröna karriären med ytterligare ett OS. Har spelat drygt 750 matcher i NHL och är utan tvekan Norges främsta spelare genom tiderna. Är precis som Ovechkin inne på slutet av sitt kontrakt under OS-vintern.

Nicklas Bäckström – Sverige (Washington Capitals)
Spelade väldigt bra vid OS 2014 men missade finalen på grund av en uppmärksammad allergimedicin som var dopingklassad. OS i Peking var tänkt att bli en efterlängtad revansch men så blev icke fallet och nu börjar tiden rinna ut för 35-åringen. OS i Italien kan mycket väl bli sista chansen för en av svensk ishockeys största att få vinna ett olympiskt guld.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här