En av 2000-talets främsta ishockeyspelare får en hedrande utmärkelse. 

Sommarhettan sprider sig över Sverige och hockeysäsongen kan kännas avlägsen men nu går vi in i en händelserik period där många klubbar ska göra sina arbeten inför säsongen. I Nordamerika är det snart dags för den årliga NHL-draften och i dagarna har man även gått ut med vilka spelare och ledare som får äran att bli invalda i Hockey Hall of Fame.

Zetterberg nobbas – igen

I år fanns Henrik Zetterberg med i spekulationerna och det fanns en stor chans att den svenska stjärnan skulle bli invald men under gårdagen stod det klart att 43-åringen, som vann Stanley Cup 2008 och som även har guld i både OS och VM på meritlistan, inte blir en av de sju som väljs in. Han får därmed vänta ytterligare något år innan NHL väljer in just honom.

– Zäta har meriterna med mästartitlar i NHL, OS och VM. Dessutom har han ett tungt individuellt pris med Conn Smyth Trophy. Men det är en del olika faktorer som spelar in inför utnämningarna, jag tror dock att Zäta kommer in något år framöver, säger Henrik Sedin till Expressen.

Pavel Datsyuk prisas

För den svenska publiken är det tråkigt att Zetterberg inte lyfts fram men det är hård konkurrens om platserna och istället blev det tre andra herrspelare, två damspelare samt två ledare som väljs in. Det på pappret tyngsta namnet är Pavel Datsyuk som, tre år efter att karriären tog slut, blir invald som den elfte ryss att bli invald i Hockeyns hall of fame.

45-åringen inledde karriären hemma i Yekaterinburg innan det 2000 blev en flytt till AK Bars Kazan och ett år senare gick flyttlasset vidare till USA. Redan 1998 hade Detroit draftat talangen men bara i den sjätte rundan så förväntningarna var inte direkt skyhöga, men redan under sin första säsong i klubben (01/02) visade Datsyuk sin klass och under de kommande åren skulle han etablera sig som en av lagets nyckelspelare.

Vid två tillfällen (2002,08) var ryssen med och spelade en viktig roll när Detroit vann Stanley cup och under sina totalt fjorton säsonger i ligan fick han även ta emot flera individuella priser, han blev bland annat utsedd till ligans främste defensiva forward tre gånger och vid hela fyra tillfällen vann han priset som ligans gentleman. Totalt blev det 918 poäng på 953 grundseriematcher innan Datsyuk 2016 flyttade hem till Ryssland för att runda av karriären med fem säsonger i KHL. Förutom alla framgångar i NHL lyckades Datsyuk även bra med landslaget, på meritlistan finns sammanlagt sex mästerskapsmedaljer där OS-guldet 2018 väger tyngst men det blev även ett VM-guld 2012.

HÄR ÄR ÅRETS INVALDA I HOCKEY HALL OF FAME

Pavel Datsyuk (Ryssland) – Spelgeni med närmare tusen matcher i NHL och två Stanley Cup-titlar.
Jeremy Roenick (USA) – Stor profil som spelade tjugo säsonger i sammanlagt fem NHL-klubbar. Stod för imponerande 1216 poäng på 1363 grundseriematcher.
Shea Weber (Kanada) – Backklippa som spelade drygt tusen matcher i NHL och som bland annat var lagkapten i både Nashville och Montréal. Vann två OS-guld med Kanada.
Natalie Darwitz (USA) – En av USA:s främsta damspelare genom tiderna som bland annat vann hela tre VM-guld. Samlade ihop imponerande elva mästerskapsmedaljer och är numera General Manager i Minnesotas PWHL-lag.
Krissy Wendell-Pohl (USA) – Spelade mängder med mästerskap med USA och blev MVP när man tog sitt första VM-guld på damsidan 2005.
Colin Campbell (USA) – Spelade i NHL på 70&80-talet men väljs in för sin tid som ledare, där han bland annat var Manager i New York Rangers under 90-talet. Var även assisterande tränare i Detroit i fem säsonger och var mellan 1998-2011 Vice President of Hockey Operations i NHL.
David Poile (Kanada/USA) – Legendarisk General Manager som hade sitt första uppdrag i NHL redan på slutet av 70-talet. Var GM i Washington Capitals 1982-95 och hade sedan samma roll i Nashvill mellan 1997-2023. Är numera rådgivare i klubben och har tidigare även varit General Manager för USA i OS.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.