Svensk hockey har utvecklat många lovande spelare genom åren – men hur gick det sen?
Förra veckan spelades damernas U18-VM i Östersund och där fick vi se flertalet spelare som tog för sig lite extra, spelare som visade sin potential och som även visade att framtiden ser ljus ut. Även på herrsidan är det alltid spelare som slår igenom i tidiga år, inte sällan blir de profiler i juniorlandslaget vilket höjer förväntningarna men det är inte alltid som utvecklingskurvan är spikrak. I en tredelad serie ska vi blicka tillbaka på några spelare som satt färg på Juniorkronorna genom åren, för att se vad som hände efter genombrottet. Vi börjar med att titta lite extra på fem målvakter som slog igenom i JVM.
Daniel Larsson
Under början av 00-talet hade Juniorkronorna svårt att prestera i JVM, ofta var de nordamerikanska landslagen helt enkelt för bra men sakta men säkert skulle saker börja ändras. Säsongen 05/06 åkte Sverige till Vancouver med ett högintressant lag där en viss Nicklas Bäckström var den stora stjärnan. I stort blev dock mästerskapet något av ett misslyckande efter man åkt ut redan i kvarten mot Finland men det fanns glädjeämnen, förutom “Bäckis” klev Daniel Larsson fram som en av de främsta spelarna och när Hammarbyspelaren lämnade Kanada hade han bäst räddningsprocent av alla, före bland annat Tukka Rask som skulle komma bli en stor stjärna i NHL.
Efter säsongen flyttade Larsson till Djurgården där två bra säsonger väntade innan flytten till Nordamerika där siktet var inställt på att slå sig in i Detroit. Riktigt så bra gick det dessvärre inte, de två kommande åren skulle spenderas i farmarlaget och 2010 vände han hem till Sverige igen. Karriären rundades av med sex säsonger i Elitserien/SHL innan plocken lades på hyllan 2016. Bland höjdpunkterna i Larssons karriär finns 8 A-landskamper och en seger i Champions Hockey League. Lite kuriosa kring den talangfulle målvakten är att han faktiskt såg ut att göra comeback hemma i Boden 2019 men det blev aldrig några matcher.
Jacob Markström
Efter det lilla misslyckandet 2006 fick Juniorkronorna försöka ta nya tag och ett par år senare skulle man äntligen lyckas ta sig långt i JVM. 2008 nådde man final där Kanada vann efter förlängning och redan året efter tog man sig återigen till final. Den här gången spelade Jacob Markström en avgörande roll, redan i slutspelet visade han sin klass och sedan blev han bara bättre och bättre. I finalen blev Kanada återigen en för svår utmanare och med drygt tjugo tusen fanatiska fans på läktaren skapade man ett sånt tryck att inte ens en storspelande Markström kunde göra något. Den lovande Gävlesonen lämnade dock mästerskapet med en silvermedalj runt halsen och med priset som turneringens främsta målvakt. Även 2010 var Markström med i laget och precis som året innan spelade han väldigt bra, räddningsprocenten (92.72%) var näst bäst i turneringen och det blev tillslut brons efter att Sverige krossat Schweiz med hela 11-4 i den avslutande matchen.
Med två starka JVM i ryggen åkte Jacob över till den amerikanska östkusten för att försöka slå sig in i Florida och sakta men säkert skulle han lyckas, säsongen 12/13 blev det 23 matcher i NHL för att på våren ha en nyckelroll när Tre Kronor vann VM-guld på hemmaplan. Det riktiga genombrottet kom i och med flytten till Vancouver 2014 men sedan tre år tillbaka är det spel i Calgary som gäller. Den gångna säsongen var 32-åringens bästa hittills i karriären, laget tog sig till semifinal och Markström blev nominerad till priset som NHL:s bästa målvakt. Förväntningarna var höga men man kan onekligen säga att Jacob lyckats leva upp till dem.
Johan Gustafsson
Efter fem raka guld till Kanada började saker förändras i Junior-VM, 2010 tog USA hem guldet och ett år senare vann Ryssland finalen mot kanadensarna som lämnade Buffalo med en sur eftersmak. 2012 skulle det bli andra bullar, för så skulle man själva få stå som värd för mästerskapet och då brukar det som bekant gå bra. Då hade man inte räknat med att Sverige skulle skicka en lagmaskin där god arbetsmoral och en härlig harmoni. Juniorkronorna inledde turneringen väldigt bra och segern i gruppspelet gjorde att man gick direkt till semifinal där Johan Gustafsson hade stor del i att man vann på straffar. Sedan väntade en högdramatisk final mot Ryssland där Mika Zibanejad gjorde ett numera klassiskt mål i förlängningen och Sverige lyckades därmed vinna sitt första guld sedan 1981.
Gustafsson spelade i fem av matcherna och var en av nyckelspelarna i guldlaget, vilket naturligtvis höjde förväntningarna. Sedan inleddes en lång och svängig resa där drömmen om NHL-spel gick i kras men flytten från Minnesotas farmarlag till Frölunda 2015 skulle visa sig vara ett genidrag, i Göteborgsklubben vann han två SM-guld och hela tre segrar i Champions Hockey League. Gustafsson var även backup till Jacob Markström i Tre Kronors guldlag 2013 och sedan hösten 2021 är det spel i Hockeyallsvenskan med Västerås som gäller för 30-åringen.
Linus Söderström
Efter guldet 2012 blev det silver året efter och 2014 skulle man nå sin tredje raka final, men det skulle inte bli final även 2015. Den gången åkte man ut i semin mot Ryssland innan Slovakien blev en för svår motståndare i bronsmatchen, men det fanns glädjeämnen. Ett av dem var Linus Söderström, en lovande profil som inte spelat så mycket under säsongen men som imponerade under turneringen och året efter var Stockholmaren ännu bättre. Även den gången föll Sverige i bronsmatchen men Söderström lämnade Helsingfors med priset som turneringens bästa målvakt, och naturligtvis blev han även utsedd i Allstar Team.
Efter succén i juniorlandslaget blev det även succé i HV71 och framtiden såg verkligen ljus ut, men sedan väntade två tunga år i Nordamerika innan det blev ytterligare två år i Finland där han sakta men säkert hittade tillbaka till ett fint spel. Inför den här säsongen värvades Söderström till Skellefteå där han imponerat och nu kan man åter se hur bra 26-åringen är när alla bitar faller på plats.
Samuel Ersson
Även de senaste åren har svenska målvakter gjort bra ifrån sig i Junior-VM och säsongen 18/19 var det Samuel Erssons tur att briljera. Den lovande keepern med rötterna i Falun gjorde succé i Hockeyallsvenskan med Västerås och i JVM övertygade honom. Trots det föll Sverige redan i kvartsfinalen mot Schweiz men Ersson kunde ändå lämna Vancouver med en god insats i ryggen.
Efter säsongen flyttade talangen vidare till Brynäs där det blev två bra år, men säsongen 21/22 blev det bara fem matcher i Philadelphias farmarlag. Det kändes oroande men den här vintern har 23-åringen tagit stora steg i rätt riktning, han har övertygat i AHL och har även spelat väldigt bra när han fått chansen att visa upp sig i NHL – där det blivit sex matcher och där han nyligen höll sin första nolla. Karriären är fortfarande i sin linda men den ser ut att kunna bli väldigt lyckad för dalmasen som mycket väl kan bli en kommande landslagsmålvakt.