Junior-VM i Göteborg kan bli en stjärnkavalkad men många toppspelare saknas.

Precis som vanligt spekuleras det mycket kring vilka spelare som kan tänka slå igenom i JVM och i årets turnering finns det många som har chansen att verkligen ta ett stort steg framåt i sin karriär. Samtidigt finns det en hel del duktiga spelare som inte får chansen att vara med och den här gången är det några riktiga supertalanger som, av en eller annan orsak, får följa mästerskapet från TV-soffan.

10 stjärnor som saknas i JVM 2024

Cayden Lindstrom – Kanada

Vi börjar med en väldigt lovande forward som redan visat att han håller en hög nivå. Förra säsongen imponerade Lindstrom i inofficiella U17-VM och i somras var han med i det kanadensiska laget som vann klassiska Hlinka Gretzky Cup. Under hösten har forwarden öst in poäng i juniorligan WHL men trots det väljer man att inte ta ut 17-åringen i årets trupp till JVM. Det är ändå inget snack om att Lindstrom är en stor talang och därför spås han väljas bland de fem första i nästa sommars NHL-draft, men JVM hade varit ett fint skyltfönster att förbättra den placeringen ytterligare.

Cole Eiserman – USA

USA kommer till Göteborg med ett högintressant lag fyllt till bredden med talangfulla spelare, inte minst på forwardssidan. Trots det känns det som man kommer sakna en spelare av Eisermans kaliber i JVM men förbundsledningen valde att inte ta ut supertalangen i årets trupp. Något som verkar ha överraskat en hel del hemma i USA. 17-åringen ses trots allt som en av sin årgångs största talanger och efter att ha gjort nio mål när USA vann U18-VM senast rankas Eiserman av många som tvåa inför nästa års draft. Det säger en hel del om konkurrensen i de amerikanska uttagningarna.

Leo Carlsson – Sverige

För svensk del hoppas man att JVM på hemmaplan kan bli en publikfest och man kliver in i turneringen med ett bra lag, men det är inget snack om att en spelare av Carlssons kaliber hade gjort nytta – både på isen och medialt. Den svenske supertalangen gjorde bra ifrån sig vid JVM förra året och avslutade sedan säsongen med lovande insatser i Tre Kronors VM-lag vilket bidrog till att Anaheim valde honom som nummer två i sommarens draft. Det spekulerades i om han hade det som krävdes att spela i NHL direkt men nu har 18-åringen slagit sig in i laget på ett imponerande sätt vilket gör att man inte väljer att släppa Carlsson till JVM. Han är helt enkelt för bra.

Aron Kiviharju – Finland 

Finland åker till Göteborg med siktet inställt på att skrälla, för det skulle ses som en skräll om man skulle kunna gå hela vägen i JVM. Detta på grund av att man tvingats lämna flera riktigt duktiga spelare hemma. Inte minst den väldigt lovande backen Aron Kiviharju som gjort två fina U18-VM och som förmodligen hade tagit plats i truppen om det inte vore för en skada som gör att han inte kommer spela något fören om ett par månader. Annars hade JVM varit ett utmärkt skyltfönster för 17-åringen som mycket väl kan väljas bland de femton första i nästa års draft.

Hunter Brzustewicz – USA 

Här har vi ytterligare en väldigt lovande spelare som USA valt att inte ta med i sin trupp till JVM. Något som överraskat en del eftersom Brzusterwicz är en av landets största talanger, men det verkar vara så att man tycker att det finns andra spelare med en liknande spelstil som helt enkelt är bättre. Trots det är det inget snack om att 19-åringen annars hade kunnat vara med i truppen. Han gör trots allt succé i OHL och går mot en säsong där det kan bli mer än 100 poäng i grundserien, vilket naturligtvis är imponerande med tanke på att han är back.

Tij Iginla – Kanada

Är något av en doldis här i Sverige men har redan fått en del uppmärksamhet hemma i Kanada. Imponerade under inofficiella U17-VM förra säsongen och har tagit stora steg framåt under inledningen av den här säsongen där det bland annat blivit 25 mål i WHL-laget Kelowna Rockets. Konkurrensen är dock hård men nästa år kan Iginla mycket väl ta en plats i JVM-truppen. Spås väljas i förstarundan nästa sommar och om namnet låter bekant beror det förmodligen på att Tij är son till den tidigare storspelaren Jarome Iginla, som vann dubbla OS-guld och gjorde 1300 poäng i NHL.

Alexander Suzdalev – Sverige

Redan förra vintern trodde många att Suzdalev skulle ta plats i JVM-truppen men han nobbades i sista stund och så blev det även den här gången. 19-åringen är annars en väldigt stor talang som var radarpartner till Connor Bedard i WHL förra säsongen och där han med sina 86 poäng slog nytt svenskt rekord. Sedan dess har forwarden blivit draftad av Washington och just nu är han utlånad till Mora i Hockeyallsvenskan, men antalet matcher (endast tio) den här säsongen sägs vara en stor orsak till varför Suzdalev inte finns med i JVM-truppen.

Matvei Michkov – Ryssland 

För ett par år sedan var det relativt givet att Connor Bedard skulle bli den nya stora stjärnan på juniorsidan men det fanns en utmanare. Ryssen Matvei Michkov gjorde tidigt debut i KHL och spåddes en lysande framtid men sedan inleddes den ryska invasionen i Ukraina och sedan dess har den lovande forwarden inte fått lika mycket uppmärksamhet. Trots det valdes han av Philadelphia som sju i sommarens draft och den här säsongen har Michkov imponerat i HK Sochi och även visat att han är en väldigt stor talang som – förmodligen – hade förgyllt ett JVM.

Joakim Kemell – Finland 

Finland åker till Göteborg som något av en outsider och man kommer förmodligen bjuda på ett fint spel, men de flesta är överens om att en spelare av Kemells kaliber skulle kunna göra stor nytta. 19-åringen var lagets stora stjärna under U18-VM 2022 och han var även en av få spelare som kom upp i nivå vid JVM förra vintern. Sedan dess har forwarden blivit draftad och under inledningen av säsongen har Kemell imponerat i Nashvilles farmarlag vilket gjort att man inte vill släppa honom till JVM.

Connor Bedard – Kanada 

Vi avslutar med det mest självklara namnet. Visst, Kanada åker till Sverige med ett starkt lag på pappret men alla är överens om att en spelare som Bedard skulle kunna bli avgörande för om det blir guld eller inte. 18-åringen visade tidigt sin potential när han tog Kanada till ett guld i U18-VM 20/21 och sedan dess har supertalangen vunnit dubbla guld i Junior-VM där det senaste kom efter att han gjort imponerande 23 poäng på sju matcher. I somras valdes han först av alla i draften och numera är Bedard en av Chicagos nyckelspelare så det var aldrig något snack – han är för bra för att vara med i ett JVM.

MER OM JVM: Stjärnan saknas – här är Finlands trupp till Junior-VM  

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här