Det råder sorg i Hockeysverige. 

Efter att årets ishockey-VM nyligen avslutats får vi anledning att stanna upp och blicka tillbaka i tiden. Under onsdagskvällen kom beskedet att den tidigare landslagsspelaren Björn “Böna” Johansson somnat in efter en lång tids sjukdom, 73 år gammal.

– När dåvarande Victoriahallen nyinvigdes 2014 så var Björn ”Böna” Johansson, tillsammans med Nybrolegendaren Åke ”Älgen” Elgström, de första att få sina nummer pensionerade och upphissade i taket. Där kommer föreningens legendarer alltid att finnas med oss. Nybro Vikings saknar ”Böna” och vi sörjer vår vän. Vi skickar också all värme och våra tankar till hans familj och närstående, skriver Nybro Vikings på sin hemsida.

Kultspelaren som var med när historia skrevs

Många av dagens hockeysupportrar kanske inte har något vidare minne av “Böna” men på 1970-talet var han en spelare som höll hög klass och som ofta var med i Tre Kronor. Mästerskapsdebuten med landslaget skedde 1972 då han stod för två poäng när Sverige tog VM-brons i Tjeckoslovakien. Med i laget fanns även framtida storspelare som Anders Hedberg och Thommie Bergman samt en viss ung back vid namn Börje Salming. Just Salming skulle “Böna” bilda backpar med några år senare när Kirunasonen fick ta emot de stående ovationerna under Canada Cup 1976.

– Börje åkte ut på isen och blev kvar ganska länge och då började jag fundera ”vad fan är det här?”. Sedan ställde sig publiken upp och det kom som en chock för oss. Alla blev berörda och det satt folk i avbytarbåset och bölade. Jag stod vid sargkanten och väntade. Det var ett fantastiskt ögonblick som jag aldrig kommer att glömma, sa Johansson i en intervju till Aftonbladet.

En riktig viking

Efter debuten -72 fortsatte Johansson att vara en viktig del av Tre Kronor och fram till 1976 var han med i ytterligare fyra VM, vilket skulle resultera i lika många medaljer där silvret i Sovjet 1973 blev den främsta meriten. Han var sedan även som sagt var med i Canada Cup 1976 där backen noterades för tre poäng på fem spelade matcher och det blev hans sista mästerskap med Tre Kronor.

Mellan 1971-77 spelade “Böna” i Södertälje men han inledde karriären i Nybro där det hade blivit spel 1965-71 och efter äventyret i SSK vände backen tillbaka till Glasriket för att göra ytterligare sex säsonger i Victoriahallen, som sett generationer av spelare men än idag rankas Johansson som en av klubbens främsta genom tiderna. Efter karriären som spelare gjorde “Böna” två säsonger som tränare i Nybro och det var inte mer än rätt att han, tillsammans med den gamle lagkamraten Åke Elgström, blev de två första att få sina nummer pensionerade i klubben.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här