Snart är det dags för en av säsongens största höjdpunkter. 

Både väntan och uppsnacket har varit långt men om ett par dagar släpps pucken för säsongens Junior-VM som den här gången äger rum på svensk mark, närmare bestämt Göteborg. Precis som vanligt kryllar det av lovande talanger med skyhög potential och såhär dagen före dopparedagen passar det perfekt att ta en extra titt på tio stycken spelare som kan bli värda att följa i mellandagarna. Notera att det inte behöver vara de tio största stjärnorna, utan tio spelare som av en eller annan anledning kan bli extra spännande att hålla ögonen under turneringens gång.

10 spelare att hålla koll på i JVM

Konsta Helenius – Finland

Finland saknar sin största stjärna i Joakim Kemell men man åker till västkusten med en kanske ännu större talang i form av Helenius. 17-åringen debuterade i den finska högstaligan redan förra säsongen och under samma vinter gjorde han även succé i U18-VM, vilket fått scouterna att bli extra intresserade av den unge forwarden. Har imponerat i juniorlandslaget den här säsongen och spås väljas väldigt tidigt i nästa sommars NHL-draft. Blir högintressant att följa under JVM.

Axel Sandin Pellikka – Sverige

Sverige går in som något av en förhandsfavorit men för att lyckas fullt ut gäller det att de förväntade nyckelspelarna levererar och Sandin Pellikka är utan tvekan en av dem. Den lovande backen har en skyhög potential och sågs som förstarundans bästa kap när Detroit plockade honom som nummer 17 vid sommarens draft. Har ett fint spelsinne och på den här nivån får 18-åringen räknas som en av de främsta backarna.

Macklin Celebrini – Kanada

I Connor Bedards frånvaro är de flesta överens – Celebrini är turneringens största stjärna. 17-åringen från Vancouver och visade sin potential redan förra säsongen när han stod för hela 15 poäng i U18-VM. Har briljerat i collegeligan under inledningen av säsongen och spås av de flesta bli vald först i nästa NHL-draft. Här snackar vi skyhög potential men klarar han att prestera nu när alla blickar är riktade mot just honom?

Jimmy Snuggerud – USA

USA har flera riktigt vassa spelare i sin trupp men ser man till de senaste matcherna är det Snuggerud som imponerat mest. I genrepet mot Sverige hade han ett finger med i det mesta och det är inget snack om att 19-åringen kommer vara en av lagets nyckelspelare. Stod för hela 13 poäng i JVM förra säsongen och det kan mycket väl bli ännu fler den här gången.

Jiri Kulich – Tjeckien

Tjecken var ytterst nära att skrälla hem ett guld förra JVM och nu ska man försöka visa att det inte var en slump. Ska det kunna bli succé även den här gången gäller det att Kulich håller en hög nivå och sett till hur säsongen sett ut i farmarligan borde det inte vara några problem. 19-åringen är tjeckiens största talang på flera år och går in i turneringen med en hel del “star quality”.

Dalibor Dvorský – Slovakien

Här har vi en väldigt rutinerad talang som trots sin ålder (18 år) redan gör sitt tredje JVM. Förra säsongen blev det tre poäng på fem matcher men även imponerande 13 poäng på sju matcher under U18-VM, där han tog plats i turneringens Allstar Team. Valdes redan som nummer tio i sommarens draft och har kontrakt med St Louis men spelar i OHL där han imponerat stort sedan flytten från Oskarshamn. Är en av spelarna i JVM med högst potential.

Michael Brandsegg Nygård – Norge

Norge är tillbaka i A-VM för första gången sedan 2014 och man åker faktiskt till Göteborg med ett högintressant lag. Chansen att skrälla är visserligen liten men man har flera stora talanger och i Brandsegg Nygård finns det en talang med väldigt hög potential. 18-åringen har haft många scouters ögon riktade mot sig under inledningen av säsongen och ett lyckat JVM skulle kunna vara väldigt betydelsefullt inför sommarens draft där han har stor chans att väljas tidigt.

Dans Locmelis – Lettland

Sett till stjärnglansen är Locmelis kanske inte en av de främsta på förhand men det är inget snack om att den lovande forwarden är en intressant spelare. 19-åringen gör sitt tredje JVM och förra säsongens insatser bidrog till att han sedan fick göra debut med seniorlandslaget, och där blev det som bekant ett historiskt VM-brons. Sedan dess har det blivit en flytt till collegeligan och nu är han utan tvekan en av Lettlands största talanger.

Conor Geekie – Kanada 

Här har vi en spelare som inte fått chansen i juniorlandslaget tidigare, men sett till statistiken känns Geekie som en högintressant talang med hög potential – eller vad sägs om 219 poäng på 186 matcher i WHL? Draftades som nummer elva redan sommaren 2022 och sitter på ett kontrakt med Arizona Coyotes som kommer följa den unge forwarden noga under de kommande veckorna.

Lane Hutson – USA 

Amerikanerna åker till JVM med siktet inställt på ett efterlängtat guld och sett till hur truppen ser ut har man helt klart en realistisk chans att lyckas. I form av Lane Hutson har man en väldigt lovande back som redan visat att han kan spela på en hög nivå, så sent som i våras gjorde 19-åringen stod succé under VM med A-landslaget där han bland annat stod för sex poäng och en hel del talar för att vi snart får se Hutson i NHL. Är till vardags en av collegeligans mest spelskickliga backar och där det blivit imponerande 68 poäng på 54 matcher.

Fem bubblare: Noah Östlund (Sverige), Will Smith (USA), Filip Mesar (Slovakien), Matthew Wood (Kanada) och Matyas Sapovaliv (Tjeckien) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här