Nästa ishockey-VM ser ut att kunna bli en riktig höjdare. 

Det är inte länge sedan årets Ishockey-VM i Tjeckien avgjordes men det finns redan anledning att blicka fram mot nästa säsongs mästerskap, inte minst ur en svensk synvinkel. För första gången på tolv år kommer nämligen VM att spelas på svensk mark då mästerskapet hålls i Stockholm samt danska Herning. Senast Sverige stod som värd för ett världsmästerskap på herrsidan slutade det med guld efter att Schweiz besegrats i finalen.

Nästa gång VM spelas kommer Tre Kronor förmodligen ha höga förväntningar på sig eftersom det alltid blir lite extra press på landet som håller i mästerskapet och man kommer dessutom dit med en bronsmedalj att försvara. Efter en del spekulationer står det klart hur de olika grupperna kommer att se ut och för Sverige väntar flera intressanta möten.

Så ser grupperna i Ishockey-VM 2025 ut

Grupp A 

Sverige
Kanada
Finland
Slovakien
Österrike
Lettland
Frankrike
Slovenien

Kommentar: Den här gruppen kommer att hålla till i Stockholm där Avicii arena är spelplatsen och mycket talar för att det kommer bli en riktig publikfest. Tre Kronor går in i gruppen som en av favoriterna att ta sig vidare till kvartsfinal men man kommer – förmodligen – få hårt motstånd av Kanada som har revansch att utkräva. Dessutom kan det bli ett riktigt intressant möte då Finland även finns i gruppen och det är inte så vanligt att de båda rivalerna möts så tidigt i ett mästerskap.

I övrigt kan vi även konstatera att nykomlingen Slovenien kliver in i den här gruppen och man kommer förmodligen få sikta in sig på att undvika sistaplatsen vilket skulle innebära degradering tillbaka till B-VM. Förutom Sverige, Finland och Kanada känns det såhär ett år i förhand som att Slovakien och Lettland gör upp om den sista slutspelsplatsen men i årets VM märkte vi att Österrike i sina bästa stunder kunde bjuda upp till dans.

Grupp B 

Danmark
USA
Tyskland
Tjeckien
Schweiz
Norge
Ungern
Kazakstan

Kommentar:Medan A-gruppen spelas i Stockholm håller den här gruppen till i danska Herning, som stod värd för VM så sent som 2018 – den gången tillsammans med Köpenhamn. Precis som för sex år sedan väntas det bli en publikfest även på dansk mark och det är mycket tack vare att värdlandet håller till i den här gruppen. Det gör även Tjeckien som kommer till mästerskapet som regerande mästare och man kommer förmodligen ses som en av favoriterna att knipa en av de fyra kvartsfinalplatserna.

I övrigt får USA ses som en av de stora favoriterna, för även om det återstår ett år till VM talar mycket för att man kommer bygga ett starkt lag. Samma sak gäller Schweiz som har en silvermedalj att försvara och som de senaste åren blivit ett landslag att räkna med när det vankas mästerskap. Här kliver Ungern in som en av ersättarna till Polen och Storbritannien som bekant åkte ur A-VM i år.

En överraskande ranking

Med ett år kvar till VM står det klart att Tjeckien kommer vara regerande mästare men man kommer – åtminstone som det ser ut nu – inte att komma till mästerskapet som värdsetta. I samband med årets VM gick det internationella ishockeyförbundet ut med en ny världsranking och den innebar en hel del förväntningar. Trots guldet fick nämligen Tjeckien nöja sig med en fjärdeplats på rankingen samtidigt som Kanada behåller sin förstaplats, detta trots att man lämnade VM utan medalj.

För svensk del föll man tillbaka en placering, nu är man sjua vilket är en smula anmärkningsvärt eftersom man tog flera steg framåt rent placeringmässigt under VM där det som bekant blev en bronsmedalj. Den stora nyheten kring rankingen är att Ryssland klättrat upp till en andraplats, detta trots att landslaget inte får delta i några turneringar eller mästerskap.

Så ser IIHF:s världsranking ut 

  1. Kanada – 4100 poäng
  2. Ryssland – 4065 poäng
  3. Finland – 3955 poäng
  4. Tjeckien – 3945 poäng
  5. Schweiz – 3945 poäng
  6. USA – 3945 poäng
  7. Sverige – 3910 poäng
  8. Tyskland – 3865 poäng
  9. Slovakien – 3750 poäng
  10. Lettland – 3660 poäng

 

MER OM LANDSLAGET – Betyg på Tre Kronor i Ishockey-VM 2024 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här