Tre Kronor avrundade säsongen med en efterlängtad medalj – men hur bra var man egentligen? 

Nu är det några dagar sedan årets Ishockey-VM i Tjeckien avslutades med den spännande finalen där värdlandet lyckades besegra Schweiz och vinna sitt första guld sedan 2010. För svensk del fanns det höga förhoppningar och även om man inte nådde hela vägen blev det trots allt en medalj, vilket Sverige inte tagit sedan 2018 då det som bekant blev guld. Med några dagars distans har VMishockey’s Benjamin Lindkvist tagit en titt på den svenska truppen och försökt ge spelarna ett rättvist betyg för deras insatser under mästerskapet.

Betyg – så bra var Tre Kronor i VM 2024

Målvakter

Filip Gustavsson – 3
Kom till VM med höga förväntningar efter sin succésäsong 22/23 men i vinter har det gått en aning tyngre och även om han stundtals övertygande så fanns det mer att önska av NHL-stjärnan. Hade, tillsammans med stora delar av laget, en tung semifinal mot Tjeckien vilket drar ner betyget en aning.

Samuel Ersson – 3
Fick efter sin genombrottsäsong i NHL chansen att göra sin “riktiga” VM-debut och även om Gustavsson ansågs vara förstavalet tycker jag att Ersson stod för några fina insatser. Imponerade kanske inte om man tittar på räddningsprocenten men det berodde främst på att han fick spela mot lag som skapade väldigt få chanser, men 1.44 insläppta mål per match säger mer om hans insats i VM.

Jesper Wallstedt –
Efter ett fint VM förra året hade Wallstedt förmodligen förhoppningar om att ta nya steg framåt den här gången, men konkurrensen var för hård och den lovande målvakten fick istället spendera mästerskapet på läktaren.

Backar

Lukas Bengtsson – 2
Spelade ungefär på den nivån som förväntades av honom, stod för stabila insatser och ett överlag bra jobb. Klev inte fram i offensiven på samma sätt som i sitt klubblag men det var det kanske ingen som förväntade sig. Kan lämna VM med ett godkänt betyg, varken mer eller mindre. Gjorde absolut inte bort sig men med tanke på att det inte blev så mycket speltid kan inte betyget bli högre.

Jonas Brodin – 3
Är en av Sveriges mest rutinerade backar borta i NHL och kom därför till VM med ganska höga förväntningar på sig. Något jag tycker att han hanterade på ett bra sätt och även om det blev en hel del spel i tredjefemman så drog Brodin sitt strå till stacken. Kan vara nöjd med sin insats i mästerskapet.

Rasmus Dahlin – 3
Här har vi en spelare som är ganska svår att betygsätta, för i sina bästa stunder var Dahlin briljant men han hade även matcher där han var ganska osynlig. Matchstraffet mot Lettland drar ner betyget en smula, men klev samtidigt fram på ett viktigt sätt i kvartsfinalen mot Finland. Gjorde på nytt ett bra mästerskap och har ett imponerande facit med 16 poäng på 18 VM-matcher i karriären.

Tim Heed – 3
Här blev jag faktiskt positivt överraskad, för inför VM pratades det inte så mycket om Heed som numera håller till nere i Schweiz. När turneringen väl drog igång kunde man se att förbundskaptenen hade ett gott öga för honom och han fick en hel del speltid i förstafemman tillsammans med Victor Hedman. Tog ett stort ansvar i egen zon och kan lämna VM med ett gott betyg.

Marcus Pettersson – 3
Är en stabil kugge hemma i Pittsburgh och fick en liknande roll i Tre Kronor. Fick mycket speltid tillsammans med lagkamraten Erik Karlsson och tog hand om defensiven medan Erik kunde fokusera mer på det offensiva spelet. Har visat att han är en spelare som håller en bra och jämn nivå i ett mästerskap.

Victor Hedman – 4 
Kom till VM med väldigt höga förväntningar på sig och jag tycker att han motsvarade dem. Är numera tryggheten själv i egen zon men kan även gå på offensiven äventyr och det gjorde han vid ett flertal tillfällen på ett framgångsrikt sätt. Fick väldigt mycket speltid och var utan tvekan en av Tre Kronors bästa spelare under VM.

Erik Karlsson – 5
Här skulle man egentligen kunna skriva samma sak som för Hedman, för även om spelstilen är annorlunda finns det en hel del likheter. Rutinerad stjärna från NHL som kommer till VM med höga förväntningar, och som kliver fram och gör avgörande insatser. Stod för sex mål och lämnar VM med en plats i turneringens Allstar team.

Forwards

André Burakovsky – 3
Kom till VM med ett stukat självförtroende efter en tung säsong hemma i Seattle, men väl på plats i Tjeckien tycktes bitarna falla på plats. Stod för flera fina insatser och visade att han mycket väl även kan finnas med i en OS-trupp där alla stjärnorna från NHL finns tillgängliga. Noterades för fina elva poäng på tio matcher. Här handlar det om en väldigt stark trea i betyget.

Joel Eriksson Ek – 4 
Är en av de minst populära spelarna i NHL tack vare sin speltid och redan i premiären lyckades svensken reta gallfeber på flera av de amerikanska stjärnorna. Stod som vanligt för ett bra jobb framför målet men det som höjer betyget till en fyra är att han även klev fram med några avgörande mål, bland annat ett som tog Tre Kronor till semifinal.

Max Friberg – 1
Här har vi en spelare som gjort många bra matcher för Tre Kronor genom åren, men i VM blev konkurrensen för hård så Friberg fick spendera mycket tid på läktaren. Fick bara speltid i tre av matcherna och lämnar VM med noll poäng, men en bronsmedalj som han säkerligen värdesätter.

Jesper Frödén – 2
Kom, trots hård konkurrens, med till VM och fick faktiskt speltid i nio av tio matcher under mästerskapet. Hade långt ifrån en nyckelroll men lyckades ändå samla ihop tre poäng och jag tycker att Frödén kan lämna VM med ett godkänt betyg.

Carl Grundström – 3
Är i en liknande situation som Rasmus Dahlin, för det är ganska svårt att betygsätta honom eftersom nivån varit ojämn. Har i vissa matcher fallit bort men klev fram på ett fint sätt i bronsmatchen vilket ändå gör att det blir en svag trea i betyg. Sett till förväntningarna får det ändå ses som ett gott. betyg.

Pontus Holmberg – 3
Om Grundström var forwardspositionens svar på Dahlin så får Holmberg vara de offensiva spelarnas motsvarighet till Tim Heed. Kom till VM med ganska låga förväntningar men klev fram på ett imponerande sätt och lämnar mästerskapet med sex poäng på tio matcher. Håller på allvar på att etablera sig i NHL och går mot en spännande och ljus framtid.

Linus Johansson – 2 
Är en skön profil utanför isen och en av Färjestads nyckelspelare hemma i SHL men i VM var nivån lite för hög och det syntes stundtals att Johansson inte riktigt var på samma nivå som många av sina medspelare. Gjorde dock inte bort sig på något vis och lämnar ändå VM med ett godkänt betyg.

Adrian Kempe – 2 
Här är jag kanske lite hård i betyget, men det beror på att Kempe är en spelare som vanligtvis håller en väldigt hög nivå. Stod visserligen för sex poäng under VM men lyckades aldrig göra något mål och på förhand var han sedd som en av lagets ledande målskyttar. Därför får det bli en stark tvåa i betyg.

Felix Unger Sörum – 1
Även här kan betyget kännas i underkant, den lovande forwarden gjorde absolut inte bort sig men fick väldigt lite speltid och kunde därför inte visa sig från sin bästa sida. Är dock en väldigt stor talang som går mot en ljus framtid där det mycket väl kan bli en NHL-debut nästa säsong.

Marcus Johansson – 5 
Sett till förväntningar och prestation är Johansson Tre Kronors främsta spelare i VM. Kom till mästerskapet med relativt låga krav på sig efter att inte ha spelat i landslaget på tio år men klev fram och gjorde en imponerande VM-debut. Stod för sex mål och med sina tolv poäng vann han den interna poängligan. Har visat att han vill vara med när det vankas en stjärnspäckad landslagsturnering i Nordamerika nästa säsong.

Isac Lundeström – 3
Är inte den mest uttrycksfulla spelaren på isen men Lundeström gjorde flera bra matcher och har visat att han kan spela på en väldigt hög nivå. Tar steg för steg varje säsong och jag tycker att 24-åringen kan lämna VM med ett gott betyg och en god känsla inför framtiden.

Victor Olofsson – 2 
Med tanke på hur säsongen sett ut var inte förväntningarna enorma och jag tycker att Olofsson höll ungefär den nivån man kunde kräva av honom. Stod för ett mål och totalt fyra poäng under turneringen och kan lämna densamma med ett godkänt betyg.

Marcus Sörensen – 2 
Har haft en riktigt stark säsong nere i Schweiz vilket bäddade för sitt andra raka VM men konkurrensen var hård och han fick därför inte chansen att visa sig från sin bästa sida. I klubblaget blir det mycket speltid och en framskjuten placering i laget men här förpassades Sörensen till de lite lägre formationerna.

Lucas Raymond – 3 
Är en av Sveriges största talanger borta i NHL och kom därför till VM med väldigt höga förväntningar på sig. Var en aning bättre än förra året och lämnar mästerskapet med nio poäng på tio matcher vilket är väldigt bra, och jag tycker att en stark trea speglar forwardens insats.

Fabian Zetterlund – 3 
Är något av en doldis som aldrig blev en stjärna i SHL innan han flyttade över till Nordamerika där vägen varit lång, men där han fått sitt stora genombrott den här säsongen. Kom därför till VM med en god känsla och fick en hel del speltid, stod för några fina insatser och klev fram på ett imponerande sätt i segern mot Lettland. Får en stabil trea i sitt andra VM.

Fotnot: Åsikterna i artikeln är skribentens egna, inte VMishockey’s. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här