Det blev ett tufft sista test för Juniorkronorna inför JVM. 

Inför Junior-VM på hemmaplan har Sverige valt att spela två träningslandskamper och efter segern mot Schweiz stod USA för motståndet i torsdagens genrep som ägde rum i Ängelholm. Juniorkronorna inledde matchen piggt och kunde få kommando när Jonathan Lekkerimäki stod för en djupledspassning till Noah Östlund som kunde placera in ledningspucken bakom Trey Augustine som fick en händelserik första period.

Kort efter målet var Sverige nära att utöka till 2-0 men Liam Öhgrens skott tog i stolpen, trots det skulle man få in ytterligare ett mål innan perioden var över och det kom genom Filip Bystedt som höll sig på rätt plats framför det amerikanska målet.

Oroväckande skada

Juniorkronorna hade därmed fått en väldigt bra start på sitt genrep men USA var långt ifrån ofarliga i den första perioden och man inledde sedan kvällens andra akt med att spela lite mer fysiskt än tidigare i matchen. Ungefär fyra minuter in i andra perioden skulle man även få utdelning för sitt spel när Jimmy Snuggerud kunde få in reduceringspucken med ett väldigt fint dragskott direkt efter en tekning i offensiv zon.

Halvvägs in i matchen skapades en del irritation när Frank Nazar delade ut en hård tackling på Jakob Norén som fick lämna isen med näsblod. Efter matchens slut var det fortfarande oklart hur illa tacklingen tog men den lovande backen spelade inget mer efter bytet. Domaren tyckte dock att tacklingen var okej men det märktes att de svenska spelarna började spela lite mer fysiskt och kort därefter drog man på sig en utvisning genom Filip Bystedt.

Utvisningen gav USA chansen att spela sitt första powerplay för kvällen och väl där bjöd man på ett fint anfall som avslutades med ett minst lika fint avslut av Cutter Gauthier som betydde 2-2.

Tung avslutning – svensk förlust i genrepet

Efter en positiv avslutning på den andra perioden kunde USA gå in i sista tredjedelen av matchen med ett gott självförtroende och redan efter knappt tre minuters spel skulle man få utdelning genom Will Smith som gjorde att amerikanerna för första gången hade ledningen i matchen. Halvvägs in i perioden kunde USA utöka sin ledning när Snuggerud hittade fram till Cutter Gauthier som satte sitt andra mål för kvällen och sedan dröjde det bara en knapp minut innan Will Smith satte 2-5 i powerplay.

Där och då såg läget mörkt ut för Juniorkronorna men spelarna gav sig själva chansen när Felix Unger Sörum fick in reduceringspucken men närmare än så skulle man inte komma under ordinarie speltid. De båda lagen hade kommit överens om att avsluta matchen med en förlängning för att få träna på spelformen inför JVM och väl där kunde Jimmy Snuggerud runda av kvällen med sitt andra mål i matchen.

– Man blir påmind när man spelar mot USA att minsta lilla misstag då blir vi hårt straffade, det får vi lära oss av. I grunden var passningsspelet bättre jämfört med sista matchen, jag tycker vi kan vända och gå bakifrån mot ett sånt här lag så det inte blir för mycket tillbakaspel. Vi möter ett bra lag, vi får titta på video imorgon vad vi ska kunna göra bättre inför framtiden, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid till SVT efter slutsignalen.

MATCHFAKTA
Sverige – USA: 3-5 (2-0,0-2,1-3)
1-0 Noah Östlund (Lekkerimäki)
2-0 Filip Bystedt (Pettersson)
2-1 Jimmy Snuggerud (Gauthier)
2-2 Cutter Gauthier (Howard, Hutson)
2-3 Will Smith
2-4 Cutter Gauthier (Snuggerud, Moore)
2-5 Will Smith (Casey, Snuggerud)
3-5 Felix Unger Sörum (Edstrom, Stenberg)
Jimmy Snuggerud – bonusmål under förlängningen
Skott: 25-29 (9-8,7-11,9-10)
Utvisningsminuter: 4-2

Juniorkornorna förlorar därmed matchen med 3-5 och går in i JVM med en förlust och en seger under sin uppladdning inför mästerskapet. JVM-premiären spelas på annandagen och då står Lettland för motståndet. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här