Tre Kronor hade pressen på sig inför kvällens möte med Tjeckien.

Svensk genomklappning – ödesmatcher väntar

Efter att ha inlett VM minst sagt mediokert så lyckades Sverige besegra Schweiz med hela 7-0 vilket höjde förväntningarna inför torsdagskvällens möte med Tjeckien. I början av matchen såg det fina spelet ut att hålla i sig, under andra halvan av första perioden kunde man ta ledningen genom Andreas Wingerli och sedan dröjde det bara tre minuter innan Rickard Rakell kunde sätta 2-0 i powerplay.

Första perioden tillhörde till stor del Tre Kronor men andra perioden var betydligt jämnare, Tjeckien fick bättre fart på spelet och en reducering låg i luften men Adam Reideborn stod för en stabil insats mellan stolparna. Efter kvällens andra periodpaus fortsatte tjeckerna att spela bra och när Jakub Vrana reducerade till 2-1 väckte han i samma stund liv i matchen.

Matchens betydelse verkade sätta sig på de svenska nerverna, för under de kommande minuterna skulle Tjeckien först kvittera genom Jan Kovar och sedan ta ledningen när Lukas Klok hittade rätt. Plötsligt var det Sverige som fick jaga men istället för en kvittering kunde Jakub Flek spika slutresultatet till 2-4 i tom bur.

Förlusten gör att Sveriges väg till kvartsfinal blir minst sagt svår, förutom att stå för bra insatser mot Storbritannien, Slovakien och Ryssland – måste man ha en del tur med andra resultat. Samtidigt som läget ser dystert ut för Tre Kronor börjar det ljusna för Tjeckien, segern gör att laget går förbi bland annat just Sverige och drömmen om kvartsfinal lever därmed fortfarande.