Ikväll ska det avgöras vilka spelare som lämnar VM-med guldmedaljer kring sina halsar. 

 1. Unibet Livestream

  Såhär streamar du VM 2024

  1. Klicka på knappen ovan och skapa ett konto på 1 min hos Unibet.

  2. Sätt in 100 kr med t.ex. Swish eller Trustly.

  3. Klart! Nu kan du börja streama alla VM-matcher. Pengarna du har satt in kan du spela för på valfri match!

  Alla regler och villkor

Ett intensiv och händelserik mästerskap är snart till ända men det återstår fortfarande en match – den viktigaste av dem alla. Efter eftermiddagens bronsmatch där Tre Kronor besegrade Kanada är det dags för kampen om guldet att avgöras och där möts Tjeckien och Schweiz. Det blir en kamp mellan en stor hemmafavorit och en uppstickare som visat att man hör hemma i toppen. Noterbart är att lagen möttes redan i gruppspelet, den gången blev det seger på straffar för Schweiz och mycket talar för att det blir en jämn match även ikväll.

Kan Tjeckien frälsa fansen?

Inför turneringen fanns det stora förhoppningar om att Tjeckien skulle lyckas leverera nu när man skulle få spela på hemmaplan och för varje match som gått, desto bättre har spelarna presterat. I kvartsfinalen besegrades USA och i semin stod man för en imponerande insats där det blev vinst med hela 7-3 mot Sverige vilket säkrade Tjeckiens första VM-final sedan 2010, då man lyckades vinna guld. Upprepar sig historien?

Tjeckiens väg till finalen har inte varit spikrak men man har stundtals bjudit på ett väldigt bra spel där veteranen Roman Cervenka klivit fram och visat att han fortfarande håller. Sedan har man fått välbehövlig förstärkning från NHL under slutspelet och nu hoppas hemmapubliken att David Pastrnak ska visa varför han rankas som en av världens bästa spelare. Riktigt på den nivån är inte Lukas Dostal men 23-åringen har varit väldigt bra i turneringen och kan mycket väl bli utsedd till VM:s främsta målvakt. Noterbart inför kvällens final är att Tjeckien får klara sig utan Jan Rutta, den dubble Stanley cup-vinnaren har blivit avstängd efter en tackling i semifinalen och det får ses som ett hårt slag eftersom 33-åringen är en av nyckelspelarna i defensiven.

TJECKIENS VÄG TILL FINALEN 

Tjeckien – Finland: 1-0 (efter straffar)
Norge – Tjeckien: 3-6
Schweiz – Tjeckien: 2-1 (efter straffar)
Tjeckien – Danmark: 7-4
Tjeckien – Österrike: 4-0
Tjeckien – Storbritannien: 4-1
Kanada – Tjeckien: 4-3 (efter förlängning)
USA – Tjeckien: 0-1
Sverige – Tjeckien: 3-7

Dags att skriva historia?

Samtidigt som Tjeckien drömmer om att vinna ett VM-guld på hemmaplan har Schweiz ställt in siktet på att skriva historia. Efter gårdagens dramatiska semifinal där det tillslut blev vinst på straffar mot Kanada är landet i sin första VM-final sedan 2018 och nu hoppas man ta det där sista steget. Tidigare har det som bäst blivit guld men med spelare som Roman Josi, Nico Hischier och Kevin Fiala i laget finns en realistisk chans till seger i finalen, vilket naturligtvis skulle vara en enorm bedrift.

Schweiz har hållit en imponerande nivå under hela turneringen och under slutspelet har man spelat på ett väldigt bra sätt, efter en stabil seger i kvarten mot Tyskland kunde man visa Kanada att vara störst inte alltid behöver betyda att man även är bäst. Spelarna klev fram och tog för sig i duellerna och när det vankades straffar visade Leonardo Genoni att han är en av Europas bästa målvakter. Matchen i matchen mellan lagens målvakter kan mycket väl bli avgörande för vilka som vinner VM-guldet 2024.

SCHWEIZ VÄG TILL FINALEN

Schweiz – Norge: 5-2
Österrike – Schweiz: 5-6
Schweiz – Tjeckien: 2-1 (efter straffar)
Schweiz – Storbritannien: 3-0
Danmark – Schweiz: 0-8
Schweiz – Kanada: 2-3
Finland – Schweiz: 1-3
Schweiz – Tyskland: 3-1
Kanada – Schweiz: 2-3 (efter straffar)

Matchen startar 20:20 och sänds på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här