Flertalet landslag kommer åka till JVM med siktet inställt på guld. Finland är ett av dem. 

Det blev som bekant USA som tog hem guldet i JVM senast, efter att ha besegrat Kanada i finalen, men det är lätt att glömma hur fler lag också bjöd på bra spel under mästerskapet. Det gäller inte minst Finland, som slog ut Sverige i kvartsfinal och som sedan även pressade USA i semin. Väl där blev det förlust med uddamålet men i bronsmatchen besegrades Ryssland med klara 4-1. Att återvända hem till Finland med en medalj runt halsen sågs som en framgång men nu vill lejonen ha mer.

Hoppet står till supertalangerna

På pappret får både USA och Kanada gälla som större favoriter men i den finska bruttotruppen hittar vi flera intressanta spelare som borde ha stor chans att lyckas i JVM. Det stämmer inte minst in på supertalangen Brad Lambert som debuterade i den finska högstaligan redan för två säsonger sedan och som spås en lysande framtid. 17-åringen var med i förra vinterns bronslaget men blir naturligtvis ännu viktigare den här gången, ett års erfarenhet kan betyda mycket.

I truppen finns det fler riktigt lovande spelare, bland annat Aatu Räty som inte blev uttagen förra säsongen men som är mer eller mindre given den här gången. Den unge centern har skrivit på kontrakt med New York Islanders men är utlånad till hemlandet där han gjort bra ifrån sig i högstaligan, bland annat i Jukurit där det blivit tretton poäng på elva matcher. 19-åringen har även hunnit med att göra hela tjugo poäng på elva juniorlandskamper under inledningen av säsongen vilket är ett tydligt bevis på hans betydelse för laget. Ska Finland lyckas i JVM gäller det att Räty är på sitt bästa spelhumör.

FINLANDS PRELIMINÄRA TRUPP TILL JVM
Målvakter
1. Leevi Meriläinen, Kingston Frontenacs
30. Joel Blomqvist, Kärpät Oulu
31. Juha Jatkola, KalPa Kuopio
Backar
3. Ruben Rafkin, TPS Turku
4. Ville Ottavainen, JYP Jyväskylä
6. Eemil Viro, TPS Turku
7. Topi Niemelä, Kärpät Oulu
10. Kasper Puutio, KalPa Kuopio
15. Petteri Nurmi, HPK Hämeenlinna
21. Aleksi Heimosalmi, Ässät Pori
25. Rami Määttä, Ässät Pori
Forwards
13. Roby Järventie, Belleville Senators
19.Juuso Mäenpää, KalPa Kuopio
20. Samuel Helenius, JYP Jyväskylä
22. Roni Hirvonen, HIFK Helsinki
23. Kalle Väisänen, TPS Turku
24. Ville Koivunen, Kärpät Oulu
27. Oliver Kapanen, KalPa Kuopio
28. Sami Päivärinta, Lukko Rauma
29. Kasper Simontaival, KalPa Kuopio
32. Joel Määttä, Univ. of Vermont
33. Brad Lambert, JYP Jyväskylä
34. Aatu Räty, Jukurit Mikkeli
35. Olli Nikupeteri, Luleå
37. Joakim Kemell, JYP Jyväskylä

Vi kommer ta en närmare titt på Finland inför JVM, så håll utkik! 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här