2024 kan bli ett händelserikt år för svensk ishockey. 

Trots att året började relativt tungt med en förlust i JVM-finalen på hemmaplan står svensk hockey inför ett spännande år där många av landets talangfulla spelare kan ta nya steg i rätt riktning. Idag tar vmishockey.se en titt på 24 lovande spelare som kan bli värda att hålla ett extra öga på under året, och med lovande spelare räknas unga spelare som är födda på 2000-talet som har sina bästa år framför sig.

24 talanger att hålla koll på 2024

Carl Lindbom, 20 år (målvakt) 

Vi börjar med en av landets mest lovande målvakter som fick ett stort genombrott förra säsongen då han var en av de bästa spelarna under JVM och där han dessutom gjorde succé i Hockeyallsvenskan med Djurgården. Sedan dess har Lindbom flyttat till Färjestad och tiden i SHL har börjat väldigt lovande vilket gör att Vegas Golden Knights har allt mer koll på sitt draftval från 2021. Har redan gjort debut i Tre Kronor och står inför ett spännande år.

Jonathan Lekkerimäki, 19 år (forward)

Inget är skrivet i sten men om trenden håller i sig är Lekkerimäki en av spelarna som förmodligen kommer få chansen i Nordamerika nästa säsong. 19-åringen har inlett säsongen väldigt bra och gjorde stor succé i JVM där han vann skytteligan och dessutom blev utsedd till den mest värdefulla spelaren. Är utan tvekan en talang som Vancouver hoppas mycket på.

Simon Edvinsson, 20 år (back)

Sverige har många lovande backar och Edvinsson är en av de mest högst potential. Är bara 20 år men har redan debuterat i NHL och det är ingen hemlighet att Detroit hoppas att svensken ska bli en framtida nyckelspelare. Gör succé i farmarligan den här säsongen och kommer allt närmare en riktig chans i världens bästa liga. 2024 kan mycket väl bli året då genombrottet på den högsta nivån kommer.

Alexander Holtz, 21 år (forward)

Holtz var något av en juniorstjärna som bland annat spelade två JVM och han fick tidigt chansen att göra sina första matcher i NHL med New Jersey, där han fortfarande spelar. Har ett fint spelsinne och en kapacitet att bli en målskytt av hög klass, något han stundtals visat under första halvan av säsongen. Håller på att bli en allt viktigare spelare för sitt lag och kommer förmodligen räknas som en nyckelspelare innan året är över.

Elmer Söderholm, 22 år (forward)

Gjorde tidigt debut i SHL och har bland annat ett guld från U18-VM på meritlistan, men nuförtiden är det spel i farmarligan AHL som gäller. Är draftad av Detroit och gjorde sin NHL-debut förra säsongen, men väntar fortfarande på sitt stora genombrott i ligan. Har varit en vass målskytt i SHL och har potential att producera mycket poäng även i NHL.

Simon Holmström, 22 år (forward)

Har länge setts som något av en doldis men den här säsongen ser allt ut att ändras. Gjorde 50 matcher i NHL redan förra vintern men den här säsongen har Holmström tagit stora steg framåt och just nu är forwarden en av NHL:s främsta spelare när det kommer till att producera poäng i boxplay. Ligger överraskande trea i New York Islanders skytteliga och kan bli väldigt spännande att följa under året.

Leo Carlsson, 19 år (forward)

Sverige har många lovande spelare och det senaste året är det Leo Carlsson som lyfts fram som den med högst potential. Hade kunnat spela i JVM den här säsongen men har etablerat sig i Anaheim och var helt enkelt för bra för att undvara. Har imponerat på många och ses som en framtida stjärna i NHL vilket gör honom extra intressant att följa under året.

Noah Östlund, 19 år (forward)

Här kommer ytterligare en väldigt lovande spelare som spås en lysande framtid. Har tagit stora kliv under den här säsongen och var en av JVM:s bästa spelare, vilket imponerat på Buffalo som redan skrivit ett kontrakt med honom. Det här kan bli året då Östlund blir en stjärna även på seniornivå.

Jesper Wallstedt, 21 år (målvakt)

Målvakt med väldigt hög potential som trots sin ålder redan hunnit med att göra succé i JVM och förra våren visade han även sin klass i VM med Tre Kronor. Har inlett säsongen lovande i AHL och ser ut att närma sig sin NHL-debut med stormsteg. Fortsätter den fina utvecklingen kan Wallstedt vara aktuell för ett OS 2026.

Joel Nyström, 22 år (back)

Fick aldrig chansen i varken U18-VM eller JVM men har etablerat sig i SHL och den här säsongen ser 22-åringen ut att få sitt stora genombrott. Toppar den interna poängligan bland lagets backar och har imponerat på Carolina som draftade honom så sent som i den sjunde rundan 2021.

Dennis Hildeby, 22 år (målvakt)

Stor talang som gjort en imponerande resa de senaste åren. Gick raka vägen från juniorspel i Färjestad till att göra succé i A-laget och efter en stark säsong 22/23 är det spel i Kanada som gäller. Har gjort bra ifrån sig i AHL och ser ut att komma allt närmare en debut i klassiska Toronto Maple Leafs. Är en av spelarna i den här sammanställningen som tagit störst steg framåt på kortast tid.

Felix Unger Sörum, 18 år (forward)

Här har vi en spelare som har en väldigt hög potential och som bland annat visat framfötterna i både U18-VM och JVM. Var nära att slå sig in i Carolina redan inför den här säsongen och fortsätter forwarden sina framsteg i Leksand kan det mycket väl bli en NHL-debut under året.

Axel Sandin-Pellikka, 18 år (back)

Stor talang som redan blivit en nyckelspelare för Skellefteå och han var dessutom en av Juniorkronornas främsta spelare under JVM på hemmaplan. Var något av ett kap när Detroit draftade honom förra sommaren och fortsätter utvecklingen i en liknande takt som hittills kommer NHL-klubben förmodligen plocka över honom i höst. Är en framtida landslagback.

Filip Bystedt, 19 år (forward)

Stor och stark center som gjorde succé i JVM förra säsongen och som utan tvekan har potential att bli en NHL-spelare. Har haft det lite tyngre i SHL den här vintern och fick inte riktigt det rätta lyftet under JVM, men är en spelare som San José hoppas mycket på och kommer förmodligen få chansen att visa upp sig under sommaren.

Fabian Lysell, 20 år (forward)

Får inte så mycket uppmärksamhet i Sverige efter sin fina tid som junior men är fortsatt en spelare med hög potential. Gör väldigt bra ifrån sig i farmarligan och borde rimligtvis komma allt närmare en NHL-debut med Boston. Är en spelare som kan bli väldigt intressant att följa under 2024.

Herman Liv, 17 år (målvakt)

Stor talang som fått mycket uppmärksamhet vilket till viss del beror på hans efternamn, men även på att han faktiskt går mot en ljus framtid. Har redan suttit på bänken i en SHL-match och kommer förmodligen vara med i U18-VM senare under säsongen. Har gjort succé i Hlinka Gretzky Cup och har redan scouters ögon riktade mot sig.

Theo Lindstein, 19 år (back)

Lovande back som haft en väldigt händelserik säsong där han först nobbades men sedan gjorde succé som inhoppare i JVM vilket belönades med en silvermedalj, plats i Allstar Team samt titeln som backarnas poängkung. Har en potential att gå väldigt långt och är en spelare som kan bli viktig i Brynäs jakt på att ta sig tillbaka till SHL.

Viggo Björck, 15 år (forward)

Här har vi en väldigt ung spelare och man ska inte sätta för höga krav på en tonåring, men det är inget snack om att Björck är en lovande spelare med hög potential. Gjorde stor succé i TV-pucken där han ledde Stockholm Nord till seger och han tog även hem turneringens poängliga i överlägsen stil. Har imponerat i Team 17-landslaget och öser in poäng i Täbys juniorlag. Kommer förmodligen byta till en större klubb under året och är en väldigt spännande spelare att hålla ögonen på.

Leo Sahlin Wallenius, 17 år (back)

Stort backlöfte med fint spelsinne som gjort en imponerande första halva på säsongen. Konkurrensen är visserligen knivskarp men kommer allt närmare en SHL-debut i Växjö och har varit en av Småkronornas främsta spelare i vinter. Kommer förmodligen vara en nyckelspelare i U18-VM och det finns redan experter som tror att han kan väljas bland de 30 främsta i sommarens draft.

Erik Påhlsson, 19 år (forward)

Skånsk talang som många trodde skulle ta plats i säsongens JVM-trupp men som nobbades i sista stund. Gör succé i USHL där han är en av ligans främsta spelare och har stor chans att göra en fin resa i Nordamerika. Har redan signat med ett lag i collegeligan inför nästa säsong så 2024 kan bli ett händelserikt år.

Alexander Zetterberg, 17 år (forward)

Offensiv talang med fint målsinne som gör succé i Örebros J20-lag och som har en väldigt hög potential. Kommer, precis som Sahlin Wallenius, förmodligen vara med i U18-VM och kan mycket väl få göra sin SHL-debut under 2024.

Tom Willander, 18 år (back)

Väldigt lovande back som är bra över hela isen och som stundtals briljerade under JVM. Gör sin första säsong i collegeligan och är en spelare som på sikt kan spela i NHL, vilket blev tydligt när Vancouver valde honom redan som nummer elva i förra sommarens draft. Blir förmodligen en nyckelspelare i nästa säsongs Junior-VM.

Sascha Boumedienne, 16 år (back)

Är något av en doldis på hemmaplan men gör succé i USHL och har stor chans att ta plats i Småkronornas trupp till U18-VM senare under säsongen. Har en hög potential och har varit tydlig med att han har en minst lika hög ambitionsnivå. Spelar som om han vore äldre än sina sexton år och kan bli en spelare att hålla ögonen på under 2024.

Alexander Suzdalev, 19 år (forward)

Vi avslutar med en spännande talang som varit nära JVM två säsonger i rad men som inte riktigt fått chansen i Juniorlandslaget. Gjorde stor succé som radarpartner till Connor Bedard i WHL förra säsongen och är den svensk som gjort flest poäng under en och samma säsong i den ligan. Har ett kontrakt med Washington och har varit utlånad till Mora men är sedan en tid tillbaka på nytt i WHL där han hoppas få fart på karriären igen.

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här