I natt ska det avgöras vilka som tar hem guldet i Ishockey-VM 2024. 

För ett par veckor sedan anlände tio landslag till den amerikanska staden Utica, som ligger knappt 40 mil norr om New York och ungefär lika långt öster om Toronto. De olika landslagen kom till staden med olika målsättningar, vissa skulle kämpa för att hålla sig kvar i A-divisionen medan andra hade medaljer i sikte. Efter gårdagens semifinaler återstår det bara två lag i kampen om VM-guldet och det blir föga överraskande ett stormöte mellan USA och Kanada, som återigen visat att man är världens två främsta när det kommer till ishockey på damsidan.

USA:S VÄG TILL FINALEN

USA kom till mästerskapet som en av de stora favoriterna, dels eftersom man fick chansen att spela på hemmaplan men inte minst för att man spelade hem guldet förra året. Den gången besegrades rivalen Kanada i en väldigt underhållande final och nu är siktet inställt på att göra om bedriften. Amerikanskorna kommer till finalen med ett stort självförtroende efter att – i stort sett – ha gått rent genom hela turneringen. Det enda poängtappet kom i förlängningssegern mot just Kanada men i övrigt har man vunnit samtliga matcher vid full tid och i semifinalen mot Finland blev det en stabil seger med hela 5-0 efter att Laila Edwards gjort tre av målen. Något som imponerade stort på lagkamraterna.

– Hon bryr sig inte om sin personlighet som att hon bara vill att vi ska vinna och hon är här av en anledning. Jag är glad att hon kunde bevisa det för sig själv, för ibland när man är ung och man blir utvald till ett sånt här lag, ibland krävs det ett sånt mål för att bevisa för sig själv att man är här av en anledning, men vi alla visste det innan. Hon är en så rolig person, säger Taylor Heise om Edwards till IIHF.com

Att USA är i final är knappast någon skräll eftersom man under många år varit ett av världens två främsta landslag på damsidan och tittar man på hur spelet sett ut vore allt annat än final ett stort misslyckande. Flertalet av spelarna har hållit en väldigt hög nivå och ska man lyfta fram någon lite extra faller valet på målvakten Aerin Frankel som lyckats med bedriften att hålla nollan i fyra matcher. Något ingen annan gjort tidigare. 24-åringen imponerade redan förra året då det blev VM-guld och nu ser hon ut att vara ännu bättre, inför finalen snittar hon smått otroliga 0.59 insläppta mål per match och Frankel har dessutom imponerat stort hemma i PWHL-laget Boston.

Tre andra amerikanska spelare att hålla ögonen på i finalen

 1. Taylor Heise (forward)
  Lagets stora fixstjärna som valdes först i den historiska PWHL-draften och som har många blickar riktade mot sig. Har inte riktigt kommit upp i sin högsta nivå men står ändå på sex poäng på lika många spelade matcher. Det säger en hel del om hur höga förväntningarna är på 24-åringen.
 2. Caroline Harvey (back)
  Konkurrensen är hård men många rankar Harvey som världens främsta back och under VM har hon visat varför. 21-åringen håller en väldigt hög nivå och mycket talar för att hon bara kommer att bli bättre för varje år som går. Har en viktig roll i laget och kommer säkerligen få mycket speltid i nattens final. Lär bli uttagen i turneringens Allstar team.
 3. Hilary Knight (forward)
  Det finns flera andra heta kandidater men Knight är fortsatt den stora ledaren i laget och den som kan sin historia vet att det här är en spelare som kliver fram när det behövs som mest. 34-åringen har noterats för nio poäng och stod som bekant för tre mål i förra årets VM-final.

KANADAS VÄG TILL FINALEN

Precis som USA är det väntat att Kanada är i final och ser man till spelet är det välförtjänt. Trots att man var med i den tuffare av de båda grupperna hade man inga större problem att besegra sina tre första motståndare innan det var dags att ta sig an USA. Det blev turneringens hittills mest underhållande match – även om den bara bjöd på ett mål. Kanada kämpade på bra men föll tillslut i förlängningen men sedan dess har laget imponerat. I kvartsfinalen vann man mot Damkronorna med stabila 5-1 och i semin mot Tjeckien blev det seger med 4-0, vilket var i underkant sett till hur dominanta man faktiskt var.

Det finns en del skillnader mellan USA och Kanada, amerikanskorna har flertalet väldigt spelskickliga forwards och överlag har man kanske den starkaste truppen – men det finns annat som Kanada briljerar i. Inget annat landslag kan konkurrera när det kommer till rutinen och även om vissa höjt en del frågetecken kring varför man satsar på en lite äldre trupp än genomsnittet finns det ingenting som säger att det varit fel. Veteranerna vet vad som krävs för att lyckas och med en intensiv press och ett fysiskt spel har man tagit sig till en ny final. Nu återstår bara en sak – att ta revansch mot USA och återta hockeyns tron.

Tre intressanta spelare att hålla ögonen på i finalen

 1. Renata Fast (back)
  USA blir en svår nöt att knäcka men som tur var har Kanada flertalet duktiga backar som borde kunna ge motståndarens stjärnor en tuff match. Fast har varit en av turneringens främsta på positionen och visade inte minst mot Damkronorna att hon även kan bidra offensivt.
 2. Marie-Philip Poulin (forward)
  Många rankar Poulin som världens främste genom tiderna och nu är det tänkt att 33-åringen ska visa varför. Hittills har stjärnforwarden haft svårt att imponera i turneringen men en final mot rivalen kanske kan bli det som gör att hon hittar glöden igen. Noterbart är att det här är en spelare som gärna gillar att spela fysiskt och hon kommer säkerligen ha en del knep att ta till i nattens drabbning.
 3. Ann-Renéé Desbiens (målvakt)
  Det är på förhand svårt att veta om Kanada ger Maschmeyer chansen i målet men magkänslan säger att det tillslut blir Desbiens som startar och det vore på flera sätt logiskt. 30-åringen är den mest rutinerade i stjärnduon och kommer senast från en semifinal där hon höll nollan samtidigt som hon inte behövde ta ut sig nämnvärt. Är utan tvekan en av världens främsta på positionen och matchen i matchen med Aerin Frankel skulle kunna bli en riktig höjdare.

 

Finalen startar 23:00 och sänds på SVT2 samt SVT play. Noterbart är att bronsmatchen mellan Tjeckien och Finland startar 19:00 och den matchen går att se på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här