Hockeysverige sluter upp bakom legendaren Börje Salming.

Det var i somras den tidigare storbacken Börje Salming gav det tunga beskedet att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Till en början var det oklart hur sjukdomen påverkat den tidigare storbacken, kort efter nyheten syntes han på läktaren under friidrotts-EM i München vilket gav ett lugn till oroade supportrar.

Under hösten har dock läget blivit allt sämre och i en intervju med Expressen tidigare under veckan visade det sig att sjukdomen gjort att Börje inte längre kan prata. Något som skapat reaktioner både bland i Sverige och utlandet. En som valt att aktivt försöka stötta Salming är den tidigare backen och Tre Kronor-legendaren Nicklas Lidström, som ska vara en del av “Börje Salmings stiftelse” där det långsiktiga målet är att skapa bättre förutsättningar till att behandla sjukdomen som i nuläget är obotlig.

– Det var en självklarhet att kunna ställa upp för min gamla förebild och en spelare som man sett upp till, han har ju banat väg för svenska NHL-spelare på sitt sätt han spelade på 70-talet. Det har gynnat oss längre fram, så jag ville ge tillbaka på något sätt till Börje för det han har gjort för oss, säger Lidström till Sveriges radio Västmanland.

Lagkamratens stöd till Salming

Sedan sjukdomsbeskedet i somras har många hockeyprofiler berättat om hur de känner för Börje och vad han betytt för dem, bland dessa målvakten Peter “Pekka” Lindmark som under en period spelade tillsammans med Salming i Tre Kronor.

– Det är svårt att prata. Det är så jävla sorgligt. Man får rysningar i kroppen. Det är en gammal Kirunabo och en stor hockeyspelare som har banat väg för så många hockeyspelare. Jag lider med hans familj. Man blir rörd, något fruktansvärt. Börje har alltid varit som en förebild, säger “Pekka” till Expressen.

3 andra röster om Börje Salming

“Det är tragiskt. Den vägen han banade på sin tid för andra svenskar, det är otroligt stort. Han fick folk här att titta över åt vårt håll överhuvudtaget. Det är något man är tacksam för än” Mika Zibanejad, New York Rangers

” Alla som känner Börje, och har spelat med Börje, älskar honom. Som lagkamrat, som person. Och vi är alla så ledsna över vad han och hans familj går igenom nu. De har en tuff tid framför sig.” Darryl Sittler, lagkamrat i Toronto 1973-81

“Börje är den spelare jag sett upp till hela min karriär. Min förebild och idol, han har väglett mig. Hela min familj tänker på Börje och hans familj. Önskar han all styrka i kampen mot denna hemska sjukdom.” Mats Sundin, Torontolegendar

En av Sveriges största – hyllad i NHL

Börje Salming behöver egentligen ingen närmare presentation, redan under tidigt 70-tal började den lovande backen göra sig ett namn efter att ha imponerat i Brynäs och efter ett lyckat VM värvades han 1973 till den anrika klubben Toronto Maple Leafs. Tillsammans med Inge Hammarström tog Salming klivet över till världens bästa liga och väl på plats i ett hockeytokigt Kanada skulle de båda spelarna bli något av svenska ambassadörer.

Hammarström spelade lite drygt fyra säsonger i Toronto men för Börje blev klubben något mer än bara ett ställe att spela på, redan första vintern iklädde han sig rollen som nyckelspelare och under de kommande åren skulle den svenske backen vara en av ligans främsta backar. Mellan 1976-80 snittade Börje mer än 70 poäng fyra säsonger i rad och som bäst blev det hela 87 poäng – slutspel inkluderat.

70-tal blev till 80-tal men Börje fortsatte att vara en viktig spelare och 1985, efter att ha spelat mer än tio år i klubben, blev han utsedd till assisterande lagkapten – efter att ha tackat nej till att bli lagkapten. Rollen som assisterande skulle han ha fram till 1989 då flyttlasset gick vidare till Detroit och en avslutande säsong i NHL. Än idag är Salming sedd som en av Torontos främsta spelare genom tiderna och de flesta experterna är överens – ingen annan back har varit bättre i klubbens långa och framgångsrika historia.

Ett bevis på Salming storhet i Toronto kom 2006 då klubben valde att pensionera nummer 21 och hänga upp hans tröja i taket på Air Canada Centre. Redan tio år valdes han in i Hockeyns hall of fame och 2008 tog Börje även plats i århundradets lag, framtaget av det internationella ishockeyförbundet. Tydligare kan det inte bli – Börje Salming är en av svensk hockeys största genom tiderna.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här