Det är tio år sedan en av Tre Kronors mest framgångsrika turneringar genom tiderna. 

Sedan det historiska VM-guldet 1953 har Sverige på allvar befäst sin plats som en riktig maktfaktor i den internationella ishockeyn. Fyra år senare vann man på nytt guld och sedan dess har framgångarna avlöst varandra, under 90-talet vann man hela tre VM-guld och det blev även ett olympiskt guld 1994.

Även på 2000-talet har Tre Kronor bjudit på många framgångar att glädjas åt och i år är det tio år sedan en av de riktiga höjdpunkterna – guldet på hemmaplan. 2013 delade Sverige och Finland på VM och för svensk del skulle det komma att bli något alldeles extra. Inför mästerskapet hade förbundskaptenen Per Mårts lyckats få med ett flertal spelare från NHL i truppen vilket höjde förväntningarna, men gjorde även besvikelsen större efter förlusten i premiären mot Schweiz.

Dagen efter besegrades Tjeckien med uddamålet och sedan väntade ytterligare två vinster innan Kanada vann med 3-0 inför 12 500 åskådare i Globen. Överlag var gruppspelet fullt godkänt men det kändes ändå avlägset med ett guld – utmanarna var många och motståndet hårt.

Beskedet som väckte drömmar om guld

Hoppet tändes dock på nytt när glädjebeskedet kom från Kanada, bröderna Henrik och Daniel Sedin hade tillsammans med Alexander Edler tackat ja till VM. I den avslutande gruppspelsmatchen mot Danmark anslöt trion och där blev det seger med 4-2 efter att de båda bröderna gjort varsitt mål.

Kvartsfinalen mot Kanada blev en riktig rysare där det tillslut krävdes straffar – bland annan en numera klassisk signerad Fredrik Pettersson – för att säkra segern och ta sig vidare till nästa runda. Väl i semin mot rivalen Finland stod Loui Eriksson för två mål innan Henrik Sedin kunde spika slutresultatet till 3-0 och finalplatsen var därmed säkrad.

Ett något överraskande resultat i den andra semifinalen gjorde att Schweiz stod för motståndet i finalen och det skulle bli en underhållande tillställning i ett fullsatt Globen. Gästerna från Alperna höll jämna steg i inledningen av matchen och tog ledningen genom Roman Josi men Sverige var överlag det bättre laget och kunde tillslut vinna med 5-1 efter att Henrik Sedin gjort två av målen. Det historiska guldet på hemmaplan var därmed säkrat och bröderna Sedin hyllades som hjältar, men det var många andra som också klev fram med avgörande insatser. Inte minst Jhonas Enroth som blev utsedd till turneringens främsta målvakt. Imorgon ska vi blicka tillbaka på samtliga spelare i guldlaget, samt vad de gör idag.

Tre Kronors väg till VM-guldet

Gruppspelet

Sverige – Schweiz: 2-3 
(Svenska målgörare: Hjalmarsson, Fransson)
Tjeckien – Sverige: 1-2 
(Svenska målgörare: Ericsson, Tallinder)
Sverige – Vitryssland: 2-1 
(Svenska målgörare: Lindberg, Pettersson)
Norge – Sverige: 1-5
(Svenska målgörare: Landeskog x2, Eriksson, Jämtin, Fälth)
Sverige – Kanada: 0-3
Sverige – Slovakien: 2-0
(Svenska målgörare: Landeskog, Pettersson)
Danmark – Sverige: 2-4
(Svenska målgörare: D.Sedin, H.Sedin, Thörnberg x2)

Kvartsfinal

Kanada – Sverige: 2-3 (efter straffar)
(Svenska målgörare under ordinarie speltid: Danielsson, Eriksson
Svenska målgörare under straffläggning: Eriksson, Pettersson)

Semifinal

Finland – Sverige: 0-3 
(Svenska målgörare: Eriksson x2), H.Sedin)

Final

Schweiz – Sverige: 1-5
(Svenska målgörare: Gustafsson, H.Sedin x2, Eriksson, Hjalmarsson)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.