Inatt tog den nya proffsligan ett stort steg närmare att kunna starta. 

Efter några veckor av mycket spekulationer kring hur de olika lagen i den nya proffsligan på damsidan, PWHL, var det inatt dags för den historiska draften. Under en gala i Toronto fick de sex olika lagen chansen att drafta spelare inför säsongsstarten i början av nästa år och först av alla valdes amerikanskan Taylor Heise som är klar för spel i Minnesota.

– Det känns overkligt. Inom damhockeyn har vi efterfrågat mer mediabevakning och en större grund för unga tjejer att stå på. Jag tror vi tar stolta steg framåt nu och det är fantastiskt, sa forwardsstjärnan på presskonferensen efter draften.

Svenska stjärnan historisk

Under draften var det mycket fokus på spelare från Nordamerika men i den tionde rundan valde Boston målvakten Emma Söderberg vilket gjorde henne till den första svenska att bli vald av ett amerikanskt proffslag. 25-åringen kommer senast från en stark säsong i collegeligan som rundades av med fina matcher i VM tillsammans med Damkronorna där hon blev utsedd till turneringens främsta målvakt.

– Jag känner mig väldigt tacksam att Boston valde mig! Jag är väldigt taggad på att komma igång, och känns väldigt roligt att hamna i Boston som jag hört mycket bra saker om som stad! Det blir spännande och se hur vi kan få ihop laget, säger Söderberg till VMishockey.se

I draften valdes även den svenska landslagsstjärnan Lina Ljungblom av Montréal men det troliga är att 21-åringen spelar i Modo fram tills strax innan årsskiftet då PWHL är tänkt att ha sin stora ligapremiär. Precis som för Söderberg blev VM ett fint skyltfönster för Ljungblom som bland annat stod för sju mål på lika många matcher vilket räckte till en delad andraplats i skytteligan.

HÄR ÄR DE TIO FÖRSTA VALEN I PWHL-DRAFTEN

  1. Taylor Heise (USA) – Minnesota
  2. Jocelyne Laroque (Kanada) – Toronto
  3. Alina Müller (Schweiz) – Boston
  4. Ella Shelton (Kanada) – New York
  5. Savannah Harmon (USA) – Ottawa
  6. Erin Ambrose (Kanada) – Montréal
  7. Kristin O’Neill (Kanada) – Montréal
  8. Ashton Bell (Kanada) – Ottawa
  9. Jaime Bourbonnais (Kanada) – New York
  10. Sophie Jaques (Kanada) – Boston

Under morgondagen kommer vi titta närmare på samtliga spelare som valdes i draften.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här