I natt kliver den största förhandsfavoriten in i VM. 

Efter två inledande matcher där vi fick se Finland fullständigt pulvrisera Frankrike och USA besegra Japan utan några större problem är det i natt dags för Kanada att göra entré i VM. Den regerande mästaren går in i mästerskapet med höga förväntningar på sig, inte minst eftersom man får chansen att spela på hemmaplan, och de flesta räknar med att premiären mot Schweiz ska bli en enkel uppgift.

Stjärnkavalkaden

Kanada ställer upp med ett på pappret väldigt starkt lag där det finns spelare som håller världsklass på varje position, inte minst på forwardssidan. Där hittar vi bland annat fixstjärnan Marie-Philip Poulin som vunnit tre OS-guld och som nu ställt in siktet på att säkra en fjärde guldmedalj när det kommer till VM. 32-åringen gjorde mästerskapsdebut redan 2009 och rankas som en av 2010-talets främsta spelare oavsett position, mycket för sina fina insatser i landslaget. Så sent som förra säsongen blev det guld i både VM och OS vilket är ett bra bevis på att hon fortfarande håller väldigt hög klass. Är Kanadas lagkapten och utan tvekan en av nyckelspelarna i jakten på ett försvarat guld.

I det kanadensiska laget finner vi ett flertal spelare som kan klassas som stjärnor, Rebecca Johnston är ett stort namn i hemlandet och Brianne Jenner stod för hela nio poäng när det blev OS-guld förra vintern. Offensiven ser på pappret väldigt stark ut och på backsidan styr den rutinerade Jocelyne Larocque med säker hand, 34-åringen har samlat ihop hela nio VM-medaljer och gör nu sitt trettonde mästerskap.

En hungrig uppstickare

Kanada går in i nattens premiär som stor favorit men det gäller att inte underskatta Schweiz, som på senare år höjt sig rejält på damsidan. De två senaste världsmästerskapen har man nått semifinal och förra vintern lyckades man även ta sig till samma runda i OS. Vid samtliga tillfällen har Finland blivit en för svår motståndare i bronsmatchen men det är inget snack om att Schweiz tagit stora steg i rätt riktning. Att man sedan snubblat på mållinjen gör laget än mer hungrigt inför årets VM, där siktet är inställt på att äntligen ta sin första medalj i ett världsmästerskap.

I truppen finns det flera spelare med tydlig sverigekoppling, inte minst den rutinerade centern Lara Stalder som spenderat de sex senaste säsongerna i SDHL men som efter VM ansluter till EV Zug:s satsning på damhockeyn. 28-åringen har vunnit poängligan de fyra senaste åren och brukar producera bra även i landslaget, något som inte minst syntes i OS där hon stor för nio poäng. I laget finns det ytterligare ett offensivt hot i form av Alina Müller som snittat tio poäng i sina två senaste olympiska spel och som stod för hela sextio poäng i collegeligan den här säsongen. Bredden kanske saknas för att utmana om den ädlaste medaljen, men det är inget snack om att det finns spets i Schweiz VM-trupp även 2023.

Kanada – Schweiz startar klockan 01:00 natten till torsdag.  

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här