Det bjöds på mängder med både mål och dramatik när Sverige jagade bronset i Junior-VM.

Efter den tunga förlusten i semifinalen mot Tjeckien fick Juniorkronorna ställa in siktet på att ta hem tredjeplatsen men man skulle få en motig start på bronsmatchen mot USA. Redan efter knappt tre minuters spel kunde amerikanerna ta ledningen genom Logan Cooley och några minuter senare drog Fabian Lysell på sig en 5+10 vilket inte direkt förbättrade läget. Överlag hade Sverige svårt att få fart på spelet och trots dubbla chanser i powerplay lyckades man inte ta vara på sina chanser. Som tur var hade även USA svårt i spelformen vilket gjorde Cooleys mål till periodens enda.

En riktig målfest

Efter en inledning där spelet stundtals såg lite avvaktande skulle den andra perioden bli en riktig smällkaramell där målen avlöste varandra. Efter knappt två minuters spel utökade USA till 2-0 genom Ryan Ufko vilket satte laget i en riktigt bra sits, men sedan skulle Fabian Bystedt ordna en snabb reducering som väckte hoppet om medalj till liv igen.

Under de fem kommande minuterna skulle USA sätta 3-1 genom Chaz Lucius för att sedan se Juniorkronorna reducera igen innan Leo Carlsson även kunde sätta kvitteringspucken. Den här svängiga perioden var långt ifrån över och två minuter efter Carlssons mål tog USA tillvara på ett powerplay där Cutter Gauthier kunde göra så att man återigen satt i förarsätet.

Med ungefär sex minuter kvar av andra perioden kunde USA även utöka ledningen till 5-3 när Lucius satte sitt andra mål för kvällen som kunde ta sig igenom det svenska försvaret på ett sätt som i efterhand kan tyckas i enklaste laget. Målet var en tung smäll för Sverige men med knappt två minuter kvar av perioden kunde Milton Oscarsson peta in pucken i powerplay och mindre än en minut senare skulle man även kvittera när Liam Öhgren lyckades ta vara på den amerikanska målvaktens misstag och placera in pucken i det tomma målet. Plötsligt stod det 5-5 på resultattavlan och spänningen var på topp inför kvällens tredje period.

Den galna upplösningen

Efter några inledande minuter som såg ganska avvaktande ut öppnade spelet upp sig när Noah Östlund kunde ta ett varv runt den amerikanska kassen innan han fint placerade in pucken vid den nyss inbytte målvakten Kaidan Mberekos vänstra kryss. Ett mål som fick den kanadensiska delen av publiken att applådera, det var ingen hemlighet att man gärna såg svensk seger istället för att rivalen USA skulle få lämna turneringen med en bronsmedalj. Spelarna i USA började se en aning trötta men fick en ny biljett in i matchen när Luke Hughes kunde kvittera på ett rätt spektakulärt sätt, sittande på knä med ryggen mot mål.

Med ungefär två minuter kvar att spela fick USA chansen att spela powerplay och väl där kunde man peta in pucken i en väldigt tilltrasslad situation vilket gjorde att en svensk förlust kändes läskigt nära. Det naturliga valet var att plocka ut Carl Lindbom och slänga in en till utespelare vilket skulle bära frukt, med tjugo sekunder kvar innan slutsignalen kunde man ställa om och få in pucken framför det amerikanska målet där Fabian Bystedt kunde placera in kvitteringen. Plötsligt stod det 7-7 på resultattavlan vilket tvingade fram en förlängning.

Den här galna matchen skulle avgöras två minuter in i förlängningen där Chaz Lucius kunde plocka upp en tappad puck och placera in sitt tredje mål för kvällen vilket säkrade en bronsmedalj till USA. För Sverige slutar mästerskapet med en bitter fjärdeplats efter att ha förlorat både semifinal och bronsmatch efter förlängning.

USA – Sverige: 8-7 (1-0,5-4,2-2,1-0)
1-0, Logan Cooley (Snuggerud)
2-0, Ryan Ufko (Snuggerud, Blake)
2-1, Fabian Bystedt (Lekkerimäki, Rosén)
3-1, Chaz Lucius (Blake)
3-2, Oskar Pettersson (Sandin-Pellikka)
3-3, Leo Carlsson (Wagner, Bystedt)
4-3, Cutter Gauthier (Cooley, McGoarty)