Det kan skrivas ny historia i årets NHL-draft. 

Säsongen 23/24 är snart över på alla håll vilket gör att många vänder blicken framåt, mot en ny säsong med nya utmaningar. Under sommaren görs ett stort arbete för att förbereda sitt lag inför det som väntar och i NHL är den årliga draften ett viktigt steg att klara av. Det är där som de olika klubbarna får chansen att välja bland världens största talanger som – med lite tur – kan bli en viktig pusselbit i kommande lagbyggen.

I år är det den nybyggda arenan Sphere i Las Vegas som står för arrangemanget och nu är klubbarna i full gång med att göra sina sista förberedelser inför draften. Tidigare under sommaren har man haft chansen att testa många av talangerna för att se hur deras fysiska status är, men det är även en hel del av spelarna som man endast sett på video eller kanske i några fåtal matcher under den gångna säsongen.

Det mesta talar för att det blir kanadensaren Macklin Celebrini som väljs först men det finns en uppsjö av andra intressanta spelare att hålla koll på och idag fokuserar vi lite extra på Norge, som kliver in i draften med stor chans att skriva historia.

Fem norska talanger att hålla koll på i NHL-draften

Petter Vesterhielm (forward)

Vi börjar med en spelare som hunnit fylla 19 år men som först nu ses som tillräckligt bra för att bli vald i draften. Vesterhielm har, som många andra norska spelare, tagit steget över till Sverige för att få fart på sin utveckling och den här säsongen har det verkligen börjat hända grejer. Den lovande centern stod för 17 poäng i Hockeyallsvenskan med Mora och gjorde under våren sitt andra raka VM, vilket gett scouterna en hel del chanser att se honom. Det står redan klart att Vesterhielm spelar i SHL med Malmö nästa säsong men först väntar en draft där han skulle kunna bli vald bland de 100 första, vilket inte många norska spelare tidigare blivit.

Stian Solberg (back)

Norge har tagit steg framåt i sin talangutveckling de senaste åren och i Solberg har man en väldigt lovande back som har hög potential. 18-åringen har haft en väldigt bra säsong hemma i Vålerenga där han fått mycket speltid och han stod bland annat för nio poäng i slutspelet. Den lovande backen blev även vald som en av Norges tre bästa spelare i vårens VM och i slutet av maj skrev han på ett kontrakt med Färjestad. Har som sagt var en hög potential och enligt experterna på andra sidan Atlanten kan Solberg mycket väl väljas i förstarundan, något som skulle vara en stor framgång och ett kvitto på hans talang.

Mathias Dehli (forward)

Här har vi en spelare som, likt Vesterhielm, också är en lovande center som redan hunnit visa upp sig på en relativt hög nivå. Efter att ha gjort en fullt godkänt säsong i den norska högstaligan med Lörenskog är 18-åringen klar för spel i Hockeyallsvenskan med Mora, där han mycket väl kan fylla tomrummet efter just Vesterhielm. Stod för några imponerande insatser under U18-VM vilket fick scouterna att få upp ögonen för honom inför draften och det ska bli intressant att se om någon fastnat lite extra för den lovande norrmannen.

Elias Straume Vatne (forward)

Det svensknorska temat blir bara starkare. Den här lovande forwarden lämnade Stavangers juniorlag redan för två år sedan och valde att ta nästa steg i Färjestads organisation, vilket han gjort på ett övertygande sätt. I vintras noterades 18-åringen för 32 poäng på 50 matcher i J20-laget och han kommer allt närmare att få chansen även i SHL. Stod som assisterande lagkapten för sju poäng på fem matcher i U18-VM och är en spelare som verkar kunna spela på en högre nivå än han tidigare gjort. Kan bli något av en joker i draften.

Michael Brandsegg-Nygård (forward)

Solberg är en stor talang men frågan är om inte Brandsegg-Nygård är ett ännu större löfte och han kliver in i draften med stor chans att skriva historia. 18-åringen har imponerat i Mora den gångna säsongen och har under större delen av vintern haft många scouters uppmärksamhet riktad mot sig. Stod först för fem poäng i JVM och noterades sedan för lika många poäng på sju matcher i stora VM med A-landslaget, vilket säger en hel del om hans potential. Har skrivit kontrakt med Skellefteå i SHL står nu inför en draft där han har stor chans att väljas i förstarundan, kanske rentav bland de tio främsta vilket skulle vara en historisk händelse först norsk hockey.

DE FEM NORSKA SPELARNA SOM VALTS TIDIGAST I DRAFTEN

42
Marius Holtet (2002 – Dallas Stars) 0 matcher/0 poäng
62
Björn Skaare (1978 – Detroit Red Wings) 1 match/0 poäng
65
Ole-Kristian Tollefsen (2002 – Columbus Blue Jackets) 163 matcher/12 poäng
79
Sondre Olden (2010 – Toronto Maple Leafs) 0 matcher/0 poäng
89
Scott Winkler (2008 – Dallas Stars) 0 matcher/0 poäng

Noterbart är att Norges största stjärna genom tiderna, Espen Knutsen, valdes först i den tionde rundan som nummer 204 i draften 1990 för att sedan göra 111 poäng på 207 NHL-matcher mellan 1997-2004. 

MER INFÖR DRAFTEN: 5 finska talanger att hålla koll på
5 tjeckiska talanger att hålla koll på 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.