En av årets höjdpunkter närmar sig med stormsteg. 

Förutom finalen i Stanley cup-slutspelet är säsongen över men det betyder inte att vi går in i en tom och innehållslös tid på året. Snarare tvärtom. Det är nu som många klubbar är som mest aktiva när det kommer till att värva spelare inför den kommande säsongen och snart är det även dags för en av årets höjdpunkter – draften i NHL.

Med bara ett par veckor kvar till den stora händelsen, som den här gången kommer äga rum i nybyggda Sphere i centrala Las Vegas, är klubbarna i full gång att göra sina sista förberedelser inför draften. Nu gäller det att väga minsta parameter för att göra rätt val, ett val som på sikt kan betyda väldigt mycket för den sportsliga framgången. Det mesta talar för att det blir en kanadensare som blir vald först i årets draft men det kryllar av talangen från andra länder och nedan tar vi en extra titt på fem lovande spelare från Tjeckien som ser ut att kunna bli valda.

Fem tjeckiska talanger att hålla koll på i NHL-draften

Adam Jiricek (back)

Vi börjar med den tjeck som förmodligen har haft flest ögon riktade mot sig den här säsongen. Scouterna började iaktta honom redan förra vintern då han var med i U18-VM och framfarten hemma i Tjeckien drog igång spekulationer kring hur tidigt han egentligen skulle kunna väljas i årets draft. Den här säsongen har dessvärre varit skadefylld och det blev bara en match i JVM, vilket brukar vara det stora skyltfönstret för en internationell publik. Fyller 18 år i samband med draften och skulle mycket väl kunna få fira sin födelsedag med att bli vald i förstarundan.

Ondrej Becher (forward)

Har inte fått så mycket rubriker här i Sverige men är en lovande spelare som Tjeckien hoppas mycket på. Är lite äldre än många andra i årets draft men ses trots det som en stor talang med en ljus framtid framför sig, han är trots allt bara tjugo år gammal. Tog steget över till Kanada redan förrförra säsongen och noterades i vintras för imponerande 96 poäng på 58 grundseriematcher i WHL, följt av nitton poäng på femton matcher i gruppspelet. Dessutom stod Becher för tio poäng i JVM så det är inget snack om att det här är en lovande spelare med sina främsta styrkor i det offensiva spelet. Åldern är en nackdel men skulle kunna bli vald bland de 50 första.

Adam Jecho (forward)

Här har vi en liknande spelare som Becher, som också håller till i juniorligan WHL. Lämnade tidigt Tjeckien för att testa lyckan i Finland och har nu gjort sin första säsong i Kanada, där han noterades för 47 poäng på 54 grundseriematcher. Har en hög potential men har inte riktigt lyckats leverera i juniorlandslaget och det brukar vara där som många scouter tittar lite extra.

Jan Kavan (målvakt)

Rent historiskt har Tjeckien varit bäst på att få fram offensiva talanger men den som kan sin hockey vet att det även kommer flertalet riktigt duktiga målvakter från landet, och Kavan skulle kunna bli en av dem. 18-åringen spås inte bli vald tidigt i draften men har en stor potential och kommer från en imponerande säsong där han spelade väldigt bra i den tjeckiska högstaligan. Har inte spelat så mycket med juniorlandslaget men är en spelare för framtiden och fortsätter utvecklingen kan Kavan bli något av ett kap i årets draft.

Dominik Badinka (back)

Vi avslutar med den spelaren som de flesta tror kommer väljas tidigast i årets NHL-draft. Badinka är ett relativt känt namn här i Sverige efter att ha lyckats slå sig in i Malmös A-lag den här säsongen, något som får ses som en fin bedrift. 18-åringen kom till klubben inför säsongen och har visat att han kan bli en väldigt bra spelare, mycket tack vare sin storlek och begynnande fysik. Skulle med lite tur kunna bli vald bland de 30 första och det står förmodligen mellan honom och Jiricek om vem som blir vald först av de tjeckiska talangerna.

TJECKERNA SOM VALTS BLAND DE FEM FÖRSTA I DRAFTEN


Roman Hamrik (1992 – Tampa Bay) 1395 matcher/638 poäng
Patrik Stefan (1999 – Atlanta) 455 matcher/188 poäng
2
Petr Nedved (1990 – Vancouver) 982 matcher/717 poäng
3
Radek Bonk (1994 – Ottawa) 969 matcher/497 poäng

Pavel Brendl (1999 – New York Rangers) 78 matcher/22 poäng
Rostislav Klesla (2000 – Columbus) 654 matcher/159 poäng

Petr Svoboda (1984 – Montréal) 1028 matcher/399 poäng
Jaromír Jágr (1990 – Pittsburgh) 1733 matcher/1921 poäng

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.