Stanley cup-slutspelet blir allt mer intressant ur en svensk synvinkel. 

Samtidigt som flera kanadensiska lag inlett jakten på att äntligen få vinna Stanley cup igen har ett antal andra lag tvingats åka ut slutspelet, och det är något som kan påverka de svenska chanserna i årets VM. De senaste dagarna har ett flertal svenska spelare tackat ja till VM, men det finns fortfarande många som är aktuella men som inte hunnit ge något definitivt besked kring om de vill förlänga säsongen med ett mästerskap. Det vi vet är att det finns potential till ett väldigt starkt svenskt lag i VM.

Fem stjärnor som är aktuella för VM

Victor Hedman – Tampa Bay

Vi börjar med den på pappret tyngsta namnet. Tampa Bay har på senare år blivit en riktig maktfaktor men den här säsongen har det gått tyngre och i helgen åkte man ur slutspelet efter att ha förlorat matchserien mot Toronto. Det gör att Hedman plötsligt är aktuell för VM, även om det naturligtvis ska en hel del till för att stjärnbacken ska tacka ja. Det senaste mästerskapet var våren 2017 och då blev det som bekant VM-guld. Den här säsongen har det gått lite tyngre för Hedman men det vore naturligtvis en väldigt fin förstärkning att få in 32-åringen som vann Norris Trophy 2018 i VM-truppen.

Adrian Kempe – Los Angeles

För att lyckas i ett VM krävs en stark offensiv och på pappret ser det redan relativt bra ut för Tre Kronor, men det finns samtidigt utrymme för förbättring. En drömförstärkning vore att få in Adrian Kempe, vars Los Angeles åkte ur slutspelet efter att ha förlorat matchserien mot Edmonton med 2-4 i matcher. Kempe har tidigare varit med i tre VM och stod för åtta poäng när det blev guld 2018, men känslan är att forwarden är en ännu bättre spelare fem år senare. 26-åringen stod för flest mål (41) av samtliga svenskar i grundserien och hann sedan med att göra ytterligare fem mål på sex matcher i slutspelet, vilket visar att formen är väldigt bra. I Los Angeles finns även forwardskollegan Carl Grundström tillgänglig, han stod för tolv mål i grundserien och var med i VM så sent som förra våren.

Sebastian Aho – New York Islanders

I nuläget är det bara Rasmus Sandin som tackat ja av de svenska backarna från NHL, vilket skulle kunna öppna dörren för Aho, vars Islanders föll i matchserien mot Carolina. 27-åringen spelade en del med Tre Kronor under sin sista säsong i Skellefteå men har inte gjort något mästerskap och borde därmed vara inspirerad till att tacka ja, om han får frågan. Kommer från en fin säsong där han på allvar etablerat sig i världens bästa liga och vore en fin förstärkning. I laget finns även forwarden Pierre Engvall som avslutat säsongen på ett lovande sätt efter flytten från Toronto.

Filip Gustavsson – Minnesota

Minnesota kryllar av potentiella VM-spelare men sett till hur läget ser ut nu vore Gustavsson en av de finaste förstärkningarna. 24-åringen har gjort en imponerande men lång resa genom farmarligan till Ottawa, där han inte riktigt lyckades full ut. På plats i Minnesota har det däremot gått betydligt bättre och den här säsongen har Gustavsson visat sin klass både i grundserien och slutspelet. Sitter dock på ett utgående kontrakt vilket skulle kunna försvåra läget en aning. Var med i VM-truppen när det blev guld 2018 men spelade ingen match den gången.

Joel Eriksson Ek – Minnesota 

Precis som Gustavsson vore Eriksson Ek en väldigt fin förstärkning, han kommer också från en fin säsong och han har de senaste åren etablerat sig som en av nyckelspelarna i Minnesota. Siktet var inställt på att gå långt i slutspelet men nu åkte man ut direkt vilket var en besvikelse, något som både kan vara negativt och positivt om man tänker på ett eventuellt VM. Var med och tog guld 2017 men skulle förmodligen få en mer framträdande roll den här gången. I Minnesota finns bland annat även en väldigt formstark Gustav Nyquist som avslutade säsongen med att göra tio poäng på nio matcher sedan flytten från Columbus.

Andra svenskar som också är aktuella för VM

John Klingberg, back – Minnesota
Jonas Brodin, back – Minnesota
Marcus Johansson, forward – Minnesota
Gustav Nyquist, forward – Minnesota
Oskar Sundqvist, forward – Minnesota
Simon Holmström, forward – New York Islanders
Alexander Edler, back – Los Angeles
Carl Grundström, forward – Los Angeles
Andreas Johnson, forward – San Jose
Jacob Peterson, forward – San Jose
Oskar Lindholm, forward – San Jose
Kevin Stenlund, forward – Winnipeg
Axel Jonsson Fjällby, forward – Winnipeg
David Gustafsson, forward – Winnipeg

Efter att den här artikeln skrevs har även Boston, med Linus Ullmark i spetsen, åkt ut ur slutspelet. 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här