Det finns en del spelare som redan hunnit imponera i damernas högstaliga. 

Trots att det bara hunnits spela tio omgångar i SDHL har det redan hänt en hel del anmärkningsvärda saker. De regerande mästarna Luleå har gått som tåget men fick under gårdagen se sig besegrat av ett formstarkt Djurgården där Ida Boman visade att hon på allvar vill utmana om en plats i Damkronornas starka målvaktsuppsättning. 20-åringen räddade 40 skott under ordinarie speltid för att sedan även hålla tätt i både förlängning och straffläggning när järnkaminerna tog sin tredje raka seger och kunde lämna Norrbotten med två viktiga poäng i bagaget.

Boman är en av flera svenska spelare som imponerat under inledningen av säsongen men det finns även flertalet importer som övertygat och nedan kommer fem exempel på detta.

Fem landslagsimporter som imponerar i SDHL

Haruka Toko – Linköping 
Det har spelat en hel del japanskor i SDHL genom åren och Toko är utan tvekan en av de främsta. 26-åringen var bra redan förra säsongen men verkar ha tagit nya kliv framåt och under de inledande omgångarna av grundserien har forwarden visat prov på fina spetsegenskaper. I gårdagens match mot Modo var Toko inblandad i två av målen vilket gör att hon noterats för imponerande 16 poäng på tio spelade matcher. Ingen annan spelare i serien är bättre på den punkten. Känns given i den japanska truppen till säsongens VM.

Adela Sapovalivova – Modo
De senaste åren har det kommit en del riktigt lovande spelare på damsidan och förra säsongen fick vi anledning att lära oss namnet Adela Sapovalivova. Den unga tjeckiskan imponerade under U18-VM i Östersund och har trots sin ålder (17) redan hunnit vara med i två VM på seniornivå. Under sommaren skrev forwarden på för Modo och där har hon inlett väldigt lovande, vilket tio poäng på lika många matcher är ett fint bevis på. Har en enorm potential och blir väldigt spännande att följa under fortsättningen av säsongen.

Petra Nieminen – Luleå 
Föga överraskande har Nieminen (bilden) varit en av ligans främsta spelare under inledningen av säsongen, 24-åringen från Tammerfors har varit briljant sedan flytten till Luleå där jakten är inledd på ett femte guld. Är med sina sex mål delad tvåa i skytteligan och går mot en ny fin säsong, även om hon fått en del negativa rubriker efter tacklingen på Hanna Olsson som gjorde att Damkronornas nyckelspelare ser ut att missa resten av säsongen.

Stephanie Neatby – Frölunda
Vi har sett en hel del kanadensiskor i SDHL genom åren men då har det oftast handlat om offensiva spelare, det är betydligt mer ovanligt med målvakter. Därför är det extra glädjande att det går så pass bra för Neatby, som har stor del i att Frölunda tagit SDHL med storm under de inledande veckorna av säsongen. Hon hade dessutom en nyckelroll i att det blev avancemang till högstaligan så 25-åringen är utan tvekan en av de viktigaste spelarna för västkustlaget. Konkurrensen i det kanadensiska laget är dock knivskarp vilket gör att det förmodligen inte blir något spel där den här vintern, men hon har faktiskt ett silver från U18-VM säsongen 2015/16 på meritlistan.

Mathea Fischer – SDE 
Stockholmslaget rankas ofta lågt inför en säsong men nu har man inlett grundserien på ett överraskande bra sätt och det kan man till stor del tacka Fischer för, som bland annat gjort fyra mål. 26-åringen gör sin fjärde säsong i ligan och det här ser ut att bli vintern då hon tar ett extra kliv framåt i sin utveckling, vilket bör vara väldigt glädjande för det norska landslaget där hon sedan förra säsongen är lagkapten. Ska SDE fortsätta överraska och kanske lyckas nå slutspelet hänger mycket på att Fischer lyckas hålla liv i sin fina form.

Fem bubblare: Viivi Vainikka (Luleå/Finland), Shay Maloney (Leksand/USA), Brette Pettet (Djurgården/Kanada), Andrea Brändli (Modo/Schweiz) & Jenni Hiirikoski (Luleå/Finland) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här