Sakta men säkert närmar sig ishockey-VM och Tre Kronors lagbygge börjar ta form. 

Senare i veckan spelar Tre Kronor två landskamper mot Finland där syftet är att se vilka spelare som kan tänkas bli aktuella för VM. Merparten av spelarna i årets VM-trupp spås hålla till hemma i Europa men förstärkningar från Nordamerika väntar och under förmiddagen kunde förbundskaptenen Sam Hallam presentera de fem första spelarna NHL som tackat ja till att vara med i VM.

Tredje gången gillt

Bland spelarna som tackat ja till VM finns Jonatan Berggren och för honom har vägen till Tre Kronor varit lång. 22-åringen gjorde en fin säsong i Skellefteå 20/21 och var nära VM-truppen redan då, men försvann sedan i den sista gallringen inför mästerskapet. Besvikelsen var stor men kort därefter skrev forwarden kontrakt med Detroit och förra våren, efter en fin säsong i farmarligan, såg Berggren ut att få göra sin mästerskapsdebut – då fick han corona. För andra gången tvingades han se VM från soffan men nu ska Enköpingssonen äntligen få göra sitt första VM, detta efter att ha gjort en fin debutsäsong i NHL där han noterades för 28 poäng på 67 matcher.

Succébackens revansch

Att vägen varit lång till VM stämmer inte bara in på Berggren, det kan man även säga om Rasmus Sandin. Backen inledde säsongen starkt i Toronto och såg ut att gå mot ett högintressant slutspel där jakten var inställd på att äntligen vinna Stanley Cup igen. Då kom smällen – en flytt till Washington. Förutom omställningen att byta stad försvann även chansen till slutspel eftersom Capitals haft en tung säsong, men väl på plats i huvudstaden gjorde 23-åringen succé och avslutade grundserien med att göra femton poäng på 19 matcher. Något som nu belönats med att bli uttagen i Tre Kronor för första gången.

Stora skridskor att fylla

Noterbart är att fyra av de fem första förstärkningarna från NHL kommer göra mästerskapsdebut, däribland Alexander Nylander. Forwarden spåddes en lysande karriär efter succén som junior och draftades som nummer åtta sommaren 2016. Vägen in i världens bästa ishockeyliga har dock varit lång och han har ofta jämförts med storebror William eller pappa Michael som båda etablerade sig snabbt i NHL. För Alexander har det sett annorlunda ut, säsongen 19/20 fick han något av ett genombrott i Chicago men sedan missade han ett helt år och förra säsongen blev det bara spel i farmarligan. Den här säsongen har till stora delar spenderats i samma liga men det har även blivit nio matcher i NHL med Pittsburgh och nu ska 25-åringen få chansen att göra sitt första VM, det blir dessutom första gången han drar på sig landslagströjan sedan JVM 2018.

VM i Finland och Lettland blir även en debut för Lucas Raymond, som relativt tidigt aviserade att han ville vara med i VM. Forwarden kommer från en bra säsong med Detroit där han stod för 45 poäng och rent poängmässigt är han den starkaste förstärkningen hittills. Förutom de fyra debutanterna har även Jakob Silfverberg tackat ja till VM men för hans del blir det långt ifrån första gången, 32-åringen gjorde VM-debut redan 2011 och har sedan dess även varit med i både OS och World Cup. På meritlistan finns silver i både OS och VM vilket gör årets mästerskap till ett bra tillfälle att äntligen ta hem ett guld. Forwarden har nyligen avslutat sin tionde säsong i Anaheim där han noterades för 26 poäng på 81 grundseriematcher och VM blir hans första mästerskap sedan World Cup 2016.

SPELARNA SOM TACKAT JA TILL VM

Målvakter

Backar
Rasmus Sandin
Forwards
Jakob Silfverberg
Lucas Raymond
Jonatan Berggren
Alexander Nylander

Vi har tidigare rapporterat att både Rasmus Dahlin och Elias Pettersson också är aktuella för VM men där finns det inga definitiva besked. Det vi däremot vet är att de fem ovanstående spelarna kommer vara med i Czech Hockey Games som går av stapeln 4-7 maj. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.