Tre Kronor har inlett OS på bästa sätt.

Efter en lyckad premiär mot Lettland stod Slovakien för motståndet i gruppspelets andra match och Sverige fick en riktig drömstart, redan lite drygt tio minuters spel kunde man ta ledningen genom Joakim Nordström – fint assisterad av bland annat Max Friberg som skulle ha en mycket lyckad dag på jobbet.

Under den andra halvan av första perioden skulle Tre Kronor sätta sig i en väldigt bra sits, först genom Lucas Wallmarks 2-0 och med endast fem sekunder kvar av perioden kunde nyss nämnde Friberg sätta 3-0 med sitt första mål i turneringen.

Komfortabel seger

Trots resultatet stod faktiskt Slovakien för en stundtals bra första period men när de kom till sina chanser lyckades Magnus Hellberg stå pall för pressen i det svenska målet. Andra perioden blev inte riktigt lika händelserik som den första utan nästa mål dröjde tills slutminuterna av matchen då Carl Klingberg kunde utöka ledningen till 4-0 och i praktiken säkra segern. Att supertalangen Juraj Slafkovsky skulle sätta en reduceringspuck med mindre än två minuter kvar av matchen spelade därför ingen större roll.

Noterbart från matchen

Det man kan ta med sig från den här matchen är att Tre Kronor inlett OS på bästa sätt, dubbla segrar gör förutsättningarna väldigt bra inför fortsättningen av turneringen och man får därmed lite arbetsro. Bland spelarna som imponerade i dagens match finns backen Jonathan Pudas som har inlett bra och det blir allt mer tydligt att han kommer få en stor roll i turneringen. Marcus Krüger stod också för en fin match, den rutinerade forwarden syntes inte så mycket i offensiven men var väldigt bra i egen zon vilket inte minst syntes när Slovakien spelade powerplay.

Inför matchen talade en hel del för att Lars Johansson åter skulle få chansen i det svenska målet men valet föll tillslut på Magnus Hellberg och 30-åringen stod för en väldigt bra insats mot Slovakien, det blev bland annat hela hela 40 räddningar vilket resulterade i en minst sagt fin räddningsprocent – 97.56. Utan hans storspel hade resultatet mycket väl sett annorlunda ut.

Sverige – Slovakien: 4-1 (3-0,0-0,1-1)
1-0, Joakim Nordström (Bengtsson, Friberg)
2-0, Lucas Wallmark (Pudas, Tömmernes)
3-0, Max Friberg (Holm, Nordström)
4-0, Carl Klingberg (Lander, Bromé)
4-1, Juraj Slafkovsky (Nemec)
Skott: 29-41 (12-14,9-16,8-11)
Publik: 653 (Wukesong Sports Centre)