Fyra svenska spelare är invalda i Hockeyns Hall of Fame. Snart är de sju. 

Precis som många andra saker har även Hockeyns Hall of Fame fått göra ett uppehåll på grund av coronavirusets framfart, men till hösten är det tänkt att hållas en gala där totalt sex stycken spelare väljs in och under gårdagen meddelande man vilka det blir.

Storslam för Sverige – tre spelare invalda

För svensk del blev något av en storslam, inte mindre än tre spelare väljs in vilket gör att Sverige snart har åtta spelare i Hockeyns Hall of Fame. Den svenska trion är bröderna Henrik och Daniel Sedin, tillsammans med Daniel Alfredsson.

– Det har varit en trevlig dag med sol och vindstilla här, men jag har inga direkta planer på att fira ikväll. Jag har haft det tufft med min jetlag efter resan från Vancouver och haft svårt att sova. Men det kanske blir något till helgen, säger Daniel Sedin till Expressen.

Att dessa svenska spelare skulle bli invalda kommer inte som någon överraskning, frågan vara bara när det skulle ske. Tvillingarna Sedin avslutade sina karriärer våren 2018 och för Alfredssons del var det dags att tacka för sig fyra år tidigare. Samma säsong som “Alfie” rundade av sin karriär gjorde han sin första flytt (till Detroit) under sina år i NHL, mellan 1995-2013 tillhörde han Ottawa och där är han än idag den poängmässigt främsta spelaren genom tiderna.

Just säsongen 13/14 blev det även spel i sitt femte OS – ingen annan svensk har gjort lika många – och tillsammans med tvillingarna Sedin tog han Tre Kronor hela vägen till final där dock Kanada blev en för svår motståndare. Under sina år tillsammans med landslaget samlade Alfredsson ihop två VM-silver och lika många brons, men höjdpunkten är naturligtvis OS-guldet i Turin 2006 där han noterades för fem mål och totalt tio poäng.

Tvillingarna Sedins återupprättelse

Om Daniel Alfredssons tid i NHL var självklar från början, han slog trots allt igenom tidigt i Ottawa och blev lagkapten redan inför sin femte säsong, så var vägen till eliten betydligt tuffare för tvillingarna Sedin. Efter att ha varit med i en av de mest uppmärksammade draftern genom tiderna, där man valdes som tvåa respektive trea, fanns det en hel del som tvivlade på att de blyga svenskarna verkligen hörde hemma i världens bästa hockeyliga.

Under de inledande veckorna fanns det en del kritik mot att svenskduon inte hade fysiken som behövs för att spela i NHL, men med tiden blev tvivlarna allt färre. Istället för att kalla tvillingarna för “The Sedin sisters” började publiken imponeras över deras samspel ute på isen och efter en stark sejour hemma i Modo under lockouten var Sedinarna redo att ta för sig på allvar.

Väl tillbaka i Vancouver krossade både Henrik och Daniel sina tidigare poängrekord och under de kommande åren skulle tvillingarna vara en av de hetaste radarparen i hela ligan. Något som blev extra tydligt 2009-11 då först Henrik och sedan Daniel lyckades vinna NHL:s poängliga efter varandra. En enastående bedrift som en gång för alla visade hur bra de svenska bröderna faktiskt var. Tvillingarna spenderade samtliga sjutton säsonger i Vancouver och är sett till statistiken klubbens två främsta genom tiderna, Daniel har gjort flest mål (418) medan Henrik är den som gjort flest poäng (1148) av samtliga spelare. Få höjer därför på ögonbrynen i höst när bröderna kliver in i hockeyns finrum tillsammans.

Stjärnmålvakten invald – ryssen nobbas igen

Det är inte bara tvillingarna Sedin och Daniel Alfredsson som kommer att väljas in i Hockeyns Hall of Fame, man gör det tillsammans med ytterligare tre spelare som på ett eller annat vis gjort avtryck inom sporten. Bland dessa finns målvakten Roberto Luongo, som spelade tillsammans med Sedinarna i Vancouver mellan 2006-2014 och som bland annat har dubbla OS-guld (2010,2014) på sin långa meritlista.

Samtidigt som den kanadensiska målvakten kan glädjas finns det andra som förmodligen är en smula besvikna. År efter år har man talat om att Alexander Mogilny är värd en plats i Hockey Hall of Fame, men varje gång har den ryska forwarden nobbats. Så även i år. Mogilny spelade i NHL mellan 1989-2006 och hann bland annat med att göra drygt tusen poäng i ligan, hela sex gånger fick han spela All-star match och 99/00 hjälpte han New Jersey att vinna Stanley cup.

Såklart är det en stor dag för välförtjänta Sedinarna och Luongo och jag gillar inte att vara negativ under positiva stunder. Det är bara att blockaden av Mogilny inte framstår som logiskt för mig och det kommer den aldrig att göra, skriver TSN-reportern Mike Harrington på twitter.

SPELARNA SOM VÄLJS IN I HOCKEY HALL OF FAME

Daniel Sedin (Sverige)
Meriter i urval: 1041 poäng på 1306 matcher i NHL, ligans poängkung (2010/11), ligans MVP enligt spelarna (2010/11), OS-guld (2006), VM-guld (2013), 4x All-star matcher.

Henrik Sedin (Sverige)
Meriter i urval: 1070 poäng på 1330 matcher i NHL, ligans poängkung (2009/10), ligans MVP (2009/10), OS-guld (2006), VM-guld (2013), 4x All-star matcher.

Daniel Alfredsson (Sverige)
Meriter i urval: 1157 poäng på 1246 matcher i NHL, OS-guld (2006), NHL Rookie of the year (1995/96), 7x All-star matcher, SM-guld (2004/05).

Roberto Luongo (Kanada)
Meriter i urval: 1045 matcher i NHL, 2 OS-guld (2010,2014), 2 VM-guld (2003,2004), 5x All-star matcher.

Herb Carnegie (Kanada)
Meriter i urval: Tre gånger utsedd till QPHL:s mest värdefulla spelare (1945/46,1946/47,1947/48). Anses vara den bästa färgade spelare som aldrig spelat i NHL. Var en av Kanadas mest lovande spelare under 40-talet och gjorde bland annat ett lyckat provspel i New York Rangers, men erbjöds bara kontrakt med farmarlaget. Något han tackade nej till. Blev en kultspelare i Quebec Aces och grundade sedan en av landets första hockeyskolor. Invald i Kanadas Sport Hall of Fame 2001.

Riikka Sallinen (Finland)
Meriter i urval: 3 EM-Guld (1989,1993,1995), 2 OS-brons (1998,2018), VM-silver (2019). Anses vara en av finsk hockeys främsta på damsidan och hade en lång och framgångsrik karriär som inleddes redan 1988 och som sedan avslutades i HV71 så sent som 2019. Stod för imponerande 395 poäng på 135 matcher i den finska ligan och hann även med att göra 119 poäng på drygt 90 matcher i SDHL. Spelade fyra olympiska spel och hela åtta VM.

Spelarna väljs in i Hockey Hall of Fame den 14:e november i Toronto. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.