Finland ställer upp med ett högintressant lag i årets VM. 

Senare i veckan inleds VM som den här gången går av stapeln i Finland och Lettland vilket fått de olika landslagen att i rask takt presentera sina trupper. I väntan på att Tre Kronor ska gå ut med sin preliminära trupp till mästerskapet kan vi konstatera att Finland kommer ställa upp med ett på pappret högintressant lag där flertalet spelare kommer från fina säsonger i NHL men där man även tvingat se en potentiell nyckelspelare kasta in handduken.

Stjärnans skada – ett tungt avbräck för Finland

Att spela ett VM på hemmaplan lockade Patrik Laine att i ett tidigt skede tacka ja till att förlänga säsongen med landslaget och det var minst sagt goda nyheter eftersom forwarden ses som en av landets största stjärnor. 25-åringen draftades som nummer två 2016 och då hade han redan vunnit VM-guld, sedan dess har han hunnit samla ihop närmare 400 poäng i världens bästa hockeyliga och sågs som en perfekt förstärkning till VM-truppen. Sedan kom dråpslaget – Laine drog på sig en skada och tvingades i sista stund tacka nej till VM. Något som naturligtvis är ett tungt avbräck för Finland som hoppats få med sig en av sina största stjärnor till mästerskapet på hemmaplan.

Poängkungen ska bära Finland till ett nytt guld

I samband med att Laine tvingades kasta in handduken kom det rapporter om att Finland skulle få ytterligare förstärkning från NHL och precis så blev det. In i truppen kom flera spelare från Nordamerika och det kändes förmodligen lite extra roligt att kunna presentera att Mikko Rantanen tackat ja till VM-spel. 26-åringen är landets just nu största stjärna inom hockeyn och kommer från sin poängmässigt bästa säsong efter att det blivit hela 105 poäng i grundserien. Förra säsongen stod han för imponerande 25 poäng i slutspelet när Colorado lyckades vinna Stanley Cup för första gången på mer än tjugo år och numera ses forwarden som en av ligans främsta på positionen.

I Laines frånvaro blir Rantanen extra viktig och han har tidigare visat sin klass i landslaget, mellan 2016-18 spelade han tre raka VM och i de två senaste noterades forwarden för imponerande 21 poäng på arton matcher. Något som naturligtvis får landslagsledningen att hoppas på nya fina insatser i jakten på att kunna försvara VM-guldet från ifjol.

Tre andra intressanta spelare i Finlands VM-trupp

  1. Kaapo Kakko. Ung forward som draftades som nummer två för fyra år sedan och som sakta men säkert börjat etablera sig i NHL. Har inte slagit igenom på allvar men har en hög potential och kommer från sin poängmässigt bästa säsong redan flytten till New York Rangers. Har sedan tidigare ett VM-guld från 2019 på meritlistan.
  2. Olli Määttä. Finland har haft svårt att locka defensiva spelare från NHL och det gör Määttä extra viktig i VM, 28-åringen är nämligen den enda förstärkningen från andra sidan Atlanten. Har vunnit Stanley cup två gånger med Pittsburgh men håller numera till i Detroit där han gjort en relativt fin säsong, även om det gått tungt för laget. Gör sitt andra VM och har tidigare även spelat både World Cup (2016) samt OS (2014).
  3. Teemu Hartikainen. Får inte så mycket rubriker men är ett riktigt krutpaket som håller hög klass. Kommer från ett fint första år i den Schweiziska ligan där det blev totalt 36 mål och där han vann mästerskapet direkt. Forwarden har dessutom vunnit guld i både OS och VM tidigare. Har testat lyckan i NHL men gjort bäst ifrån sig i KHL där det blev totalt nio säsonger (2013-22).

Här är Finlands VM-trupp

Målvakter

Christian Heljanko (Tappara)
Emil Larmi (Växjö)
Jussi Olkinuora (Brynäs)

Backar

Olli Määttä (Detroit)
Niklas Friman (Brynäs)
Miika Koivisto (Växjö)
Mikko Lehtonen (Zürich)
Nikolas Matinpalo (Ässät)
Atte Ohtamaa (Kärpät)
Ville Pokka (Färjestad)
Mikael Seppälä (Tappara)

Forwards

Mikko Rantanen (Colorado)
Kaapo Kakko (New York Rangers)
Marko Anttila (Kärpät)
Teemu Hartikainen (Servette)
Joel Armia (Montréal)
Sakari Manninen (Henderson)
Hannes Björninen (Brynäs)
Kasperi Kapanen (St. Louis)
Juho Lammikko (Zürich)
Waltteri Merelä (Tappara)
Ahti Oksanen (Oskarshamn)
Harri Pesonen (Langnau)
Jere Sallinen (Biel)
Antti Suomela (Oskarshamn)

Finland inleder VM med fredagens möte mot USA och den matchen sänds på SVT1 samt SVT play med start 15:20. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här