Sverige ställdes på prov i premiären av U18-VM på hemmaplan.

USA gick in i VM-premiären som favorit och man fick även en väldigt bra start på matchen, redan efter sex minuters spel kunde man ta ledningen i powerplay genom Ava Lindsay som spås bli en av amerikanskornas nyckelspelare i turneringen. Det svenska laget stod dock upp på ett bra sätt och några minuter senare spelade man bra i boxplay vilket skapade en kontring där Emma Rehns fina avslut resulterade i att kvitteringspucken flög in bakom Annelies Bergmann i det amerikanska målet.

En lovande start

I andra perioden fortsatte matchbilden att vara densamma som under inledningen av matchen, Sverige stod upp på ett bra sätt men vid några tillfällen fick man spendera mycket tid i egen zon efter att amerikanskorna skapat en del press. Lite drygt halvvägs in i perioden fick USA chansen att spela powerplay och väl där kunde Samantha Taber placera in ledningspucken med ett fint dragskott där en skymd Ida Henriksson inte kunde göra mycket i det svenska målet.

I samband med målet åkte Sverige på ytterligare en utvisning vilket gav USA nya chanser att etablera ett offensivt spel och man skapade flera bra lägen men då stod målvakten Henriksson upp på ett bra sätt vilket höll kvar svenskorna i matchen. Med sju minuter kvar av perioden fick Sverige chansen att spela powerplay och väl där skulle man få in en puck i ett läge där domaren dock blåste av lite för tidigt. Kort därefter skulle de svenska spelarna få chansen att jubla fult ut när Mira Hallin kunde styra in pucken precis framför det svenska målet.

Plötsligt var Sverige tillbaka inne i matchen men USA hade överlag ett spelmässigt övertag och med lite drygt tre minuter kvar av perioden skulle amerikanskorna kunna återta ledningen genom Peyton Compton. Trots målet gjorde Sverige en bra period och inför den avslutande tredjedelen kunde man vara nöjd med hur matchen varit dittills.

Stark amerikansk avslutning

I inledningen av tredje perioden fick Sverige chansen att spela powerplay och man hade ett par bra lägen, men koncentrationen i passningsspelet såg ut att vara bristfälligt och man lyckades inte ta tillvara på sina chanser. De svenska spelarna spelade med hög intensitet under de första minuterna vilket gjorde att man fortsatt höll sig kvar i matchen, men sedan slängde Lucia Digirolamo in något som såg ut som en chanspuck vilket skulle resultera i 4-2.

Målet var en tung moralisk smäll för de svenska spelarna och inte blev det lättare när Margaret Scannell tog med sig pucken hela vägen från egen zon innan hon kunde utöka ledningen till 5-2 med ett fint dragskott där en svensk back skymde Henriksson i målet. Trots målet gav Sverige inte upp utan kort därefter kunde man ordna en viktig reducering när Hilda Svensson hittade fram till Linnea Natt och Dag som kunde få in sitt första mål i turneringen.

Med lite drygt sex minuter kvar av perioden bjöds Sverige in i matchen när USA drog på sig en utvisning i det efterföljande powerplayspelet var man en ribbträff från att få in ytterligare reducering. Med knappt två minuter kvar av matchen valde Sverige att plocka ut målvakten i jakt på en reducering men istället kunde USA ställa om och spika slutresultatet till 6-3 i tom bur. USA vinner därmed matchen efter en stark avslutning där man gör tre mål i den tredje perioden.

4-2, Lucia Digirolamo (Avar, Lalonde)
5-2, Margaret Scannell (Klepinger, Healy)
5-3, Linnea Natt och Dag (Svensson, Hallin)
6-3, Finley McCarthy

Trots förlusten stod Sverige upp på ett bra sätt, inför den avslutande perioden hade man utan tvekan tätkänning och man visade bra moral på slutet. Något som ändå borde stärka självförtroendet inför morgondagens match mot Kanada.