Världens främsta spelare är åter tillbaka i den mest anrika turneringen. 

Sedan 2016 har det rått en konflikt mellan NHL och det internationella ishockeyförbundet, efter World Cup har hockeyligan i väst inte släppt iväg sina spelare till turneringar som ägt rum mitt under säsongen. Något som gjort att de två senaste olympiska spelen hållits utan de stora stjärnorna, istället har man fått förlita sig på spelare i andra ligor – oftast europeiska.

Under gårdagen kom dock beskedet många drömt om – NHL tillåter sina spelare att vara med i de olympiska spelen igen och detta redan med start 2026, då spelen äger rum i Italien.

Genom åren har ishockeyspelare alltid värdesatt möjligheten att tävla om ett olympiskt guld. Vi är nöjda och glada över att dagens presentation gör det till en säkerhet att våra medlemmar kommer kunna deltaga vid de olympiska vinterspelen 2026 och 2030. Vi vet att hockeyfans världen över har längtat efter en internationell turnering där de bästa möter de bästa och nu kommer de äntligen få se sina favoritspelare representera sina respektive länder och gå på is jämte varandra, säger NHL:s kommisionär Gary Bettman till NHL:s hemsida.

FEM STJÄRNOR SOM FÅR CHANSEN ATT GÖRA OS-DEBUT

 1. Connor McDavid – Kanada 
  Är av många sedd som den bästa spelaren i världen de senaste åren och har en statistik få andra ens är i närheten av. Har hunnit bli 27 år men har faktiskt inte varit med i mer än ett VM och vid World Cup 2016 tog han inte plats i Kanadas trupp utan fick istället spela med “Team North America”. Vore naturligtvis given i ett Kanadensiskt OS-lag 2026.
 2. Mikko Rantanen – Finland 
  Är en väldigt rutinerad spelare som tagit ett VM-silver med Finland och som hade stor del i att Colorado vann Stanley cup häromåret, men precis som McDavid väntar han på att få göra sitt första olympiska spel. Är en av Finlands främsta spelare i modern tid och håller trenden i sig går han mot sin andra raka säsong med 100+ poäng i grundserien.
 3. Austin Matthews – USA
  Är, precis som McDavid, en stor stjärna som gjort ett VM och de var faktiskt lagkamrater i “Team North America” vid senaste World Cup, men OS-debuten har låtit vänta på sig. 26-åringen är utan tvekan en av USA:s största stjärnor och just nu är han dessutom hela NHL:s hetaste målgörare.
 4. Elias Pettersson – Sverige 
  Känns som en evig talang som bara blir bättre och bättre med åren. Debuterade i NHL 2018 och är numera en av ligans vassaste spelare, inte minst tack vare sitt fina skott. Har dessutom tagit över som en av Sveriges stora stjärnor i NHL och har faktiskt ett VM-guld från 2018 på meritlistan, men väntar på sin OS-debut.
 5. Victor Hedman – Sverige 
  Trots att Hedman hunnit bli 33 år väntar han fortfarande på att göra sitt första olympiska spel men det hade kunnat bli en debut redan 2014 då han stod för en väldigt bra säsong med 55 inspelade poäng i Tampa Bay. Tio år senare är Hedman en av ligans mest hyllade backar, 2018 tog han emot priset som NHL:s främsta på positionen och på meritlistan finns två Stanley cup-titlar samt ett VM-guld. En redan enastående karriär skulle därmed kunna krönas med en framgång i ett olympiskt spel.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här