På torsdag inleds den nya säsongen av landets högsta division i ishockey. 

Väntan har varit lång men snart är det äntligen dags att släppa pucken och dra igång SHL anno 2023/24. Efter månader av uppladdning, värvningar och en hel del spekulationer ska det bli dags att spela om poäng som ska sätta de olika lagen i en så bra sits som möjligt inför slutspelet – där kampen om guldet kan börja på allvar.

Växjö kliver in i säsongen som regerande mästare efter att ha besegrat Skellefteå i finalserien med 4-1 i matcher. Det befäste klubben som något av en stormakt inom svensk hockey, sedan avancemanget till Elitserien 2011 har man lyckats med bedriften att vinna SM-guld hela fyra gånger och vid lika många tillfällen har man tagit hem seriesegern. Ett minst sagt imponerande facit som gör att förväntningarna är höga inför säsongen.

Här är lagen i SHL säsongen 2023/24 – del 1

Frölunda

Placering förra säsongen: 6:a, utslaget i semifinal mot Växjö
Tre starka värvningar inför säsongen: Henrik Tömmernes (Genève), Carl Klingberg (Zug) och Malte Strömwall (Chicago Wolves)
Tre tunga förluster inför säsongen: Ryan Lasch (Pelicans), Joel Lundqvist (slutar) och Anthony Greco (klubb ej klar)
Landslagskollen: I Frölunda finns det flertalet spelare som har en tydlig koppling till olika landslag, inte minst det svenska. Värvningen av Henrik Tömmernes (bilden) gör att man får in en av Tre Kronors främsta spelare de senaste åren och det mesta talar för att han får en nyckelroll i både klubb- och landslag även den här vintern. Pratar man landslag och Frölunda är det naturligtvis även på sin plats att lyfta fram den rutinerade målvakten Lars Johansson, som varit Tre Kronors förstaval mellan stolparna de två senaste säsongerna. Noterbart är att även målvaktskollegan Fredrik Dichow är en erfaren landslagsspelare, 22-åringen har trots sin ålder redan hunnit representerat Danmark i både VM och OS.

Färjestad

Placering förra säsongen: 3:a, utslaget i kvartsfinal mot Frölunda
Tre starka värvningar inför säsongen: Max Lagacé (Syracuse Crunch), David Tomasek (Sparta Prag) och Magnus Nygren (Davos)
Tre tunga förluster inför säsongen: Matt Tomkins (Tampa Bay), Theodor Lennström (Genéve) och Ville Pokka (Biel)
Landslagskollen: Färjestad har en hel del landslagrutin i sin trupp för den här säsongen, inte minst på backsidan där Magnus Nygren kommer dra ett tungt lass. Mikael Vikstrand håller i sina bästa stunder landslagsklass men kommer missa inledningen av säsongen på grund av en skada, vilket gör värvningen av Jonathan Andersson från Luleå extra viktig. På målvaktssidan har man lånat in talangen Carl Lindbom som gjorde succé i Junior-VM förra säsongen och som på sikt mycket väl kan bli en spelare för Tre Kronor.

I offensiven hittar vi bland annat lagkaptenen Linus Johansson som var med i vårens VM-trupp och som tidigare även spelat ett OS (2022), dessutom har man spetsat till laget i form av den tjeckiske landslagsspelaren David Tomasek, samt talangen Liam Öhgren som har ett guld från U18-VM på meritlistan.

HV71

Placering förra säsongen: 11:a, missade slutspel
Tre starka värvningar inför säsongen: Isac Brännström (Luleå), Bobby Nardella (Hersey Bears) och Anton Strålman (Boston Bruins)
Tre tunga förluster inför säsongen: Emil Andrae (Philadelphia Flyers), Nick Shore (Carolina Hurricanes) och Joey LaLeggia (Lugano)
Landslagskollen: Under stora delar av 2000-talet har HV71 haft många landslagsspelare i sin trupp men så ser det inte riktigt ut nuförtiden. Klubben har några tunga år bakom sig vilket naturligtvis påverkat attraktionskraften men inför förra säsongen anslöt André Petersson och den rutinerade forwarden spelade så pass bra att det tillslut blev VM-spel innan en oturlig skada stoppade honom.

Under sommaren har man fått in värdefull rutin i form av Anton Strålman som tidigare spelat ett flertal mästerskap med Tre Kronor och som även gjort drygt 900 matcher i NHL. Är motivationen hög kan 37-åringen bli en nyckelspelare.

Oskarshamn

Placering förra säsongen: 7:a, utslagna i åttondelsfinal mot Luleå
Tre starka värvningar inför säsongen: Viktor Lodin (Belleville Senators), Oscar Engsund (Luleå) och Marek Langhammer (Ilves)
Tre tunga förluster inför säsongen: Robin Norell (Örebro), Jiri Smejkal (Ottawa Senators) och Antti Suomela (Lausanne)
Landslagskollen: Det kryllar inte direkt av landslagsspelare i Oskarshamn och inte har det blivit bättre på den fronten sedan förra säsongen tog slut. Eftersom det gick väldigt bra för Jiri Smejkal och Antti Suomela har man tappat två VM-spelare och en hel del stjärnglans som kan visa sig bli svår att ersätta. Lagets galjonsfigur och största stjärna och därmed Patrik Karlkvist som varit med i Tre Kronor de två senaste säsongerna. Det finns även höga förväntningar på backlöftet Oskar Asplund som spelade en hel del i Juniorlandslaget förra vintern men som inte fick chansen i JVM.

Det fick däremot Dalibor Dvorský som ses som Slovakiens största talang i sin åldersgrupp och som nu ser ut att få göra SHL-debut, även om han skrivit på för St Louis. När vi ändå pratar om utländska landslagsspelare är det även på sin plats att nämna den nye målvakten Marek Langhammer, som varit med i den tjeckiska VM-truppen de två senaste åren.

Vilket av dessa lag tror du lyckas bäst den här säsongen? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här