Det nya året inleds med några riktiga höjdare. 

Efter ett kort nyårsfirande är det åter dags för matcher i Junior-VM och under dagen spelas fyra högintressanta kvartsfinaler där lika många semifinalplatser ligger i potten. Ur svensk synvinkel är naturligtvis den mest intressanta matchen mötet mellan Juniorkronorna och Schweiz i Scandinavium som avslutar en fullspäckad dag.

Så spelas kvartsfinalerna i JVM

Slovakien – Finland 

Redan vid lunchtid bjuds det på en riktig höjdare när Slovakien och Finland ska göra upp om den första semifinalplatsen. Lagen går in i mötet med olika känslor efter att man avslutat gruppspelet på helt olika sätt. För Slovakiens del rundades ett i stort sett perfekt gruppspel av med att man blev krossat av USA, samtidigt som Finland blev det första laget som lyckades besegra Sverige. I övrigt har det funnits mer att önska av det finska laget men det finns gott om duktiga och talangfulla spelare i truppen vilket gör att man bör ha relativt goda chanser att vinna den här drabbningen.

Slovakien har stundtals bjudit på ett väldigt bra och underhållande spel men måste hitta tillbaka till nivån man hade under inledningen av gruppspelet, där bland annat Tjeckien besegrades med 6-2. Lyckas man med det så är chansen stor att Slovakien får vara med och spela om medaljerna. Men då måste man hålla koll på Jani Nyman som hade stor del i att Finland lyckades vända och vinna mot Sverige i gruppspelet.

Matchen börjar 12:00 och sänds på TV6 & Viaplay. 

 

Kanada – Tjeckien 

Om mötet mellan Slovakien och Finland känns som en öppen historia är det här en match där Kanada kliver in som stor förhandsfavorit. Det är dock värt att poängtera att det gjorde man även i finalen förra året men då bjöd tjeckerna på ett överraskande bra motstånd. Den här gången har man dock inte riktigt lyckats komma upp i nivå även om lagets stjärnspelare blixtrade till vid några tillfällen under gruppspelet.

Kanada har ett på många sätt bra gruppspel bakom sig, men förlusten mot Sverige sved och i mötet med Tyskland drog Conor Geekie på sig ett onödigt matchstraff men efter en granskning meddelade det internationella ishockeyförbundet att forwarden inte får någon hårdare bestraffning. I den här matchen är det värt att hålla koll på Kanadas fixstjärna Macklin Celebrini, sommarens förmodade förstaval i draften, och tjeckernas dito Jiri Kulich som briljerat i AHL under inledningen av säsongen. Där har vi en härlig match i matchen och den av spelarna som lyckas bäst finner vi förmodligen i det vinnande laget.

Matchen börjar 14:30 och sänds på TV6 & Viaplay. 

 

USA – Lettland 

Här har vi ett möte som egentligen bara kan gå på ett sätt. Lettland har visserligen skrällt vid tidigare tillfällen och vann sin gruppavslutning mot Tyskland med 6-2 men nu väntar en motståndare av en helt annan kaliber. USA har bjudit på ett väldigt bra spel under inledningen av turneringen och nu räknar alla med att laget ska ta sig förbi kvartsfinalen utan några större bekymmer.

Laget är fyllt till bredden av talangfulla spelare där Cutter Gauthier har fått mest uppmärksamhet men man får inte glömma bort att hylla Gavin Brindley som ligger delad tvåa i poängligan och som dessutom toppar skytteligan med sina sex fullträffar. Dessutom är Frank Nazar turneringens främsta framspelare och i målet har Trey Augustine stundtals briljerat.

Matchen börjar 17:00 och sänds på SVT1 samt SVT play. 

 

Sverige – Schweiz 

I den avslutande kvartsfinalen kommer det bjudas på en riktig publikfest när Sverige tar sig an Schweiz i Scandinavium. Juniorkronorna går in i mötet som stora favoriter efter att ha gjort ett i stort sett perfekt gruppspel, även om den avslutande förlusten på straffar mot Finland sved. Segern mot Kanada blev den stora framgången och i stort har väldigt mycket sett positivt ut, inte minst försvarsspelet men även i offensiven har det blixtrat till vid ett flertal tillfällen.

Backen Theo Lindstein ses som något av en succéspelare efter att ha blivit inkallad sent och sedan tackat för förtroendet genom att göra sex poäng i gruppspelet, vilket gör honom till en av turneringens främsta backar hittills. Dessutom har Noah Östlund visat sitt fina spelsinne vid många tillfällen och i målet har Hugo Hävelid stundtals briljerat. Dessutom är det på sin plats att lyfta fram backen Elias Pettersson som fått mest speltid i tre av fyra gruppspelsmatcher och som visat Vancouver att han kan vara en spelare för framtiden.

Det har inte direkt slagit gnistor om Schweiz under gruppspelet men man är trots allt i kvartsfinal och det är mycket tack vare segern (6-2) mot Norge, där spelet faktiskt såg väldigt bra ut. Forwarden Jonas Taibel har inlett turneringen lovande och Alessio Beglieri har visat att han är lagets främsta målvakt men i övrigt är det få spelare som verkligen visat upp sig från sin bästa sida. Ska Schweiz kunna skrälla i kvällens match gäller det att fler kliver fram.

Matchen börjar 19:30 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här