Det blev en tät kamp för Tre Kronor i kvartsfinalen mot Kanada.

Den som hoppats på en öppen och målrik tillställning när Tre Kronor skulle ta sig an Kanada fick inte vad den önskat, istället blev det en riktigt tät kamp där just kamp präglade matchbilden. I första perioden saknades det heta målchanser, men Tre Kronor fick åtminstone chansen att slipa på sitt spel i powerplay men väl där saknades den sista skärpan. Att lagen gick till pausvila med ett mållöst resultat kändes därför relativt rättvist.

Även i andra perioden var det kamp som präglade spelet, Kanada fick ett par bra chanser i powerplay men de svenska spelarna försvarade sig på ett bra sätt samtidigt som Lars Johansson stod för en stabil insats mellan stolparna. Under inledningen av matchen dominerade Kanada när det kom till tekningar men i den delen av spelet blev den svenska skickligheten allt bättre ju längre matchen led, något som bidrog till att laget kunde försvara sig bättre i boxplay.

Ett sent avgörande

Nerverna var på helspänn inför tredje perioden och där skulle allt avgöras, den täta matchbilden fortsatte men efter ungefär tio minuters spel kunde Tre Kronor ta ledningen när Lucas Wallmark visade att den goda målformen håller i sig ytterligare ett tag. Målet gjorde de kanadensiska spelarna mer stressade och i jakt på en kvittering plockade man ut målvakten, något som resulterade i att Anton Lander kunde sätta 2-0 vilket tar Sverige vidare till semifinal där det ryska laget står för motståndet. För Kanada är OS över och man får åka hem utan medalj.

Sverige – Kanada: 2-0 (0-0,0-0,2-0)
1-0, Lucas Wallmark
2-0, Anton Lander (Holmberg)
Skott: 26-22 (10-8,8-9,8-5)
Publik: 950 (National Indoor Stadium)

I de övriga kvartsfinalerna stod Slovakien för en skräll genom att besegra USA på straffar, mer väntat var det att det ryska laget skulle vinna mot Danmark (3-1) och Finland imponerade i segern mot Schweiz där slutresultatet skrevs till 5-1.