Den här veckan är det dags för damerna att göra upp om VM-guldet och det är därmed hög tid att snacka upp mästerskapet.
Väntan har varit lång men på torsdag är det äntligen dags för damernas VM, som egentligen skulle spelas i vintras, att inledas. Mästerskapet äger rum i Danmark och på grund av kriget i Ukraina utesluts Ryssland vilket resulterat i att Sverige får vara med. Damkronorna skulle som bekant egentligen spela i B-divisionen men flyttas nu upp till den högsta divisionen igen. Nedan följer information kring lagen som håller till i Grupp A, där vi bland annat hittar den regerande mästaren Kanada.
Lagen i Grupp A
Kanada
Det mesta är sig likt i Kanada inför VM, truppen har både bredd och spets samtidigt som man går in i mästerskapet som regerande mästare. Sedan guldet förra året har man dessutom vunnit OS efter att ha besegrat rivalen USA i finalen vilket cementerar laget som favoriter inför turneringen i Danmark. Bland spelarna att hålla ögonen på hittar vi den rutinerade backen Meaghan Mikkelson som vunnit dubbla OS-guld och som gjorde VM-debut redan säsongen 07/08. 37-åringen har spenderat större delen av karriären på hemmaplan men gjorde faktiskt ett kort gästspel i Luleå vilket resulterade i SM-guld för fyra år sedan.
Bland de förväntade nyckelspelarna hittar vi även Marie-Philip Poulin som är en i stort sett komplett spelare. Forwarden har vunnit tre OS-guld och har hela åtta VM-medaljer vilket gör henne till en av truppens mest meriterade spelare. Stod för hela 17 poäng när det senaste olympiska guldet bärgades och är fortsatt en av världens främsta spelare.
Ska vi plocka fram ytterligare en viktig spelare så faller valet på Brianne Jenner som även hon är en väldigt meriterad spelare som fortfarande håller otroligt hög klass. Så sent som i OS blev 31-åringen utsedd till den mest värdefulla spelaren och med sina nio mål hade hon stor del i framgången. Det är inget snack om att Kanada åker till Danmark med en stark trupp och ett sikte inställt på att försvara sitt guld och behålla sin plats på tronen.
Japan
Samtidigt som Kanada ses som stora förhandsfavoriter är förväntningarna betydligt lägre på Japan. Därmed inte sagt att Japan är ett dåligt lag, vid det senaste världsmästerskapet nådde man kvartsfinal och i vintras tog man sig lika långt i OS efter att bland annat lyckats besegra Tjeckien i gruppspelet.
När den här texten skrivs har Japan inte gått ut med vilken trupp man tar med sig till Danmark men mycket talar för att den ser ut ungefär som i OS, vilket gör att man har med sig flertalet spelare med ett förflutet i svensk klubbhockey. Bland dessa hittar vi Chiho Osawa som var lagkapten i OS och som spenderat tre säsonger i Luleå, vilket resulterade i dubbla SM-guld. På backplats kan vi även vänta oss att Sena Suzuki tar plats, 31-åringen har varit med i tre olympiska spel och även hunnit med två säsonger i Sverige, en i AIK och en i Göteborg. Japan ses inte som en av de stora förhandsfavoriterna och har hamnat i en tuff grupp vilket gör att man kommer få bekänna färg direkt.
Finland
Här har vi ett lag som har betydligt större chanser till att göra ett fint VM. Finland har utvecklat sitt spel på ett väldigt bra sätt de senaste året vilket gör att man utan tvekan ses som en av kandidaterna till att ta medalj. I OS tog man sig till semifinal där USA blev en för svår motståndare, men man kunde sedan avsluta turneringen med en seger i bronsmatchen mot Schweiz.
Precis som vanligt åker Finland till VM med en stark trupp där merparten håller till i den svenska hockeyligan vilket gör lejonen väldigt intressanta ur en svensk synvinkel. Bland nyckelspelarna finns Luleå-profilen Ronja Savolainen som vid 24 års ålder redan hunnit samla ihop fyra VM-medaljer, dubbla OS-brons och hela fyra SM-guld. Ett imponerande facit för en spelare som i sina bästa stunder är Europas främsta offensiva back. Hon har dock haft svårt att leverera i landslaget när det kommer till mästerskap men det kanske är nu det vänder?
På forwardssidan finns det gott om lovande spelare med många år framför sig, men även värdefull rutin. Ska Finland lyckas i VM hänger mycket på att Michelle Karvinen gör bra ifrån sig och precis lika mycket talar för att hon gör det. 32-åringen med bland annat tre SM-guld på meritlistan kommer från en händelserik säsong där det blev spel i både Kina och Sverige (Malmö), hon hann även med ett starkt OS och efter VM väntar ett nytt äventyr i storsatsande Frölunda. Räkna med Finland i VM.
USA
De senaste åren har USA och Kanada prenumererat på guld och det finns en hel del som talar för att den trenden kommer hålla i sig även över VM. Nordamerikanskorna kommer till Danmark med en sur förlust i OS-finalen färskt i minnet och man förlorade även den senaste VM-finalen. Båda gångerna mot Kanada.
Siktet lär därför vara inställt på revansch och USA har en trupp som är minst lika bra som Kanadas, men man har inte riktigt lika många rutinerade spelare. Ska vi plocka fram lite guldkorn i truppen är det svårt att inte stanna vid Kendall Coyne Schofield, en av världens absolut bästa spelare. Den rutinerade forwarden har vunnit hela sex VM-guld och sedan 2019 har hon fått vara lagkapten, något hon förmodligen blir även i VM. Ska man hålla ögonen på ytterligare en spelare känns Hilary Knight som det givna valet. 33-åringen stod för flest poäng av de amerikanska spelarna i OS och på hennes imponerande meritlista finns bland annat åtta VM-guld. Det är något som de flesta spelarna inte ens har drömt om att lyckas med. USA blir att räkna med men Kanada känns som en snäppet större förhandsfavorit.
Schweiz
Precis som Finland har Schweiz tagit stora steg framåt de senaste åren vilket är väldigt bra för damhockeyn och en hel del talar för att laget blir att räkna med även i VM. Så sent som i vintras nådde man semifinal och den tunga förlusten i bronsmatchen gör att man åker till Danmark med en känsla av att man fortfarande har mer att uträtta.
I stil med Japan har Schweiz inte utannonserat sin trupp men man förväntas ha med ungefär samma spelare i OS, vilket är en garanti för att man ska lyckas bra i turneringen. Mycket av lagets spel kretsar kring Lara Stalder och som tur var har hon valt att vara med även i fortsättningen – något som ett tag såg lite osäkert ut. Forwarden är en av SDHL:s bästa spelare genom tiderna och undertecknat rankar henne som en av Europas främsta målgörare, vilket hon visade så sent som i OS där det blev fem mål på sju matcher. Ska Schweiz lyckas ta det sista steget och säkra en medalj måste Stalder vara på topp.
Spelschemat i Grupp A
Torsdag 25 augusti
USA – Japan (15:00)
Finland – Kanada (19:00)
Fredag 26 augusti
Schweiz – Japan (18:30)
Lördag 27 augusti
USA – Finland (15:00)
Kanada – Schweiz (19:00)
Söndag 28 augusti
Japan – Kanada (15:00)
Måndag 29 augusti
Finland – Japan (15:00)
USA – Schweiz (19:00)
Tisdag 30 augusti
Schweiz – Finland (16:00)
Kanada – USA (20:00)
Vilket lag tror du vinner VM-guld?