Det blev en högdramatisk final mellan Sverige och USA i Junior-VM.

Inledningen av matchen präglades av ganska mycket fysik mellan två lag som inte riktigt lyckades koppla ett spelmässigt grepp. Med tre minuter kvar att spela drog Sverige på sig en utvisning vilket fick USA att snabbt ta målvakten och man skulle hitta sätta ledningspucken genom Gabe Perreault innan utvisningen hann verkställas.

Efter en första period där USA börjat koppla ett litet grepp om matchen fick Sverige något av en drömstart på den andra perioden då Otto Stenberg kunde styra in Mattias Hävelids skott redan efter två minuters spel. Målet var Stenbergs fjärde och gav de svenska spelarna ny energi men glädjen skulle bli kortvarig för lite drygt halvvägs in i perioden kunde USA återta ledningen genom Isaac Howard som elegant kunde placera in pucken mellan Hugo Hävelids benskydd.

Målet satte åter USA i förarsätet och ett amerikanskt guld kom allt närmare när Isaac Howard spelade in pucken mot det svenska målet varpå den träffade Hävelids ena skridsko och sedan in över mållinjen. Med knappt tre minuter kvar av perioden delade Rutger McGroaty ut en tackling som såg ut att ta illa på Felix Unger Sörum men domarna valde att inte döma utvisning och kort därefter missade man även en tydlig amerikansk klubba i ansiktet på en spelare vilket gjorde att missnöjet ökade på läktarna.

Med knappa minuten kvar av perioden fick Sverige tillslut en utvisning och med fem sekunder kvar att spela kunde Jonathan Lekkerimäki sätta den viktiga reduceringspucken med sitt sjunde mål i turneringen.

I tredje perioden gick USA en drömstart när Zeev Buium kunde utöka ledningen till 4-2 efter en offensiv tekning och målet gjorde att amerikanerna åter kopplade ett ordentligt grepp om matchen. Några minuter senare drog Sverige på sig en utvisning som bedömdes till 2+2 men väl där spelade man på ett väldigt bra sätt vilket gjorde att drömmen om ett guld levde vidare.

Under slutskedet av matchen försökte de svenska spelarna skapa en reducering för att på så vis hålla sig kvar i matchen men USA försvarade sig på ett bra sätt och i en omställning kunde Ryan Leonard utöka till 5-2 vilket i praktiken säkrade ett amerikanskt guld. Efter målet plockade Juniorkronorna ut målvakten vilket gav USA chansen att göra ytterligare ett mål, den här gången genom lagkaptenen Rutger McGroarty som spikade slutresultatet till 6-2.