Tre Kronor har tätkänning efter två spelade matcher i Karjala Tournament.

Efter en blek insats mot Tjeckien var siktet inställt på revansch i dagens möte med Schweiz och de svenska spelarna såg inspirerade när pucken släpptes. Efter en lovande inledning på matchen kunde man tillslut få utdelning när Mario Kempe hittade rätt i powerplay och under de tre avslutande minuterna av den första perioden skulle man både ta ledningen och sedan även utöka genom Max Friberg.

En spännande avslutning – trots svensk drömstart

Tre Kronor hade därmed fått en bra start på matchen och en bit in i andra perioden skulle Jesper Frödén utöka ledningen till 3-0 vilket fick Schweiz att byta målvakt. In kom Joren van Pottelberghe och det verkade ge en positiv effekt för innan perioden skulle man få in en viktig reducering genom Calvin Thurkauf som lyckats bibehålla den fina formen från hemma i Lugano.

Reducering gav Schweizarna hopp om att väcka liv i matchen och när Sverige drog på sig utvisningar under inledningen av den avslutande perioden kunde Sven Andrighetto få in ytterligare ett mål vilket gjorde att spänningen höjdes till en ny nivå. Plötsligt hade Schweiz tätkänning men ett par minuter efter reduceringen skulle Oscar Lindberg utöka den svenska ledningen till 4-2 vilket skulle visa sig bli ett väldigt viktigt mål.

Under den avslutande delen av matchen fanns det mer att önska av det svenska spelet, man drog på sig ett par utvisningar och det skulle resultera i att Tanner Richard kunde reducera till 4-3 vilket återigen gjorde att Schweiz kunde känna att man faktiskt hade chans att vinna matchen. Under den avslutande minuten plockade man därför ut målvakten i jakt på en kvittering men Tre Kronor höll undan och kunde vinna matchen med uddamålet.

Segern blev en revansch för laget men även för målvakten Carl Lindbom som fick chansen på nytt trots den tunga debuten mot Tjeckien under torsdagen och 20-åringen stod för en stabil insats mellan stolparna. I övrigt kan vi konstatera att Marcus Sylvegård var inblandad i tre av de svenska målen, samt att Jesper Frödén gjorde sitt första landslagsmål sedan VM för två år sedan.

Sverige – Schweiz: 4-3 (2-0,1-1,1-2)
1-0 Mario Kempe (Sylvegård, Johansson)
2-0 Max Friberg (Eklind)
3-0 Jesper Frödén (Nygård, Kempe)
3-1 Calvin Thurkauf (Richard)
3-2 Sven Andrighetto (Kukan, Martschini)
4-2 Oscar Lindberg (Ejdsell, Sylvegård)
4-3 Tanner Richard (Martschini, Egli)
Skott: 23-30 (11-7,4-14,8-9)
Utvisningsminuter: 8-6
Publik: 993 (Tampere Deck Arena, Tammerfors)

Imorgon avslutas Karjala Tournament då Tre Kronor möter Finland och den matchen går att se på SVT.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.