VM är över för Tre Kronor.

Förlusten i gruppfinalen mot USA innebar att Sverige skulle få möta ett Lettland på hemmaplan i kvartsfinalen och skulle visa sig bli en övermäktig utmaning. Anförda av en fanatisk publik i Arena Riga fick Lettland en strålande start på matchen i och med Dans Lovmelis ledningsmål efter ungefär tolv minuters spel. Ett mål som skulle visa sig bli väldigt viktigt.

Trots underläget hade Sverige mycket av spelet under första halvan av matchen och en bit in i andra perioden skulle man få utdelning på en av sina många chanser när Timothy Liljegren fick in kvitteringspucken med ett delikat avslut. Några minuter senare åkte letten Martins Dzierkals på en 5+10 och det hade kunnat få matchbilden att glida över än mer i svensk favör.

Trots den utvisningen kunde inte Sverige koppla ett grepp om matchen, istället blev det Lettland som tog ledningen en bit in i tredje perioden genom Miks Indrasis vilket satte extra press på de svenska spelarna. Kort därefter drog Janis Jaks på sig en utvisning som hade kunnat bli kostsam men Tre Kronor lyckades inte ta vara på chansen och en stund senare kunde samma spelare utöka ledningen till 1-3 vilket även blev slutresultatet. Sverige är därmed utslaget ur VM och får åka hem med en känsla av besvikelse samtidigt som Lettland kommer spela semifinal mot Kanada.

Sverige – Lettland: (0-1,1-0,0-2)
0-1 Dans Locmelis (Bukarts, Cibulskis)
1-1 Timothy Liljegren (Raymond, Lindholm)
1-2 Miks Indrasis (Bukarts, Jaks)
1-3 Janis Jaks (Bukarts, Indrasis)
Skott: 41-15 (13-8,13-1,15-6)
Utvisningsminuter: 4-33
Publik: 9200 (Arena Riga, Riga)