Det blev en tung semifinal för Småkronorna i U18-VM. 

Småkronorna klev in i semifinalen mot Kanada som något av en underdog och det skulle tidigt visa sig bli en övermäktig utmaning. Redan efter två minuters spel kunde Liam Greentree ge Kanada ledningen och innan första halvan av den första perioden var spelad hade man utökat med ytterligare två mål. Med lite drygt en minut kvar att spela av den första perioden skulle Kanada även göra 4-1 vilket skapade en brant uppförsbacke för de svenska spelarna.

Glädjeämnet för Småkronorna stavades Viggo Nordlund, forwarden reducerade till 4-1 i andra perioden innan Kanada gjorde ytterligare ett mål men sen svarade Nordlund med att sätta sitt andra mål i matchen.

Trots Nordlunds succé – Småkronorna missar final

Trots dubbla svenska mål satt Småkronorna i en svår sits inför den tredje perioden men väl där inledde man på ett inspirerat sätt och rent spelmässigt speglade inte siffrorna på resultattavlan hur det såg ut på isen. Åtta minuter in i perioden skulle Sverige väcka liv i matchen då tvåmålsskytten Nordlund elegant kunde passa fram till Victor Eklund som fick in reduceringspucken till 3-5.

Målet gav de svenska spelarna extra energi och med sex minuter kvar att spela kunde man få in ytterligare en reducering, den här gången genom Hugo Orrsten som lyckades lägga beslag på pucken precis framför den kanadensiska målvakten. Med knappt en minut kvar av perioden tog Småkronorna ut Love Härenstam i hopp om att kunna få in en kvitteringspuck men det där sista saknades och det blev Kanada som fick jubla när slutsignalen ljöd.

MATCHFAKTA
Kanada – Sverige: 5-4 (4-0,1-2,0-2)
1-0 Liam Greentree (Gill, Josephson)
2-0 Gavin McKenna (Martone, Schaefer)
3-0 Tij Iginla (Schaefer, Ritchie)
4-0 Ryder Ritchie (Marrelli, Iginla)
4-1 Viggo Nordlund (Eriksson)
5-1 Henry Mews (Desnoyers, Martone)
5-2 Viggo Nordlund (Freij, Eriksson)
5-3 Victor Eklund (Nordlund, Sahlin Wallenius)
5-4 Hugo Orrsten (Gustafsson, Hesselvall)
Skott: 26-35 (12-6,7-16,7-13)
Utvisningsminuter: 33-18
Publik: 2808

Resultatet gör att Småkronorna får spela om bronset mot Slovakien imorgon medan Kanada gör upp med rivalen USA om guldet.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här