Vi inleder veckan med att ta ett snack med en av landets mest lovande spelare. 

I förra veckan var det dags för den årliga draften där lagen i NHL har chansen att knyta till sig några av de mest lovande spelarna i världen. Närmare trettio svenska spelare valdes, en av dessa är forwardstalangen Noah Östlund som draftades av Buffalo Sabres och honom har VMishockey haft en pratstund med.

“Jag är mycket glad att komma till just Buffalo”

För nästan precis ett år sedan pratade vi om att du skulle kunna bli vald i årets draft och nu har det skett, hur kändes det när du fick höra Jerry Forton säga ditt namn uppe på scenen?
– Man blev nästan helt tom, går knappt att beskriva. Bara glädje! Det kändes lite som att man fick ett kvitto på allt hårt jobb man lagt ner.

Inför en draft pratar spelare ofta med många olika klubbar, hade du haft något möte med just Buffalo där de fick en uppfattning av hur du är som spelare och person?
– Jag träffade Buffalo på combine och fick en bra känsla men det var inte det laget jag trodde jag skulle bli draftad av. Jag hade haft mer kontakt med några andra lag. Jag är mycket glad och stolt att komma till just Buffalo.

Hur pass bra koll skulle du säga att du har på Buffalo som klubb och stad?
– Jag var som sagt var där på combine så lite koll har jag. Schysst stad, väldigt hockeyintresserad. Träffade hela organisationen på draften och fick väldigt bra intryck över hur dem jobbar.

Det blev en väldigt lyckad kväll för Djurgården, hur var det att se flera av dina lagkamrater också bli draftade redan i den första rundan?
– Det var såklart jättekul, jag träffade Jonathan i gångarna precis efter vi blivit draftade och jag var så glad för hans skull. Samma med Liam.

Strax efter att du fått dra på dig Buffalos tröja för första gången kunde vi se dig göra en intervju hos “Draft cast with Dangle & Armdog”, hur såg din första timme som draftad spelare ut?
– Det var mycket intervjuer och media. En del foton och efter ett tag fick jag träffa familjen.

Jag har förstått att du hade delar av din familj med dig i Montréal, hur firade ni att du blivit draftad?
– Stämmer, jag var där med mamma, pappa och lillasyster. Vi firade med att gå ut och käka med agenten på en schysst restaurang.

Säsongen 21/22 blev väldigt händelserik för din del, du fick chansen att debutera i SHL och hade stor del i att det blev guld i U18-VM, har du några speciella minnen från säsongen som du tar med dig?
– Ja som du säger det har varit en händelserik säsong och en väldigt rolig säsong men jag skulle säga att det är U18 VM-guldet som sticker ut från säsongen. Men även J18 SM-guldet hemma i Sverige med Djurgården var stort.

“Vill ta en plats i JVM-laget”

Buffalo har som bekant haft svårt att ta sig till slutspel på senare år men har många unga spelare i sin trupp, hur känns det att på sikt bli en del av ett ungt och hungrigt lag?
– Det känns hur bra som helst. Som du säger mycket ungt viket jag tror passar mig mycket bra, en del svenskar också vilket är skönt! Jag tror verkligen det kan bli hur bra som helst på sikt.

Om jag förstått saken rätt så ska du spela med Djurgården i Hockeyallsvenskan den här säsongen, men kommer du vara med på någon camp hos Buffalo under sommaren eller hur ser planen ut?
– Jag är på plats i Buffalo just nu. Åkte hit igår och ska vara med på Development campen här, vilket blir riktigt kul.

Nu väntar en ny säsong med nya utmaningar, har du några personliga mål med det kommande året?
– Huvudmålet med nästa säsong är att ta tillbaka Djurgården till SHL och jag vill såklart vara en del av den resan. Personligen vill jag ta en plats i JVM laget vid jul.

Fakta: Noah Östlund
Ålder: 18 år
Längd/Vikt: 181cm/75kg
Position: forward (center)
Moderklubb: Södertälje SK
Statistik säsongen 21/22: 5 matcher, 9 poäng (Djurgården J18)
37 matcher, 49 poäng (Djurgården J20)
11 matcher, 0 poäng (Djurgården)
Meriter: U18 VM-Guld, J18 SM-Guld, J20 SM-Silver, U18 VM-Brons

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.