Idag har Sverige chansen att nå en efterlängtad final. 

Sveriges juniorlandslag på damsidan hade pressen på sig inför kvartsfinalen mot Slovakien men det skulle visa sig bli en enkel resa vidare till semifinalen, man tog tidigt ledningen och vann tillslut med hela 6-1 efter att sex olika spelare gjort mål samtidigt som målvakten Felicia Frank hade en lugn dag på jobbet.

Segern gör att Sverige tar sig vidare till semifinal och där väntar USA, som man mötte i premiären och dessutom hade en träningsmatch mot inför mästerskapet. I lagens första möte blev det svensk seger men i VM-premiären föll man med 3-5, vilket gör att det finns revansch att utkräva.

– Det var ett segt resultat senast vi mötte dem och vi är väldigt taggade på att kämpa oss till en finalplats. Jag tycker ändå vi har en ganska stor chans att slå dem, det var jämnt senast så om vi gör alla saker vi jobbar på och gör dem bra så tror jag det kan gå vägen, säger Linnea Natt och Dag till SVT sport.

Tre svenska spelare att hålla koll på i semifinalen 

  1. Hilda Svensson. Spelskicklig forward som ser ut att få sitt genombrott i den här turneringen. Är svårstoppad när hon väl fått upp farten och kan utan tvekan bli en landslagsspelare även på seniornivå.
  2. Jenna Raunio. Viktig back som missade matchen mot Finland men som sedan gjorde mål i återkomsten mot Slovakien. Får mycket speltid och kan få en avgörande roll i powerplay, där hennes fina skott är ett bra vapen.
  3. Felicia Frank. Ska Sverige skrälla och ta sig till final gäller det att Frank gör en bra match mellan stolparna. Ställdes inte på några större prov i kvartsfinalen men lär få mer att göra idag.

Motståndarkollen

Samtidigt som Sverige har allt att vinna ligger pressen på USA, där skulle en missad finalplats ses som ett stort misslyckande och vissa på andra sidan atlanten skulle kanske till och med kalla det för ett fiasko. Inte minst eftersom laget spelat väldigt bra hittills i turneringen. I premiären besegrade man som bekant Sverige och sedan krossade man även Finland med hela 8-1. Det blev visserligen förlust (1-3) i gruppavslutningen mot Kanada men det känns ändå rimligt att sätta laget som favorit inför dagens semifinal.

Majoriteten av spelarna i den amerikanska truppen håller till i diverse juniorligor men många kommer förmodligen ta klivet över till collegehockeyn, kanske redan nästa säsong. Bland de mest lovande spelarna finns målvakten Annelies Bergmann som var väldigt bra redan i förra upplagan av mästerskapet och 17-åringen har potential att nå långt. Det har även Margaret Scannell som toppar den interna poängligan och med sina fyra mål är forwarden en av turneringens målfarligaste spelare. I premiären mot Sverige stod 16-åringen för ett mål och hon spelade även fram till ett av målen.

Tre amerikanska spelare att hålla koll på i semifinalen

  1. Margaret Scannell. Vi har redan nämnt det, men den lovande forwarden är en av lagets bästa spelare och mycket talar för att hon blir ett offensivt hot även i dagens match. Har potential att bli en framtida världsspelare.
  2. Joy Dunne. Lovande tvåvägsspelare som kommer från en riktig hockeyfamilj. Har imponerat under inledningen av turneringen och kommer säkerligen få en viktig roll i semifinalen.
  3. Annelies Bergmann. Sverige har flertalet duktiga målgörare vilket gör Bergmanns roll extra viktig. Är i sina bästa stunder en av turneringens främsta målvakter och kommer få en hel del att göra.

 

Statistik inför matchen

Gjorda mål
Sverige – 17
USA – 15

Insläppta mål
Sverige – 12
USA – 7

Powerplay
Sverige – 23.81%
USA – 42.86%

Boxplay
Sverige – 66.67%
USA – 92.86%

Matchen börjar 16:00 och kan ses på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här