Ikväll avgörs det om Sverige lämnar Junior-VM med medalj kring halsen. 

Förlusten i semifinalen mot Finland sved för de svenska spelarna men snart är det dags för ny match igen. Mindre än ett dygn efter slutsignalen spelas bronsmatchen mot Tjeckien, som fått några extra timmars återhämtning. Något som den svenska förbundskaptenen Tomas Montén ser som en stor nackdel för sitt lag.

– Det är det tuffa när man har spelat den sena semifinalen, det är en otrolig fördel för Tjeckien. Jag var på OS i februari och det var exakt samma läge då och det är klart att det är en jättefördel för dem med tiden, vilan och förberedelserna, säger Montén till SVT.

Sveriges väg till bronsmatchen har varit minst sagt krokig, i gruppspelet imponerade man stundtals men det väcktes även kritik kring att lagets offensiv inte var tillräckligt bra. I kvartsfinalen mot Lettland låg man stundtals risigt till men i tredje perioden klev Emil Andrae fram och den svenska backen har enligt många varit Juniorkronornas främsta spelare i mästerskapet. Inför de två avslutande matcherna har 20-åringen chansen att vinna backarnas poängliga vilket även ökar chansen till att få en plats i Allstar-team.

I semifinalen mot Finland var det svenska laget tyvärr ganska uddlöst framåt och i kvällens match gäller det att man kan få mer tryck mot det tjeckiska försvaret. Dessutom måste man ha disciplin ute på isen och inte dra på sig onödiga utvisningar, sånt kan straffa sig och faktiskt bli helt avgörande. Det är ingen slump att semifinalens enda mål kom när Sverige spelade boxplay.

Motståndarkollen

Precis som för Sverige blev semifinalen en besvikelse för Tjeckien, men med den skillnaden att laget gick in i matchen som tydlig outsider. Trots det stod de tjeckiska spelarna upp på ett bra sätt mot Kanada och en bit in i tredje perioden lyckades man skapa nerv genom att göra två snabba reduceringar. Det blev dock förlust med 2-5 vilket gör att man får sikta in sig på att försöka spela hem ett brons, vilket i sig skulle ses som en fin bedrift.

Mycket av det tjeckiska spelet kretsar kring Jan Mysak, en väldigt talangfull forward som varit en av turneringens främsta spelare. 20-åringen har bland annat noterats för fyra mål och det är faktiskt inte helt omöjligt att han får chansen att göra NHL-debut redan den kommande säsongen, som till en början är tänkt att spelas i Montréals farmarlag.

Bland de övriga nyckelspelarna hittar vi den skicklige centern Jiri Kulich som toppar den interna poängligan och backen David Jiricek som stod för ett av lagets mål i semifinalen mot Kanada. Man förlitar sig även mycket på Michal Gut som gjort tre mål men som av någon underlig anledning inte blivit draftad. Detta trots att han stod för 74 poäng i WHL den gångna säsongen.

STATISTIK INFÖR MATCHEN

Gjorda mål
Sverige – 17
Tjeckien – 17

Insläppta mål
Sverige – 9
Tjeckien – 25

Powerplay
Sverige – 50.00%
Tjeckien – 21.43%

Boxplay 
Sverige – 88.89%
Tjeckien – 52.94%

Poängkungen
Sverige – Emil Andrae, 8 poäng
Tjeckien – Jiri Kulich, 8 poäng

Busen 
Sverige – Theodor Niederbach, 29 utvisningsminuter
Tjeckien – Stanislav Svozil, 27 utvisningsminuter

Matchen startar 22:00 och kan ses på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här