Det blev en jämn kamp i lördagens tungviktsmöte i Ishockey-VM. 

Ett par timmar efter Tre Kronors målfest mot Lettland var det dags för den match som på pappret fick ses som lördagens tungviktsmöte, då Kanada tog sig an Finland. Båda länderna vet hur det är att vinna VM-guld och de kan även stoltsera med olympiska guld, där Finland är regerande mästare.

Dagens möte blev ett väldigt jämnt sådant som präglades mer av kamp än skönspel där Finland fick en riktig drömstart genom Jesse Puljujärvis ledningsmål redan efter drygt en minuts spel. Ett par minuter senare fick Finland chansen att spela matchens första powerplay och väl där kunde man utöka ledningen men sedan reste sig Kanada, och med två mål i slutskedet av perioden kunde man lämna densamma med ett oavgjort resultat.

Små marginaler

I andra perioden fortsatte det att vara en jämn match rent spelmässigt där Finland kunde återta ledningen genom Puljujärvis andra mål för kvällen innan Owen Power kvitterade med sitt första mål i turneringen. Det var därmed helt öppet inför den avslutande perioden och där kunde man se att spelet blev allt tätare, åtminstone till när det återstod nio minuter då Brandon Hagel kunde se till att Kanada för första gången skulle ha ledningen i matchen.

Målet tvingade Finland att flytta fram positionerna i jakt på en kvittering och man plockade tillslut ut målvakten Harri Säteri i hopp om att skapa en offensiv men istället kunde Dawson Mercer kunde spika slutresultatet till 5-3 i tom bur. Kanada vinner därmed matchen efter en fin insats där man visade styrka genom att vända ett tidigt underläge samtidigt som Finland inte riktigt kunde ta tillvara på sitt fina utgångsläge.

MATCHFAKTA
Kanada – Finland: 5-3 (2-2,1-1,2-0)
0-1 Jesse Puljujärvi (Rissanen, Innala)
0-2 Valtteri Puustinen (Hyry, Saarijärvi)
1-2 Dylan Cozens (Mangiapane, Power)
2-2 Brandon Tanev (Tavares)
2-3 Jesse Puljujärvi (Vittasmäki, Mäenalanen)
3-3 Owen Power (Cozens, Parayko)
Skott: 22-32 (11-16,7-7,4-9)
Utvisningsminuter: 31-8
Publik: 17303 (02 Arena, Prag)

Segern gör att Kanada befäster sin andraplats i Grupp A och imorgon har man chansen att kliva upp på förstaplatsen eftersom man möter Schweiz, som endast är etta tack vare en bättre målskillnad. För Finlands del väntar Danmark på måndag och det kan visa sig bli en väldigt viktig match för båda lagen.

DAGENS MATCHER I ISHOCKEY-VM

Danmark – Schweiz: 0-8
Lettland – Sverige: 2-7
Kanada – Finland: 5-3
Tyskland – Polen: 4-2
Frankrike – Slovakien (20:20)
Tjeckien – Storbritannien (20:20)

MER OM VM: Seger för Tre Kronor mot Lettland 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här