Ikväll väntar Damkronornas tuffaste utmaning hittills i VM. 

Efter en väldigt händelserik inledning på VM är det ikväll dags för Damkronorna att möta det på pappret svåraste motståndet i gruppspelet – rivalen Finland. Sverige kommer senast från en programenlig seger mot Ungern med 6-2 efter att Lina Ljungblom gjort hela fyra mål vilket gör att drömmen om en kvartsfinal i högsta grad lever vidare. I gårdagens match fick målvakten Sara Grahn chansen från start och den rutinerade 34-åringen gjorde flera bra räddningar vilket bidrog till att Ungern aldrig kunde hota på allvar, trots att det ett tag stod 2-2.

Noterbart inför dagens match är att debutanten Hilda Svensson fått en lysande start på mästerskapet, 16-åringen gjorde två mål redan i premiären och mot Ungern blev det ytterligare en fullträff samt hela tre framspelningar vilket gör att den lovande forwarden är en av hela VM:s poängmässigt främsta spelare. Medan flera spelare gav positiva besked fick förbundskaptenen Ulf Lundberg även se Paula Bergström lämna isen på grund av en skada och efter en närmare undersökning stod det klart att backen fått en fotledsfraktur och missar resten av turneringen. Förbundskaptenen kallar därför in reserven Nathalie Lidman men hon kommer inte vara tillgänglig till dagens match, vilket gör att Mira Jungåker – som varit sjundeback – kommer flyttas upp till ett ordinarie backpar.

Sveriges interna poängliga efter två spelade matcher

 1. Hilda Svensson, 3+3=6 poäng
 2. Lina Ljungblom, 4+0=4 poäng
 3. Hanna Olsson, 0+3=3 poäng
 4. Maja Nylén Persson, 0+2=2 poäng
 5. Linnea Andersson, 1+0=1 poäng
  Mira Jungåker, 0+1=1 poäng
  Anna Kjellbin, 0+1=1 poäng
  Hanna Thuvik, 0+1=1 poäng

Motståndarkollen

Samtidigt som Sverige fått en start på mästerskapet som varit långt ifrån perfekt har Finland lyckats med det mesta hittills. I premiären besegrades Frankrike med hela 14-1 och i mötet mot Tyskland vann man med stabila 3-0 efter att den rutinerade backen Jenni Hiirikoski varit inblandad i två av lagets mål. Den goda starten gör att laget toppar Grupp B och det gör även att man i praktiken redan är klara för kvartsfinal.

I den finska truppen finns det ett flertal spelare som håller till i SDHL, däribland hela fem hos de svenska mästarna Luleå. En av dessa är forwarden Nora Tulus som gjorde hela 56 poäng i grundserien för att sedan följa upp det med flera fina insatser under slutspelet. I Luleå hittar vi även backen Ronja Savolainen som vunnit hela fem SM-guld och som kommer från en av sina bästa säsonger hittills i karriären.

– Det känns som att vi har en trygg känsla i laget, vi vet vad som krävs för att vinna matcher och vi har framförallt väldigt roligt tillsammans och det är kanske det som har saknats i andra VM. Vi har roligt tillsammans och det är det viktigaste tycker jag, säger backen till SVT.

Finlands interna poängliga efter två spelade matcher

 1. Vivvi Vainikka, 3+2=5 poäng
  Petra Nieminen, 2+3=5 poäng
  Nelli Laitinen, 1+4=5 poäng
 2. Jenniina Nylund, 3+1=4 poäng
  Jenni Hiirikoski, 0+4=4 poäng
 3. Emilia Vesa, 3+0=3 poäng
  Julia Liikala, 1+2=3 poäng
  Ronja Savolainen, 1+2=3 poäng
  Nora Tulus, 1+2=3 poäng
  Sofianna Sundelin, 0+3=3 poäng
  Sanni Vanhanen, 0+3=3 poäng
 4. Rosa Lindstedt, 2+0=2 poäng
  Sanni Rantala, 0+2=2 poäng
  Krista Parkkonen, 0+2=2 poäng
  Sini Karjalainen, 0+2=2 poäng
 5. Kiira Yrjänen, 0+1=1 poäng

STATISTIK INFÖR MATCHEN

Gjorda mål
Sverige – 8
Finland – 17

Insläppta mål
Sverige – 8
Finland – 1

Powerplay
Sverige – 40.00%
Finland – 40.00%

Boxplay
Sverige – 80.00%
Finland – 100%

Matchen börjar 17:00 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.